Iașul a fost la nivelul anului trecut cel mai puternic judeţ din regiunea Moldovei, având 28,7 de miliarde de lei 

Iașul are aproximativ 1500 absolventi de IT anual, aceștia sunt renumiți ca fiind foarte bine pregătiți și sunt foarte apreciați la nivelul Uniunii Europene. Aici a deschis Amazon primul birou din România, iar pentru Microsoft a devenit o importantă resursă pentru atragerea tinerelor talente.

Cu cele aproape 28,7 de miliarde de lei cât a reprezentat PIB, Iași a fost la nivelul anului trecut cel mai puternic judeţ din regiunea Moldovei, potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză. Spre comparație, cel mai puternic județ din zona de est a României a fost, în 2018, potrivit datelor CNP, Constanța, cu peste 43 de miliarde de lei. Este încă o dovadă a importanței pe care o are infrastructura în economia unui județ. În timp ce Constanța este conectată în mod direct de Capitală prin autostrada A2, Moldova este în continuare izolată de restul României în ceea ce privește autostrăzile.

Infrastructura deficitară a făcut ca cele mai multe din județele din Moldova să nu fie pe lista prea multor investitori străini

Conform datelor Registrului Comerțului, liderul era Iași, unde existau până la finalul anului trecut 3.800 de societăți cu participare străină la capital (locul 12 la nivel național), care aveau un capital social subscris de peste 250 de milioane de euro. De asemenea, ieșenii au avut anul trecut un salariu mediu net de 2.650 de lei, cel mai mare din regiunea Moldovei, iar rata șomajului a fost la nivelul anului 2018 de 3,5%.

Pe de altă parte, evoluția Iașului din ultimul deceniu a favorizat și dezvoltarea proiectelor imobiliare. Este cazul proiectului mixt de mari dimensiuni Palas (birouri și spații comerciale), deținut de Iulius Group, fondat în urmă cu mai bine de 20 de ani de Iulian Dascălu, care anul trecut avea o avere de 1,1 miliarde de lei, potrivit Forbes 500.

În plus, segmentul office din oraș a cunoscut o dezvoltare intensă în ultima perioadă. Stocul office din Iași aproape că s-a dublat pe parcursul ultimilor șase ani, plecând de la un stoc de puțin peste 100.000 de mp în 2013, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox. Această evoluție s-a datorat, în cea mai mare parte, Grupului Iulius

Numai în anul 2016 Iulius Grup a livrat două dintre cele mai mari clădiri de birouri moderne din Iași (UBC 5 și UBC 6), care cumulează 24.000 de mp. Prima clădire din UBC Iași a fost inaugurată în 2010, iar de atunci și până în prezent, acest ansamblu a ajuns la șase clădiri complet operaționale, care fac parte din proiectul multifuncțional Palas, poziționat în apropiere de Palatul Culturii.

Aici își au sediul peste 50 de companii, naționale și multinaționale, pentru care lucrează aproximativ 6.000 de angajați. Oamenii care lucrează în cele şase clădiri UBC beneficiază de acces facil la o varietate de servicii în interiorul ansamblului Palas, precum parcare subterană, spații de recreere, parc și discounturi la food court, restaurante, cafenele şi magazine, în baza programului „Card Partener”.

Iulian Dascălu i-a convins și pe cei de la Amazon să se mute aici, mai exact, în UBC 5, unde gigantul retailului online a închiriat o suprafață de 13.000 metri pătrați. Amazon are, de mai mulți ani, un birou de dezvoltare IT la Iași, pentru care lucrează 400 de persoane, iar compania are în plan extinderea activităților locale.

Cea mai mare livrare anunțată pentru 2019 în orașul celor 7 coline este cea a proiectului Baza 3 Office, dezvoltat de Iașiconf, clădirea urmând să aibă între 5.300 de mp și va fi livrată în al doilea trimestru al anului. În 2019 vor demara lucrările la ansamblul Ideo II, dezvoltat de Tester Group, iar acesta va avea o suprafață închiriabilă de 10.000 de mp

Cu tot potențialul geografic, orașul este încă izolat, nefiind deservit de nicio autostradă care să-l lege de celelalte provincii ale țării, iar, în ultimul an, au avut loc numeroase proteste care au reclamat întârzierea lucrărilor la Autostrada Iași-Tîrgu Mureș. O altă problemă o reprezintă numărul încă mic de turiști, mai ales străini, care vin la Iași, raportat la potențialul orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ