Share

Doi senatori din Iași și Bacău au depus la începutul acestei luni o inițiativă legislativă privind desemnarea municipiului IAȘI drept fiind “Capitală istorică a României”

Este vorba despre senatorul ieșean, Vasile Toma, și senatorul de Bacău, Dragoș Benea, președinte PSD Bacău. Inițiatorii acestui proiect legislativ consideră că, în an centenar, trebuie să instituie o recunoaștere morală orașului care, prin elitele sale, a acceptat sacrificiul fondator, pentru realizarea celui mai important proiect de țară al românilor.

„La initiativa mea si a senatorului de Bacău, Dragos Benea, președinte PSD Bacău, am cooptat toți colegii parlamentari PSD din Iasi si Bacău si am făcut un pas important intr-o necesara colaborare a decidenților din cele doua județe. Este un pas comun de recunoaștere a statutului Iasiului de capitala a Moldovei si de capitala istorică de importantă naționala. Ideea de a depune acest proiect își are originea in colaborarea buna dintre parlamentarii de Iasi cu colegii din Bacău.

De aceea, toți parlamentarii de Iasi si Bacău ai PSD ne-am adus contribuția la aceasta initiativa. Pentru dezvoltarea Moldovei este necesara o axa de dezvoltare Iasi-Bacău pornind de la realitatea ca Iasiul este capitala de netăgăduit a Moldovei si Bacăul este un județ ce înregistrează o importantă dezvoltare dovedindu-si la rândul dau, in multe privințe, importantă regională. Trebuie sa acționăm unitar pentru sprijinirea proiectelor regionale ale Moldovei!”, a declarat senatorul Vasile Toma.

O serie de argumente din proiectul legislativ

​Capitală a Moldovei medievale şi moderne vreme de trei secole (1564—1862) Iaşul este locul unde s-au petrecut multe din momentele înălţătoare ale istoriei, culturii și ştiinţei româneşti.
Iaşul este al tuturor românilor, cunoscut ca oraş al celor trei Uniri: aceea de la 1600, când Mihai Viteazul s-a încoronat aici ca domn al celor trei Ţări Române. Tot de la Iaşi a pornit actul Unirii celor două Principate, în 1859, ce au constituit România. La laşi s-a realizat formal Unirea cea Mare din 1918, în condiţiile în care laşul devenise, pentru perioada refugiului din primul război mondial, Capitala României.

Citeste si   Vești bune pentru ELEVII din Coada Stâncii! REABILITAREA și MODERNIZAREA școlii va fi FINALIZATĂ la sfârșitul acestui AN

​​Orașul Iași se numară printre cele mai vechi și mai importante așezări ale țării, în care a pulsat mereu, puternic, o autentică viață românească. Capitală de netăgăduit a Moldovei, orașul a dat patrimoniului național inestimabile valori materiale și spirituale, a înscris în istoria țării pagini glorioase, ramase durabil în conștiință.

Este cel mai istoric oraş al ţării, cu un patrimoniu deosebit, cum nu găseşti poate în nici un alt oraş românesc

Iașiul este al doilea oraș ca mărime al României. Pe lângă importantul rol administrativ, Iașiul și-a căpătat și un faimos rol cultural dar și un important nucleu religios.
Prima școală în limba română și prima universitate din țară, primul spectacol de teatru în limba română și primul teatru național fac parte din istoria acestui așezământ sublim.În anul 2008, Iașiul a celebrat 600 de ani de atestare istorică.

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,64 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

Clădit pe un puternic patrimoniu cultural și ecumenic, reprezentat de un numar major de mănăstiri, palate și statui, orașul are un mare potențial turistic fiind practic o comuniune de repere în care fiecare vizitator poate înțelege spiritualitatea și importanța națiunii române. Centru de spiritualitate creștin-ortodoxă, admirabilul edificiu Catedrala Mitropolitană din Iași este totodata cel mai mare loc de pelerinaj din țara noastră.

Citeste si   GALA Dezvoltării Durabile are loc MÂINE

​Senatorul Vasile TOMA: “Pentru completarea datoriei morale și istorice a națiunii române față de orașul sacrificiului fondator, se cuvine instituirea, printr-un gest firesc de recunoaștere, a statutului de capitală istorica pentru orașul Iași”

Avem această datorie de onoare, în an centenar.

​Având în vedere cele expuse, în anul centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei și al culturii naţionale, prin prezenta inițiativă legislativă, parlamentarii PSD de Iasi si Bacău, propun declararea orașului Iași – Capitala Istorică a României.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ