Share

La trei decenii de la Revoluție și la aproape un deceniu și jumătate de la aderarea României la Uniunea Europeană, Iașul se luptă să se mențină pe harta investițiilor din România. Domenii ca serviciile, IT, construcția de componente IT se află în topul investițiilor.

Domeniul IT, face din Iași, alături de București, Cluj sau Timișoara, una din destinațiile favorite pentru absolvenți dar și pentru investitori 

Delgraz Grid (fosta E.ON), va investi în Județul Iași și în Regiunea Nord-Est Moldova 165 milioane euro, în reabilitarea infrastructurii de rețele electrice de joasă și medie tensiune, precum  și  introducerea unor noi rețele de gaze naturale în Județul Iași.

Compania franceză Capgemini, inclusă în Top 5 Firme de IT și outsourcing, a deschis la Iași un sediu și este în curs să creeze până la 2.000 locuri de muncă noi. Dacă notăm că, anual, Iașul oferă circa 1.500 de absolvenți în sfera specializărilor tehnice și de IT, observăm că oferta poate fi acoperită din resursa locală.

Citeste si   12 dosare penale în Prahova pentru fraudă, vot multiplu și fals în înscrisuri

Și Grupul Continental din Germania a început anul trecut o investiție de 27 milioane de euro în sfera componentelor și tehnologiei auto, oferind pentru ieșeni cel puțin 1.000 de locuri de muncă, având în vedere că numai centrul de cercetare din România al grupului a crescut din 2006, în 2018, de la 30 la 1.900 angajați.

Compania Dogu Pres, a început acum doi ani investiția a 10 milioane de euro într-o fabrică de producere a componentelor pentru injectoare auto (benzină și diesel). Au fost create 250 locuri de muncă, noutatea fiind că aici se va începe producerea de pompe de benzină, adică se trece la un nivel superior tehnologic și de producție, semn că la Iași, investiția este una sustenabilă și, evident, durabilă.

Exonia va deschide în martie 2020 o fabrică de confecționare a ambalajelor de carton, investind 3 milioane euro (inclusiv bani europeni), promițând să creeze între 27 și 40 locuri noi de muncă, oferind inclusiv calificare la locul de muncă

În martie 2020, Prime Kapital, va demara lucrările la proiectul Silk District, în valoare de 300 milioane euro. Proiectul imobiliar, pe lângă locurile de muncă pe care le va oferi pentru constructori, vizează inclusiv un mall nou, printre cele mai mari din țară, ceea ce înseamnă că, după inaugurarea mall-ului, vor fi create până la 5.000 locuri de muncă. Nu mai vorbim de clădirile pentru birouri și spații comerciale, care vor atrage și ele firmele să își deschidă sedii în Iași.

Citeste si   PNL, anunț de ultimă oră: Va fi adoptată o decizie prin care să nu existe niciun fel de alianţe cu partidul trecutului - PSD

Compania Iulius va investi 335 milioane euro, într-un proiect imobiliar, însă proiectul fiind unul integrat cu destinație multiplă, investitorul speră că în noile spații care vor fi ridicate, vor ajunge să lucreze circa 10.000 de noi angajați.

Locuri de muncă vor apărea și dacă se demarează lucrările la Spitalul Regional din Iași și la Autostrada A8, dar acestea sunt de perspectivă medie și lungă

Așadar, până în 2021, când va începe noul Cadru bugetar multianual al Uniunii Europene, în Iași vor fi circa 20.000 noi locuri de muncă noi. Practic, la un calcul simplu, dacă forța activă din Iași (și zona metropolitană) reprezintă circa 170.000 angajați, la care se adaugă cei veniți din țară, vedem că noile locuri de muncă reprezintă circa 10 % din totalul forței active.

Citeste si   Incendiu violent, la un centru de panificație 

Așadar, deși condițiile la Iași sunt vitrege, dacă vorbim de lipsa sau vechimea infrastructurii de transport, Iașul compensează prin calitatea resursei umane și competitivitatea salariilor oferite. Totuși, tinerii continuă să plece din Iași, Iașul fiind în topul județelor din absolvenții emigrează.

Răspunsurile tinerilor surprind faptul că ar rămâne în țară pe un salariu mai mic, numai că România nu oferă grădinițe, școli, spitale moderne și nu are autostrăzi. Practic Iașului, în particular și României în general, le lipsesc dezvoltarea integrată, viziunea de ansamblu, proiecția de viitor, fără de care nu avem sustenabilitate și nici perspectiva unei dezvoltări durabile.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ