Share

Joi 3 septembrie 2020, Guvernul s-a întrunit în ședință pentru a adopta o serie de măsuri, între care, două privesc alegerile parlamentare din acest an. Prima hotărâre vizează data alegerilor, care a fost decisă pentru 6 decembrie 2020, cea de-a doua privește calendarul alegerilor. Hotărârea de Guvern privind data alegerilor (6 decembrie 2020) a fost adoptată la ora 21.50.

Constantin Mitulețu-Buică, Președintele Autorității Electorale Permanente a declarat înaintea începutului ședinței de guvern:

Pachetul legislativ necesar organizării scrutinului va fi adoptat în şedinţa de astăzi. Vorbim de un pachet de hotărâri de Guvern prin care vom adopta data alegerilor, al doilea, privind calendarul acţiunilor necesare procesului electoral şi hotărârea privind alocarea sumelor necesare bugetului cât şi măsurile care vor fi luate pentru a se desfăşura procesul în condiţii bune. Astăzi sunt programate a fi adoptate aceste hotărâri pentu că, de luni, vom intra în calendarul organizării acestui proces electoral. Nu avem finalizată partea de costuri. Va fi mult inferior costului alegerilor locale pentru că nu mai avem birourile de circumscripţie locale”.

Premierul Ludovic Orban : 6 decembrie este data ideală, pentru a fi în acord cu normele constituționale

Parlamentul României a adoptat recent o modificare, la inițiativa PSD, prin care parlamentarii vor decide data alegerilor parlamentare și nu Guvernul. Ajunsă pe masa Președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, legea a fost atacată de acesta la CCR, deci nu poate intra în vigoare, ceea ce lasă organizarea alegerilor în seama Guvernului României.

 Premierul Ludovic Orban a declarat:

În conformitate cu legea, această decizie (cu privire la data alegerilor parlamentare – n.r.) trebuie adoptată cu minim 90 de zile înainte de data alegerilor, de asemenea trebuie să ţinem cont de prevederile constituţionale care pe de o parte spun când se încheie mandatul actualului Parlament, şi anume pe data de 21 decembrie, de asemenea, trebuie să ţinem cont în stabilirea datei de prevederea constituţională prin care preşedintele trebuie să convoace Parlamentul nou ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi constituţionale şi legale rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie. Ca atare, proiectul de hotărâre de Guvern pe care îl va introduce pe ordinea de zi domnul ministru Vela este primul proiect de hotărâre de Guvern privitor la stabilirea datei de 6 decembrie ca data alegerilor parlamentare”.

De ce speră PNL ca să pornească cu prima șansă în alegeri

PNL este mulțumit cu această dată (sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, care este și ziua de nume a Președintelui Klaus Werner Iohannis, Klaus fiind abrevierea numelui Niklaus n.r.), care coincide cu începutul sărbătorilor de iarnă și cu faptul că mulți români din Diaspora se vor întoarce acasă. În plus, PNL stă bine în sondaje, în timp ce PSD continuă să scadă spre 20%, mai ales după eșecul ultimei moțiuni de cenzură.

„Constituția spune clar că alegerile parlamentare generale trebuie să se întâmple așa încât în deschiderea noului parlament să se petreacă cât mai repede după data de 21 decembrie, când practic Parlamentul actual își la încheia mandatul. Există o portiță în constituție în care în cazuri excepționale poate fi prelungită durata parlamentului cu 3 luni, deci practic s-ar putea merge și pe varianta de alegeri în luna martie.

Nu am idee de ce s-a grăbit Guvernul Orban să anunțe acest lucru, cred că era foarte înțelept să aștepte  să vedem ce se întâmplă cu alegerile locale, dacă vor fi dificultăți, dacă vor fi probleme legate de pandemie, dacă se va desfășura procesul electoral conform cu normele sanitare și abia atunci să vadă pe baza unei experiențe de termen scurt dacă fac ceva în plus sau nu. Eu nu m-aș fi grăbit, repet, aș fi stat să vă ce fac cu alegerile locale și apoi să iau o decizie în conformitate cu ceva depășit, ceva prin care am trecut ca tocmai să nu greșim.”, a declarat Cătălin Nechifor, președinte Pro România Suceava pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Pe de altă parte, o posibilă creștere a cazurilor de Covid 19 (care s-ar putea suprapune peste cazurile de gripă sezonieră) ar putea aduce reintroducerea restricțiilor, mai ales pentru bătrâni și se știe că ei formează o parte esențială din electoratul fidel PSD.

Se poate întâmpla să se reintroducă starea de alertă (dacă s-ar ridica pe 15 septembrie) sau chiar să se revină la starea de urgență, ceea ce ar duce la amânarea alegerilor pentru primăvara următoare.

În eventualitatea că s-ar ajunge aici, s-ar prelungi mandatul parlamentarilor actuali, prelungire care s-ar face maxim 90 de zile, deci până la 21 martie 2021, fiindcă, din punct de vedere constituțional, mandatul actualilor aleși ar expira pe 21 decembrie 2020.

„Sigur că este oportună data de alegeri deoarece acum 4 ani tot în decembrie au fost alegerile parlamentare.

Atunci au fost pe 11 iar acum pe 6. Singurul aspect care ar putea împiedica să spunem alegerile ar despre ceea ce se vorbește de un val mai virulent al pandemiei și atunci nu ar merita să riscăm. Noi în Parlament am trecut o lege prin care am spus că vom vota și conform constituției se pot întârzia maxim 3 luni alegerile, până în martie exact dar numai în cazuri excepționale.”, a declarat Maricela Cobuz deputat PSD Suceava pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

În prezent, se desfășoară campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, alegeri care se vor organiza în contextul pandemiei de Covid-19 cu un set de măsuri care ar trebui să asigure prevenirea infectărilor, menținerea distanței fizice, dezinfectarea incintelor și mijloacelor folosite etc.

În funcție de evoluția pandemiei până în decembrie, este posibil să se adopte și alte măsuri, după modelul celor decise pentru alegerile locale.


Share
Citeste si   Suceava: Un mort şi patru răniţi după coliziunea a două autoturisme, la Milişăuţi
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ