Share

Timp de trei zile (15 – 17 martie 2017), Târgul Ieșilor a fost gazdă primitoare pentru o delegație a regiunii Vinnytsia din Ucraina, vizita având drept scop mai multe întâlniri și schimb de opinii cu reprezentanți ai Administrației locale și guvernamentale, dar și ai mediului de afaceri din Iași, precum și cunoașterea oportunităților de business existente.

Delegația din regiunea Vinnytsia are în componență 35 de persoane, între care reprezentanți ai conducerii regiunii, 25 de șefi de districte din cele 27 ale regiunii, precum și oameni de afaceri.

Dacă prima zi de pe agenda vizitei a fost destinată întâlnirii cu reprezentanții filialei locale a Camerei de Comerț și Industrie, respectiv discuțiilor privind posibilitățile de colaborare și investițiilor de business, cea de-a doua zi a fost alocală primirii delegației de către conducerea CJ Iași la nivel de președinte, vice-președinți și secretar al județului, precum și discuțiilor privind măsurile necesare pentru realizarea unei bune reforme administrative, a îmbunătățirii climatului economic și social al regiunii ucrainene.

Citeste si   El este Paul BUTNARIU, beneficiarul unor contracte FABULOASE în valoare de PESTE 140.000.000 RON încheiate de COMPANIA DE CONSTRUCȚII FEROVIARE cu instituțiile STATULUI

CITESTE SI …

Iasul, model de dezvoltare administrativa pentru ucrainienii din regiunea Vinnytsia


Deși considerată o regiune favorizată din Ucraina (fiind și loc de baștină al președintelui Petro Poroshenko, dar și al unora dintre oligarhii de top ai Ucrainei), Vinnytsia nu este scutită de tensiuni sociale ca urmare a înrăutățirii nivelului de viață și a scăderii schimburilor comerciale interne (ca urmare a blocadei economice instituite de conducerea de la Kiev pentru republicile separatiste din estul țării) și a celor externe ca urmare a relațiilor încordate cu Rusia (pe teritoriul căreia trec toate rutele de transport spre țările din fostul bloc sovietic).

Astfel că prezența la Iași a delegației ucrainene poate fi considerată și o încercare a regimului de la Kiev de schimbare a strategiilor economice și o mai pronunțată orientare spre piața europeană, de care Ucraina are nevoie în acest moment ca de aer.

De altfel, Volodymyr Merezho, șeful delegație ucrainene și director al Departamentului privind Cooperarea Internațională și Regională din cadrul Administrației regiunii Vinnytsia a exprimat deschiderea părții ucrainene spre continuarea proiectelor aflate deja în derulare, dar și speranța că ”vor fi găsite noi oportunități de colaborare în domeniul economic, dar și în alte domenii, cum ar fi cel cultural”, Merezho menționând în acest sens posibilitatea semnării unui parteneriat între Teatrul Național ieșean și cel de Stat din Vinnytsia.

Citeste si   VIDEO l Conducerea PSD exclude posibilitatea unei ÎNFRÂNGERI la IAȘI

De asemenea, membrii delegației au avut posibilitatea de a vizita parcul agroindustrial TransAgropolis (o investiție în valoare de 3 milioane de euro), în special noile spațiile de stocare frigorifică, extrem de utile pentru investitorii ucraineni ce ar dori să comercializeze în România produse alimentare, domeniu în care regiunea Vinnytsia este foarte bine cotată.

Singura problemă, remarcată și de membrii delegației rămâne în continuare legislația destul de stufoasă și cerințele birocratice de conformare la cerințele pieții UE din care România este parte. Referitor în special la acest proiect, Volodymyr Merezho a rugat partea română să studieze posibilitatea semnării unui acord de cooperare pe domeniul agricol și pe cel de mediu și ecologie.

Citeste si   El este Paul BUTNARIU, beneficiarul unor contracte FABULOASE în valoare de PESTE 140.000.000 RON încheiate de COMPANIA DE CONSTRUCȚII FEROVIARE cu instituțiile STATULUI

În ultima zi a vizitei, delegația din Ucraina va avea ocazia să viziteze o unitate teritorial administrativă locală (Popricani) și să poposească la două societăți din județ, una cu profil agricol (Astra – Trifești) și cealaltă cu profil viticol (Cotnari).

De menționat că întâlnirea a fost organizată în baza acordului de cooperare semnat între județul Iași și regiunea Vinnytsia, în anul 2006. Cele două entități regionale colaborează strâns și în cadrul acordului de cooperare, semnat în anul 2012, între Euroregiunea Siret – Prut – Nistru (RO-MD) și Euroregiunea Nistru (MD – UA).

Totodată, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, din data de 26 octombrie 2016, a fost aprobat un proiect de hotărâre de extindere a acordului de cooperare din anul 2006, în domeniul asistenţei sociale.

De asemenea, în prezent au loc negocieri între partea română și cea ucraineană privind semnarea unui acord și în ce privește intervenția în cazul situațiilor de urgență. (G. Ioniță)

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ