Share

Ministrul Justiţiei una zice, alta face. Deşi dimineaţă Florin Iordache spunea că va lansa astăzi în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, câteva ore mai târziu s-a răzgândit.

Ministerul Justiţiei a anunţat că NU este preocupat de un astfel de proiect şi că abia sunt centralizate deciziile Curţii Constituţionale. Asta în timp ce proiectul era trimis deja la CSM pentru avizare. De parcă nu era de-ajuns, Iordache a revenit asupra deciziei. A hotărât să retragă proiectul şi să facă unul mai complex.

Citeste si   VIDEO Cristian Rizea, la Realitatea PLUS: Cum a fost executat Crin Antonescu cu ajutorul sistemului. Complotul Ghiță-Ponta-Dobrescu 

“Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanții mass media Biroul de presă al Ministerului Justiției este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În vederea elaborării proiectului de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, Ministerul Justiției va centraliza deciziile Curții Constituționale, precum și punctele de vedere ce vor fi înaintate.

După analiza acestora urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică”, se arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.

Cu puțin timp înainte de sosirea comunicatului, Realitatea TV a obţinut controversatul proiect de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, anunțat de ministrul Iordache. Deşi sutele de mii de protestatari se aşteptau ca Ministerul Justiţiei să excludă din document articolele controversate, acest lucru nu s-a întâmplat.

Citeste si   Primarul Capitalei - Nicușor Dan și-a prezentat programul pe care îl va avea după depunerea jurământului. Ce va face prima dată

În continuare, nu pot fi traşi la răspundere pentru favorizarea făptuitorului cei care şi-au ajutat rudele prin emiterea sau aprobarea de acte normative.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul abuzului în serviciu. Fapta este dezincriminată pentru emiterea şi adoptarea de acte normative.

Există totuşi o modificare. În proiectul de lege este exclus pragul de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Astfel că infracţiunea nu mai este condiţionată de valoarea pagubei create, iar cei vinovaţi vor răspunde în faţa legii indiferent de cât de mic este prejudiciul. Pentru abuz în serviciu, legea prevede, ca şi în ordonanţă, o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.

Citeste si   Cristian Rizea contracarează încercările de intimidare. DECIZIA care cutremură lumea politică de la Chișinău

Neschimbat a rămas şi articolul referitor la denunţători. Aceştia pot face un denunţ în cel mult jumătate de an de la săvârşirea faptei.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ