Share

Vineri, 21 august 2020, la ora 11, Șeful Cancelariei Primului Ministru, Ionel Dancă a anunțat în direct că Guvernul Ludovic Orban a depus o sesizare la CCR, privind moțiunea de cenzură, citită joi în Parlament.

Șeful Cancelariei Primului Ministru, Ionel Dancă a declarat: ” Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în privința unui conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD. Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare și cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea și votul moțiunii de cenzură după pronunțarea Curții Constituționale. Pentru orice om normal la cap, sensul prevederilor constituționale este foarte clar în ceea ce privește posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură de către un parlamentar, respectiv o singură dată în cadrul unei sesiuni parlamentare.

Toate prevederile constituționale sunt în sensul garantării stabilității Guvernului pe perioada exercitării mandatului acestuia și doar o interpretare abuzivă, așa cum ne-am obșinuit din partea PSD, poate înțelege că se poate depune o moțiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinară.

În al doilea rând, întreaga procedură de depunere a moțiunii de cenzură inițiată de PSD este virusată de numeroase vicii constituționale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moțiunii de cenzură, fără a vota și adopta în plen ordinea de zi în ceea ce privește dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, este contrar prevederilor constituționale și ale regulamentului de funcționare ale celor două Camere.

Ionel Dancă a definit PSD ca un partid de piromani, iar Guvernul PNL va trebui să își asume rolul de pompier.

La ora 11,  PSD a început videoconferința pentru a decide data și ora votului iar PNL a depus sesizarea la CCR

Azi, vineri 21 august 2020, s-a reunit, în teleconferință CExN al PSD, pentru a decide data la care va fi dezbătută moțiunea. Conform Constituției,  la Art.113 (3) se prevede: Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”.

Citeste si   Ludovic Orban: ”Instituțiile sunt obligate prin OUG să furnizeze serviciile online dacă asta se cere, dar mulți s-au întors la hârtii”

Liberalii arată în sesizare că, “existența conflictului juridic de natură constituțională este generată de depunerea moțiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât și de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moțiunii de cenzură, fiind încălcate dispozițiile art.113 alin.(4) și ale art.147 alin.(4), în sensul în care procedura dezbaterii moțiunii de cenzură odată declanșată, aceasta nu poate fi oprită după prezentarea moțiunii în ședința comună a celor două camere, prin încheierea sesiunii extraordinare conform Deciziei CCR nr. 1525/2010)“.

În motivarea contestației, PNL consideră că moțiunea de cenzură nu ar putea fi dezbătută și votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât dacă se încalcă dispozițiile art.113 alin.(4) din Constituția României.

În sesizare se arată că, prin depunerea moțiunii de cenzură se încalcă principiul stabilității guvernamentale pe care autorii Constituției și Adunarea Constituantă l-au avut în vedere: ” Depunerea moțiunii de cenzură în perioada cuprinsă între sesiunile ordinare cu consecința convocării Parlamentului în sesiune extraordinară încalcă principiul pozitiv al stabilității guvernamentale avut în vedere de Constituantă.

Din cuprinsul art.102 din Constituția României privind rolul și structura Guvernului se desprinde importanța Executivului, reprezentat de Guvern în această ipoteză, în sensul că asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice.

Guvernul are, pe de o parte, un rol administrativ în calitatea sa de organ al administrației publice cu competență materială generală, exercitând anumite funcții esențiale pentru buna funcționare a statului: de strategie, de reglementare, de administrare a proprietății statului, de reprezentare și de autoritate de stat. Ca atare, pentru a îndeplini acest rol, Guvernul  are nevoie de stabilitate în ce privește funcționarea sa, respectiv de previzibilitate sub aspectul măsurilor sancționatorii pe care Parlamentul le poate lua împotriva Guvernului, mai ales cu privire la cele de natură extremă, de demitere, cum este cazul moțiunii de cenzură așa cum este aceasta reglementată de art.113 din Constituție.”

Citeste si   Anunț de la Guvern despre organizarea slujbelor de Crăciun în timpul epidemiei de coronavirus

Ionel Dancă a declarat că Guvernul ar fi supus unei duble sancțiuni în temeiul aceluiași act politic epuizat (moțiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea și votarea acestuia (moțiunii de cenzură) în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus respectivul document.

PNL consideră că pentru a se respecta prevederile art. 113 coroborate cu cele ale art. 1 alin. (5) din Constituția României (principiul cooperării loiale), parlamentarii pot depune moțiunea de cenzură, respectând două condiții: un număr minim de semnatari (un sfert din totalul parlamentarilor), depunere în cadrul unei sesiuni parlamentare:

Astfel, prin Decizia nr. 8 din data de 19 august 2020 a Președintelui Camerei Deputaților, Camera Deputaților a fost convocată pentru perioada 20 – 31 august, iar prin Decizia nr. 11 din 20 august 2020, Senatul a fost convocat pentru perioada  21-31 august 2020, ambele Camere fiind convocate pentru o ordine de zi în mod clar stabilită în anexele deciziilor. Prin urmare, în conformitate cu art. 66 alin. (2) coroborat cu art. 61 și art. 64, nici titularii dreptului de a cere convocarea, nici plenul cele două Camere ale Parlamentului nu și-au manifestat voința pentru întrunirea în ședință extraordinară comună”.

“Moțiunea de cenzură este un demers parlamentar logic, o consecință a șirului de inabilități, disfuncții guvernamentale, dublate de absența unor măsuri coerente vizând contextul pandemic, aspecte economice, viața socială, educație, șomaj neliniștitor etc.
Consider ca a trecut timpul toleranței și al așteptărilor de corecție și receptivitate față de pachetele de măsuri sau inițiativele legislative promovate de opoziție, moțiunile simple trecute prin vot și semnalele lor au fost ignorate.

Opinia mea este că ar trebui așteptat un răspuns al CCR pentru a nu relativiza demersul politic al opoziției. Pe de altă parte, tentativa de a declanșa un conflict interinstituțional pe aceasta tema trădează o neliniște, o preocupare a puterii care este conștientă ca sunt motive certe de sancționare, că exista îngrijorări și nemulțumiri profunde ale cetățenilor și că nu pot controla majoritatea parlamentară care le este defavorabilă.

Esența este că, dincolo de dificultăți inerente din aceste luni de mari probleme epidemiologice, medicale, sociale etc, Guvernul Orban nu a convins, nu au fost prompți, coerenți, nu au susținut populația sau domeniile deficitare, nu au avut ministere performante sau gestionare profesionistă.” a delcarat Camelia Gavrila, deputat PSD

Preşedintele interimar al PSD, deputatul Marcel Ciolacu, a declarat că va respecta decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care Guvernul va ataca moţiunea PSD, dar că există şi varianta de a merge la vot cât mai repede. El a mai precizat și că, dacă moţiunea va fi  votată, PSD nu va mai vota un guvern liberal și nu va lua decizia politică de suspendare a Președintelui Klaus Iohannis.

Citeste si   ”Legile Puterii”| Traian Băsescu: Dosarul Revoluției nu se rezolvă pentru că mulți dintre cei care au executat atunci ordinele sunt încă în funcții înalte

În data de 22 august 2020, începând cu ora 10.00, PSD va organiza Congresul partidului, Marcel Ciolacu duelându-se cu Eugen Teodorovici, ceea ce indică faptul că nu se știe ce va face conducerea PSD după votul de sâmbătă.

Contactat de reporterii ziarului Bună Dimineața Iași, deputatul PSD Silviu Macovei a declarat:

“Nu pot să mă pronunț în privința deciziilor CCR, dar sunt sigur că vor judeca această manevră panicată a PNL ca exact ceea ce și este: o simplă “procedură”, mai pe românește o chichiță. PNL va valorifica acest lucru la fel cum valorifică orice prostie pe care o fac: se vor bate cu pumnii în piept că ei salvează țara, iar pe din dos își vor freca mâinile cat mai apucă cu gândul la achiziții de pandemie la suprapreț.

Dar vă asigur că asta se va sfârși la un moment dat. Decizia privind faptul că PSD va vota sau nu moțiunea ce cenzură înainte ca CCR să se pronunțe este una care se ia la vârful conducerii partidului. Eu însă voi vota oricând această moțiune menită să îi aducă pe liberali acolo unde le este locul, cu picioarele pe pământ.”

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ