Share

Parchetul General a dispus trimiterea în judecată a societății comerciale Hexi Pharma, dar și a directorului companiei, Flori Dinu, și directorului de producție, Mihai Leva. În acest dosar, procurorii arată că Hexi Pharma ar fi înșelat 340 de spitale. 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis în judecată compania Hexi Pharma în dosarul dezinfectanților diluați.

Potrivit procurorilor, SC Hexi Pharma CO SRL este acuzată de săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune, dintre care șapte având consecințe deosebit de grave, și a infracțiunii de uzz de fals (61 de acte materiale), precum și de participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

În același dosar au fost trimisă în judecată și directorul companiei, Flori Dinu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Aceeași măsură s-a luat și față de directorul de producție al societății, Mihai Leva, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

În rechizitoriul întocmit oamenii legii au arătat că în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a indus în eroare reprezentanții a 340 de unități sanitare prin prezentarea ca adevărată a unor calități mincinoase ale produselor proprii, referitoare la concentrația substanțelor active și la eficiența biocidă, precum și prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete și alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziție de produse biocide și pricinuindu-le o pagubă.

Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 – 9 martie 2016, S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. ar fi folosit la Comisia Națională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri false ,în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor.

“În intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, prin plasarea pe piața din România, la cvasitotalitatea unităților sanitare de dimensiuni mari din țară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, inculpata S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a înlesnit cu intenție nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate, a măsurilor privitoare la prevenirea și combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase)”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

De asemenea, oamenii legii mai susțin că, în intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Flori Dinu a coordonat activitatea de vânzări desfășurată de către S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., asigurând plasarea pe piață la aproape toate unitățile sanitare de dimensiuni mari din România, a produselor biocide ineficiente.

Potrivit procurorilor Parchetului General, în intervalul 4 februarie 2014 – 9 martie 2016, Flori Dinu a falsificat 49 de înscrisuri sub semnătură privată folosite de Hexi Pharma la Comisia Națională pentru Produse Biocide, în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor.

În legătură cu șeful de producție al Hexi Pharma, Mihai Leva, acesta ar fi ajutat, în perioada 14 iulie 2012 – 16 mai 2016, la plasarea pe piața din România, la unitățile sanitare de dimensiuni mari din țară, a acestor produse biocide ineficiente. De asemenea, în intervalul 4 februarie 2014 – 9 martie 2016, Mihail Leva ar fi falsificat 33 de înscrisuri sub semnătură privată, documente folosite de Hexi Pharma la Comisia Națională pentru Produse Biocide, în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că produsele S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. au fost, în perioada analizată, necorespunzătoare atât sub aspectul indicației din etichetă (și implicit din avizul Comisiei Naționale pentru Produse Biocide, de plasare pe piață a produsului) referitoare la concentrația de substanță activă, cât și sub aspectul eficienței biocide în conformitate cu standardele în materie.

Totodată, oamenii legii menționează că persoanele care au contractat infecții nosocomiale din unitățile sanitare în care s-au folosit produse Hexi Pharma nu se pot constitui părți vătămate sau civile în acest caz.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului București.

E zi agitată în justiţie. Astăzi un alt dosar extrem de controversat ajunge la final. Este vorba despre dosarul dezinfectanţilor diluaţi. În faţa anchetatorilor a ajuns în această dimineaţă şi directorarea Hexi Pharma, Flori Dinu.

La ieşirea de la audieri, fostul director al Hexi Pharma a afirmat că ancheta nu s-a finalizat şi că dosarul nu a fst finalizat.

“Ancheta nu s-a terminat, este în defăşurare. Dosarul nu a fost finaliza”, a spus Flori Dinu, întrebată despre audieri. Aceasta a adăugat că nu poate să facă declaraţii, fiind vorba de o anchetă în desfăşurare.

Pe de altă parte, surse juridice au afirmat pentru Realitatea TV că dosarul urmează să fie trimis în judecată.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ