Share

Liberalii, deși, teoretic se revendică din tradițiile Brătienilor, spunând că sunt din ”pătura intelectualilor” se fac de râs, asemeni Coanei Chirița, personaj ieșit de sub pana măiastră a marelui Vasile Alecsandri.

După secretarul de stat al MEC, Svetlana Preoteasa, vâlceanca  poreclită ”madam Bacaloreat” (azi, în partid la Călin Popescu-Tăriceanu), după modul în care pronunța denumirea examenului maturității, după  ministrul Ion Ștefan, supranumit ”Grindă”, fiindcă buclucașul element de rezistență, ”pus greșit”, i-ar fi mărit palatul din Focșani ridicat fără autorizație, a venit rândul Iașului să ne ”binecuvânteze” cu stră-strănepotul Coanei Chirița, Costel Alexe, Ministrul Mediului.

Când Costel Alexe era prin liceu, Ion Iliescu era ridiculizat pentru engleza vorbită

Azi, Ion Iliescu ar trebui să ceară daune morale, dacă ar auzi cum limba lui Shakespeare este chinuită de Lia Olguța Vasilescu (PSD) sau Costel Alexe (PNL). Nu că Nelu Tătaru, cu bucla aia a lui rebelă s-ar descurca mai bine.

Citeste si   PERSONALUL Serviciului de reintegrare a PENITENCIARULUI Iași vă invită la EXPOZIȚIA REGIONALĂ ”Educație și RESTAURARE prin artă SACRĂ”

În decembrie 2019, aflat la un summit COP, organizat de Regatul Spaniei și de Republica Chile desfășurat la Madrid, Costel Alexe a susținut un discurs în care limba engleză țipa după ajutor, mai rău ca Iașul afectat de poluare. Videoclipul devenit  ”viral”  în mediul on-line, a fost încărcat de Andrei Ciurcanu.

Ministrul Costel Alexe, conform ultimului CV de pe site-ul camerei Deputaților, susține că poate susține un discurs în enleză și poate participa la o conversație la nivelul C1 – Utilizator experimentat, iar pentru celelate elemente din grila europeană de evaluare a competențelor lingvistice, ar fi la nivelul B1- Utilizator independent.

Citeste si   TUIAȘI a fost cooptată într-un proiect de CERCETARE pentru dezvoltarea de TEHNOLOGII utilizate de Armata SUA

Costel Alexe  a început discursul adresându-se mobilerului din interior: ”Mistăr ceăr”!, ceea ce s-ar traduce ”Domnu Scaun”.

Probabil, a vrut să spună ”Domnule Președinte de ședință”, adică ”Mister Chairman”, cum este forma corectă. Nici alte cuvinte nu au scăpat de ”daragaica hodorogită” lui Alexe, rostite cu eleganța cu care acoliții lui iubesc codrii Moldovei cu drujbele din dotare: ”oportunit” în loc de ”opportunity”, ”cit of Madrid” în loc de ”city of Madrid” ”previu session” în loc de ”previous session”, ”sexesfull” în loc de ”successfull”, ”los and deimgi”, în loc de ”looses and dammages”, ”decaplan” în loc de ”decoupling”. Pe Internet, deja mulți susțin că l-ar fiauzit pronunțând ”axion” pentru termenul ”action”, a cărui pronunție corectă este cu totul alta.

Citeste si   Iohannis, conferință de presă după noul bilanț al cazurilor de coronavirus! Ce măsuri de IMPUN după ce mai multe localități au intrat scenariul ROȘU

Este clar că și cel mai răbdător și atent ascultător nu ar fi înțeles nimic din ce spunea acolo Costel Alexe. Dovada faptului că nu a fost înțeles de nimeni este durata ridicol de mică a celor care l-au aplaudat.

Nu știm cine i-a scris discursul, dar e clar că ministrul Alexe a lăudat Președinția României la Consiliul UE, deși PNL, partidul care l-a pus ministru,  a criticat-o acid, fiindcă aceasta fusese asigurată de Guvernul PSD.

Una peste alta, dacă ai vrea să te angajezi la Ministerul Mediului, sigur ar trebui să dai test de limba engleză, numai că dacă ești ministru, poți să intri vorbind-o îngrozitor.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ