Share

Iașul are probleme tot mai mari legate de mediu. Împădurirea reprezintă o soluție pe termen mediu și lung. Se pare că inițiativele locale de împădurire vor fi sprijinite și prin prelungirea înscrierii de proiecte legate de împădurire, care vor fi finanțate cu bani europeni

Ieșenii au propus o serie de proiecte, profitând de faptul că Primăria Iași a solicitat, de curând publicului, într-o sesiune publică de informare,  să vină cu idei de proiecte care să fie finanțate prin bugetul anului 2020. Astfel, unii ieșeni și-ar dori ca pe locul fostei Uzine Nicolina să fie realizat un parc, care să fie de talia clasicului Copou.

Un alt proiect dorit de ieșeni ar fi acela al realizării unei bolte verzi pe linia de tramvai de pe Strada Pădurii (totuși, intemperiile ar putea afecta linia de înaltă tensiune, crengile ar putea cădea pe pantograful tramvaielor, ar putea rupe liniile de tensiune, afectând traficul). S-a mai cerut ca în parcările hipermarketurilor să fie plantați și copaci printre locurile de parcare.

Totuși, există unele suspiciuni legate de împăduririle din Municipiul Iași

Practic, în ultimii trei ani, conform campaniilor publice, parteneriatelor dintre Primăria Iași și reprezentanți ai mediului privat, pe circa 20 de hectare, ar fi fost plantați peste 16 000 copaci, numai că există indicii că acei copaci ”au uitat să crească”.

Autoritățile statului vin și ele în întâmpinarea inițiativelor de împădurire, oferind ajutor de stat, în cadrul PNDR 2014-2020.Astfel, schema de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, aferentă submăsurii 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul PNDR 2014-2020, lansată la  data de 16 septembrie 2019 a ajuns la a patra sesiune de depunere de proiecte, la finalul anului 2019.

Citeste si   Premierul Florin Cîțu, întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene: ”Vom merge cu reforma peste tot”

Responsabilii au anunțat că termenul de depunere se va prelungi până la data de 31.03.2020 (inclusiv), ora limită la care se închide sesiunea online, fiind ora  16.00. Alocarea financiară a sesiunii curente va fi  15.000.000 euro.

Beneficiarii trebuie să identifice terenurile pe care intenționează să le  împădurească și să se adreseze Gărzii Forestiere, pentru avizarea dosarului de împădurire, cu cel puțin 10 zile înainte de finalizarea acordării sprijinului de către APIA, pentru ca terenurile să aibă mențiunea de scoatere din folosința agricolă.

Înființarea plantaţiilor  forestiere,  realizarea  trupurilor de pădure și perdelelor forestiere de protecție sunt activități eligibile

Înființarea plantaţiilor  forestiere,  realizarea  trupurilor de pădure și perdelelor forestiere de protecție sunt activități eligibile pentru actuala sesiune de depunere a proiectelor în cadrul schemei menționate mai sus, iar solicitanții eligibili sunt deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol, precum  şi formele asociative ale acestora.

Solicitanții vor primi sprijin financiar, în formă fixă: costuri standard pe hectar pentru împădurirea terenurilor  agricole şi neagricole, sub forma a două prime-Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere reprezentând costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire, oferită tuturor beneficiarilor schemei, precum și  Prima anuală, oferită timp de 12 ani, pentru finanțarea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere, respectiv compensația generată de  pierderea venitului și caracterului agricol ca urmare a împăduririi, oferită diferențiat  beneficiarilor pe categorii de beneficiari și tipuri de teren.

Citeste si   Blocaj LA NIVEL ÎNALT. Numirea prefecților dă bătăi de cap liderilor partidelor aflate la guvernare

O cerere de sprijin acordată în baza schemei actuale este de 7.000.000 euro, fiind eligibili și beneficiarii cu drept de deducere a TVA, în condițiile legii

Pe site-ul Fondului Național Pentru Mediu, Județul Iași apare cu trei proiecte în derulare: Consiliul Județean Iași a contractat fonduri pentru îmbunătățirea calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate în  zonele Aroneanu, Cucuteni, Ipatele-Iași (contractul 264/N/28.12.2009, în valoare de 3.507.564,70 lei; Comuna Horleşti – contractul 149/N/03.11.2014, în valoare de 740.832,14, lei; Comuna Movileni – contractul 125/N/16.10.2014, în valoare de 2.082.752,99 lei.

Direcția Silvică Iași și-a propus pentru primăvara anului 2020, să împădurească 63 hectare, cu 281 000 puieți, provenind din pepiniera proprie a Direcției Silvice Iași. Acțiunile vor avea loc în perioada 15 martie-15 aprilie 2020, în special în zielele de sâmbătă, când numărul voluntarilor ar putea fi mult mai mare. Practic, la Direcția Silvică Iași se va interveni, pe parcursul anului 2020, cu lucrări de întreținere și regenerare pe circa 238 hectare, planul asumat fiind de 489 hectare (404 hectare, regenerare naturală, 85 hectare împăduriri integrate).

Citeste si   1.509 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

În 2019, s-au împădurit 102 hectare. În pepinierele Direcției Silvice Iași au fost crescuți 2 000 000 puieți, în total fiind plantați în 2019 circa  935 000 puieți (din aceștia, 472 000 puieți au fost plantați numai  în toamna lui 2019)

Inginerul Georgeta Coros de la Direcția Silvică Iași a detaliat în a doua jumătate a lunii ianuarie 2020, modul în care s-au realizat și se vor realiza împăduriri pe raza Județului Iași: “Dintre acestea, 175 hectare sunt regenerări naturale, 46 de hectare sunt regenerabile artificiale, la care se adaugă 17 hectare de completări curente. Programul Directiei Silvice Iași pentru anul 2020 este de 404 de hectare regenerări naturale și 85 hectare de împăduriri integrate, respectiv un total 489 de hectare de regenerări ce va fi finalizat după campania de toamna 2020. Direcția Silvică Iași are la această dată excedent de puieți forestieri ce pot fi utilizați de direcțiile vecine, în special puieți de paltin și de glădiță”.

Direcția Silvică Iași, ar putea furniza puieți și pentru împădurire Direcțiilor Silvice din județele vecine cu Județul Iași

Observăm că inițiative există, există proiecte în derulare, există campanii în derulare, sunt și fonduri alocate prin scheme de sprijin, rămâne numai ca autoritățile locale și județene să se implice mai mult, pentru a reface zestrea silvică a Județului Iași și să îmbunătățească starea mediului din Municipiul Iași.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ