Iașul s-a dezvoltat mai ales virtual, devenind un centru destul de puternic de IT, cu circa 20.000 de angajați, dar cel mai amplu proiect de sprijinire a afacerilor este bazat pe o iniţiativă şi finanţare private, iar demararea campusului de afaceri şi tehnologie Iaşi a întârziat considerabil

La primăria ieșeană au apărut diverse instituții precum Biroul de Cooperare Economică, structură gândită ca o interfaţă între Primăria Municipiului Iaşi şi mediul economic, care ”se cam calcă pe bătături” cu o structură numită  Consiliul Economic Consultativ, care are aproximativ același rol.

Iașul este campion la creat comisii, birouri, consilii și mai puțin la realizări efective

La Iași, a fost constituit Grupul de Lucru Local pe IT, o structură în cadrul căreia se fac întâlniri periodice cu reprezentanții firmelor din industria IT&C, precum și cu conducerile facultăților de profil din Iași.

Dar Iașul are costurile cu personalul cele mai mari din buget, de circa 19%, iar investițiile printre cele mai mici, de doar 109 milioane de lei, anul trecut, mai puțin de jumătate din cele din Oradea, cifrate la 225 de milioane de lei.

Orașul din Capitala Moldovei nu stă prea bine nici la atragerea de fonduri europene

Decontările lucrărilor din fonduri europene au fost de doar 28,3 milioane de lei, în 2018, deși bugetul local prevedea 67 de milioane de lei, iar acest lucru a dus la încetinirea dezvoltării orașului.

Comparativ cu  Oradea care a decontat din fonduri nerambursabile 57 milioane de lei în 2018, adică exact cât și-a propus la începutul anului, iar suma e de două ori mai mare comparative cu orașul Iași, unde s-au cheltuit pe dezvoltare doar 61 de euro/cap de locuitor, în timp ce la Cluj acest indice este de 119 euro/cap de locuitor (dublu față de Iași), iar la Oradea de patru ori mai mult: 238 euro/cap de locuitor.

De altfel, deși autoritățile locale au creat o strategie de dezvoltare urbană, document care prevede ccreșterea competitivității, dezvoltarea economiei locale, stimularea cercetării și inovării și creșterea atractivității pentru investiții acesta e, în prezent, doar pe hârtie, care suportă orice.

Din perspectiva dezvoltării economiei locale, pot să afirm că există un mare interes din partea companiilor europene dar şi extracomunitare pentru Iaşi, concentrat pe sectoare precum IT&C, cercetare în agricultură, medicină şi biotehnologii, echipamente industriale, textile. De asemenea, urmărim dezvoltarea infrastructurii de sprijin a afacerilor prin construirea unui Parc industrial, crearea unui Centru de inovare şi transfer tehnologic, dezvoltarea unui parc tehnologic de profil IT“, spune  Mihai Chirica, primarul Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ