Share

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași profesorii, cercetătorii și studenții explorează posibilitatea testării de noi soluții care să țină pasul cu provocările aduse de schimbările climatice și nevoia de hrană. Cu ajutorul fondurilor europene și a resurselor proprii Universitatea și-a modernizat bazele de practică astfel încât să fie capabilă să facă față provocărilor actuale ale societății contemporane. Studenții, indiferent de facultatea la care studiază, sunt încurajați să învețe în aceste baze punându-se mare accent pe partea practică, pentru că doar testând vor învăța să fie buni specialiști într-un domeniu esențial pentru viitorul omenirii.

Legumicultura ecologică versus sere verticale

La Facultatea de Horticultură, spre exemplu, sunt testate echipamente de precizie care ajută legumele ”cu gust” să se dezvolte în condiții speciale.

În contextul actual al schimbărilor climatice apare tot mai des ideea cultivării plantelor legumicole, a speciilor perene sau chiar a florilor în spații protejate, cum ar fi de exemplu, serele și solariile. Dacă în astfel de locații poate fi practicată cu succes legumicultura ecologică, în serele verticale situația este alta, spun specialiștii USAMV.

Citeste si   Patru unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI au solicitat suspendarea CURSURILOR în modalitatea ”faţă în faţă”

”În serele verticale se pot produce legume sau flori tot timpul anului, culturile fiind ușor controlate din punct de vedere al factorilor biotici și abiotici, în condiții de siguranță alimentară ridicată. Astfel, nu se intervine cu pesticide pentru controlul dăunătorilor sau agenților patogeni, existând din acest punct de vedere o premisă favorabilă dezvoltării producțiilor pe verticală. În al doilea rând este efectul factorilor climatici care apar, de exemplu temperaturi foarte ridicate în exterior, influența solurilor salinizate, alcalinizate, unde bineînțeles trebuie să intervenim cu tehnologii în care se asigură plantelor legumicole condiții foarte bune de creștere și de dezvoltare. Și atunci, în aceste sere verticale, pot fi utilizate substraturi sau direct soluții nutritive” susține prof. univ. Dr. Vasile Stoleru, prorector al USAMV Iași și titularul disciplinei de legumicultură, din cadrul facultății de Horticultură. De ce din serele verticale nu pot fi recoltate legume ecologice ne explică tot profesorul de la USAMV Iași. ”Nu putem vorbi despre o cultură ecologică deoarece nu folosim toți factorii naturali, dar în schimb putem vorbi de un sistem de agricultură convențională în care o parte din acești factori biotici sau abiotici pot fi ușor excluși din cadrul sistemului de producere”.

Tehnologii avansate aplicate culturilor de legume

Studiile la Facultatea de Horticultură înseamnă cercetare, inovare și aplicare de noi tehnologii, iar studenților li se asigură cadrul potrivit pentru a testa legumicultura viitorului. ”Pentru tinerii care finalizează studiile la USAMV Iași dezvoltarea serelor pe verticală, de exemplu, poate fi învățată și monitorizată fără nici un fel de problemă. Spun acest lucru deoarece specialiștii de la noi, fie ca sunt cercetători, studenți, masteranzi sau doctoranzi au la dispoziție tehnologii de ultimă generație. În sera Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM) din Ferma Vasile Adamachi, totul este automatizat, programat pe calculator, pe telefon, și de oriunde ne-am afla putem monitoriza factorii de creștere, în spațiul de cultură, creând condiții ca sera să poată funcționa tot timpul anului, pornind cu sistemul de irigat, fertilizat, cu cel de ventilare, cu asigurarea condițiilor de iluminat, pe scurt totul poate fi integral automatizat”. Profesorul univ. Dr. Vasile Stoleru, responsabil și de prorectoratul cu activitățile sociale mai este de părere că viitorul este al specialiștilor în domeniul agriculturii care au și cunoștințe din IT.

Citeste si   4.902 cazuri NOI de PERSOANE infectate cu SARS – CoV - 2 la nivelul ROMÂNIEI

Share

LĂSAȚI UN MESAJ