Share

Criza forței de muncă în România, resimțită și în Iași

În ultimii trei ani, numărul muncitorilor extracomunitari a crescut în Iași. Vorbim atât de muncitorii din Moldova de peste Prut, cât și despre muncitorii veniți din state asiatice.

Domeniile economice din Iași care resimt acut lipsa forței de muncă sunt construcțiile, agricultura și chiar prestările de servicii. Salariile, condițiile din statele avansate ale Uniunii Europene i-au făcut pe tot mai mulți ieșeni să plece.

Antreprenorii spun că muncitorii români pe care îi au la dispoziție nu sunt pregătiți profesional, iar angajații spun că antreprenorii oferă salarii mici, în raport cu munca prestată

O soluție a fost reprezentată de un drept implementat la nivel european, importul controlat de forță de muncă din afara Uniunii Europene. Muncitorii asiatici sunt relativ mulțumiți cu salariile pe care le primesc, multe depășindu-le cu mult pe cele din statele lor.

Citeste si   O femeie a fost GRAV rănită în Aiud, după ce o mașină a lovit-o pe trecerea de pietoni

Adevărul este evident, la mijloc. Creșterea salariului minim îi obligă pe antreprenori să crească salariile în conformitate cu grilele implememtate de către Guvern și Parlament. Muncitorii străini preferă salariile din România, fiindcă ei locuiesc în condiții de tabără, fără familii, făcând economii, trimițând banii în țara de origine, adică cum fac și mulți români care muncesc în străinătate. Muncitorii români au familii de întreținut, rate de plătit, ceea ce îi face să nu fie mulțumiți de salariile oferite de angajatorii români.

La sfârșitul anului 2019, în Iași erau înregistrați 1.057 muncitori străini

Unii antreprenori care au restaurante vor să aducă muncitori extracomunitari, tot din cauza lipsei mâinii de lucru calificate, sau din cauza salariilor neatractive pentru români. În construcții, salariul minim brut acordat străinilor este de 3300 lei brut.

Citeste si   Scene revoltătoare surprinse într-o localitate din Constanța. Primarul a fost filmat în timp ce LOVEA cu pietre și amenința un localnic

Fermele de cornute mari și de oi au apelat și ele la muncitori din Vietnam, Nepal și Sri Lanka. Fermierii oferă angajaților cazare, trei mese pe zi și salariu.

Numărul muncitorilor străini care au venit în România a crescut începând din 2018, când s-a permis aducerea de muncitori extracomunitari, pe salariul minim din România.

Condițiile de muncă din România sunt relativ bune, iar această iarnă nu a dat mari bătăi de cap constructorilor. Totuși, o serie de muncitori din Sri Lanka s-au plâns că au suferit din cauza frigului, ei nefiind obișnuiți cu temperaturile înregistrate în anotimpul de iarnă, în România.

Muncitorii din Moldova de dincolo de Prut sunt mai puțin atrași de munca în România.

Citeste si   Dosar penal de fraudă electorală pentru o femeie de 81 de ani

Foarte mulți moldoveni de peste Prut s-au înregistrat în Iași, dar preferă să plece în statele din Uniunea Europeană, unde se câștigă mult mai bine

Acest fapt s-a înregistrat mai ales după 2007 când România a intrat în UE și îndeosebi după 2013 când au fost ridicate restricțiile pentru muncitorii din România, în spațiul comunitar și de către ultimele state.

Să nu uităm, că în anul 2020, la nivel național, vor fi aduși în România nu mai puțin de 30.000 muncitori extracomunitari.

În ultima vreme, companiile din Iași au început să participe la sprijinirea învățământului profesional dual, deoarece vor să pregătească tineri pentru meseriile care se cer pe piața muncii din România, pentru a evita abandonul școlar sau plecarea acestora din țară, în state din Uniunea Europeană.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ