Share

După București, în ultimii 2 ani, din Iași au plecat cei mai mulți tineri

Iaşul, deși este cel mai dezvoltat din Moldova, are parte de o situație nu tocmai plăcută, fiind în topul național al județelor din care tinerii aleg să emigreze. După București, în ultimii 2 ani, din Iași au plecat cei mai mulți tineri.

Situația economică fără perspective, tentația realizării în alte regiuni ale țării sau în state din Uniunea Europeană, determină ca tot mai mulți tineri ieșeni, să aleagă plecarea definitivă. Categoria care asigură perspectiva economică pe termen mediu și lung este cea mai predispusă să plece şi este cuprinsă între 15-34 de ani. Din păcate, tinerii ieșeni nu aleg să plece doar să strângă ceva bani, sau să studieze pentru a reveni în județul natal ci, aleg să plece definitiv, fie în alte zone, fie în alte țări.

Citeste si   LEGILE PUTERII | Monica Anisie: ”Creșele și afterscool-urile vor rămâne deschise. Rămân suspendate cursurile în învățământul preuniversitar” VIDEO

Tot mai mulți tineri ieșeni să aleg plecarea definitivă din România

Județul Iași este pe locul doi după București. Timiș, Bacău, Galați, Mehedinți, Gorj, Sălaj, Harghita, Covasna completează pozițiile următoare.

Tabloul acesta provoacă o confuzie. Vedem că București, Iași și Timiș au tradiție universitară de peste un secol și sunt puternice economic. Nivelul salarial este mult mai ridicat. Oferta de locuri de muncă este mult mai atractivă. Atunci, este clar că tinerii care pleacă, au intenția de a câștiga mai mult, dorind să beneficieze de aceleași condiții cu tinerii cu aceeași vârstă și pregătire cu ei, din UE.

Citeste si   Ministrul de Externe a participat din Washington (prin videocall) la Summit-ul Virtual al Iniţiativei celor Trei Mări

O bună parte din tinerii altor judeţe vin spre București, Iași, Cluj și Timiș

Bacăul, Galațiul, Mehedințiul și Gorjul sunt județe sărace, unde așteptările sunt mai mici și condițiile mai vitrege. Același lucru se întâmplă și în Harghita și Covasna. O bună parte din tinerii acestor 6 județe vin spre București, Iași, Cluj și Timiș.

Banca Mondială a spus în repetate rânduri, că un copil român, indiferent de județ, nu poate depăși, la maturitate, 60% din potențialul pe care îl are în copilărie, în condițiile maxime din România. Doar București, Cluj, Iași, Timiș oferă perspectiva de depășire a pragului, însă, procentul variază între 62% și 68% din potențial. Minimul este înregistrat în județul Giurgiu, și anume 51%, iar România este pe locul 132 din topul celor 137 de state  ale lumii analizate prin prisma eforturilor publice de a-și ține acasă tinerii calificați cu perspective reale de afirmare. Adică România, care este pe locul 6 în UE ca populație este întrecută, pe plan mondial,  inclusiv de state asiatice și africane trecute în rubrica ”Lumea a III-a”.

Citeste si   Președintele Trump îl atacă dur pe doctorul Fauci. Ce spune președintele despre renumitul infecționist

În Iași, vin tot mai mulți moldoveni de peste Prut, dar ei preferă să capete reședința pe cartea de identitate în Iași, pentru ca apoi să plece și ei în alte state ale Uniunii Europene.

Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), a efectuat o cercetare de teren din care a reieșit că în ultimii doi ani au plecat mai mult de 10.000 de tineri din România, județul Iași fiind pe locul 2.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ