Share

Octombrie, luna roz, este luna prevenirii cancerului de sân, cel mai frecvent tip de cancer din lume. În acest scop, pe tot globul se desfășoară activități de conștientizare cu privire la pericolul reprezentat de această maladie

Așadar, ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân reprezintă o afecțiune în care celulele canceroase (maligne) se dezvoltă necontrolat la nivelul țesutului sânului (de regulă în ducte – tuburile care transportă laptele către mamelon – sau în lobuli – glandele care produc lapte) și poate apărea atât la femei, cât și la bărbați. Soluția constă în depistarea din timp prin autoexaminarea sânului și mamografie. Prin autoexaminare, iregularități precum noduli pot fi detectate înainte ca boala să ajungă să se întindă în întreg organismul.

Citeste si   El este MARICEL POPA, cel mai SLAB președinte al județului IAȘI

În fiecare an în întreaga lume se înregistrează aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de sân, 500.000 de cazuri soldându-se cu decese. În România 25 femei sunt diagnosticate zilnic cu această maladie.

Fenomenul lunii roz a luat amploare și în orașul celor 7 coline

’’Educația ne aparține! Începând de la medici de familie, chirurgi, oncologi și până la cabinetele școlare, cu toții trebuie să ne implicăm. Este un efort pe care ar trebui să îl facem cu toții!

IRO desfășoară multiple campanii pentru prevenirea cancerului de sân; proiecții pe clădiri, întâlniri în companiile cu personal predominant feminin sunt doar câteva exemple. Încercăm să convingem cât mai multe femei să facă acest screening pentru a putea depista orice anomalie într-o fază precoce, în care boala este COMPLET VINDECABILĂ. Ne dorim să evităm situațiile în care pacienții ajung în stadiul IV de boală, cu tumori ulcerate, situații în care nu mai putem face aproape nimic.

Toate persoanele care se încadrează în criteriile afișate pe site-ul nostru beneficiază de screening de cancer de sân gratuit. Tot ce trebuie să facă este să se programeze telefonic pentru o mamografie.’’ a declarat Dr. Gabriel Dimofte, Directorul Medical al Institutului Regional de Oncologie Iași.

Citeste si   Congresul Național al Asociației Române Romtransplant Ediția a 11-a, Online via ZOOM 22-26 septembrie, 2020

Și studenții ieșeni au luat atitudine. Societatea Studenților Farmaciști din Iași (SSFI) a demarat un proiect numit Ștafeta pentru viață.

’’Studenții înscriși la această activitate au fost împărțiți în echipe și au jucat diferite jocuri. Eu ca voluntar i-am informat despre campania de prevenire a cancerului de sân, am împărțit fundițe roz, suc roz, pliante și stickere, toate având aceeași tematică. A doua zi, voluntarii noștii au pus mână de la mână și au construit o imensă fundiță roz lângă Palatul Culturii. Acțiunea a fost urmată de împărțirea de materiale informative publicului larg și baloane roz copiilor.’’ a declarat Carolina, voluntar SSFI.

Citeste si   Mesaj de solidaritate pe zidul din fața Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ