Share

Iașul, va resimți puternic consecințele economice ale epidemiei de Coronavirus. Majoritatea ieșenilor plecați la muncă în Diaspora, sunt în Italia

În săptămâna recent încheiată, Iașul a primit o serie de vești nu tocmai plăcute. Astfel, toate zborurile către și dinspre Italia, au fost suspendate până la 23 martie, cu posibilitatea de prelungire. În plus, s-a declarat suspendarea curselor feroviare, de transport persoane din și înspre Italia. În Italia, a fost declarată carantina totală, până la finalul lunii martie.

Ieșenii sunt printre cei mai numeroși dintre români în Diaspora, iar marea parte a ieșenilor se află în Italia

Economic vorbind, Iașul va avea de înfruntat o criză majoră în acest an. În primul rând, există multe firme în Iași, al căror obiect de activitate îl constituie transportul de persoane și mărfuri spre Italia, în principal, și în alte state europene, în general. În al doilea rând, există multe agenții de turism ieșene care deja au anulat un număr semnificativ de rezervări, bilete de avion cu destinația, Italia.

Citeste si   FOTO | Accident teribil în județul Tulcea. Un mort și un rănit după ce șoferul unui autoturism a intrat cu mașina într-un copac

Practic, ieșenii care și-au rezervat din timp bilete din Italia spre România și invers, vor avea de suferit. Paștele Catolic va fi în acest an pe 12 aprilie 2020, iar, cel mai devreme carantina în Italia se va ridica în data de 3 aprilie, în apropierea Floriilor (dată inițială pentru Lombardia, dar, carantina totală se va mai prelungi, cu siguranţă).

Citeste si   Decizia de ultimă oră în scandalul măștilor neconforme: se vor numi "acoperitoare faciale"

Ieșenii nu vor mai putea trimite pachete cu alimente, haine și alte bunuri rudelor aflate în străinătate

Astfel, ieșenii nu vor mai putea trimite pachete cu alimente, haine și alte bunuri rudelor aflate în străinătate ceea ce va afecta profitul firmelor de curierat din Iași. În plus, mulți ieșeni transportau particular persoane și bunuri spre Italia, ceea ce practic nu se va mai putea face în această lună, care, dat fiind contextul Paștilor, ar fi fost una de vârf.

Restaurantele cu specific italian din Iași, pizzeriile vor avea şi acestea de suferit, având în vedere că o parte din materia primă era adusă din Italia.

Citeste si   Ludovic Orban, la lansarea Planului de Redresare: România va ocupa locul cuvenit în rândul națiunilor dezvoltate ale Europei

Evident că autoritățile fiscale din Iași trecuseră în previziunea bugetară pe 2020 și profitul realizat de aceste firme legate prin obiectul lor de activitate de Italia.

Practic, există riscul ca multe firme să intre în incapacitate de plată, insolvență și chiar faliment, iar aceste pierderi să se regăsească într-un bilanț negativ la finalul anului 2020.

Italienii care au numeroase afaceri în România, inclusiv în Iași își vor vedea și ei afacerile afectate de declararea carantinei totale în Italia.

Acestea sunt, la prima vedere, principalele probleme cu care se vor confrunta ieșenii din cauza epidemiei de Coronavirus și a declarării carantinei totale în Italia.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ