Share

Cel de-al 29-lea AVIZ … nu mai vine!

Progresul economic rezultă din eforturile și investițiile mediului de afaceri. În cele mai multe situații însă, dezvoltarea unor proiecte implică obținerea unor avize sau autorizații care reprezintă apanajul exclusiv al administrației publice locale sau județene, în speța pe care o vom prezenta în continuare.

În comuna DOBROVĂȚ din județul IAȘI există posibilitatea dezvoltării unui proiect ce vizează construirea unei zone de agrement și a unei zone rezidențiale cu adresabilitate extinsă.

Din păcate, însă, oportunitățile au rămas la acest stadiu din motive foarte exacte. Dezvoltarea unei zone de interes pentru comunitatea locală din Dobrovăț este blocată de un singur aviz de la „Comisia zonală a monumentelor istorice”. La mijloc ar fi de fapt o justapunere a directorului Direcției Județene de Cultură Iași, Virgil BABÂI.

Terenul privat care se află în custodia Primăriei  Dobrovăț nu poate fi concesionat către dezvoltatori privați din cauza unui aviz nefavorabil din partea „Comisiei zonale a monumentelor istorice”.

Surse din interiorul Primăriei Dobrovăț susțin că e rea voință din partea celor din comisie.

Citeste si   Primarul comunei CIORTEȘTI, Alina APOSTOL a fost depistat POZITIV cu virusul SARS -COV -2

Administrația locală a comunei Dobrovăț intenționează să concesioneze un teren, proprietate privată a primăriei, către dezvoltatori pentru investiții în agrement

Administrația locală a comunei Dobrovăț intenționează să concesioneze un teren, proprietate privată a primăriei, către dezvoltatori pentru investiții în agrement. De asemenea, este și o zonă rezidențială și se poate construi și în acest sens.

În zonă sunt prevăzute construcții în regim DP+1+M. Investițiile viitoare se vor face în locuințe și zone de agrement, dar cu respectarea cadrului natural și cu o înălțime rezonabilă.

Pentru ca în zonă să se poată demara proiectul, este nevoie de 29 de avize. Cu eforturi considerabile, primăria Dobrovăț a reușit să obțină 28 de avize, și de luni de zile nu primesc avizul pozitiv de la „Comisia zonală a monumentelor istorice”.

În apropierea terenului se află Mănăstirea Dobrovăț. Cel mai apropiat punct al Mănăstirii față de teren este de 1.950 m în linie dreaptă, iar cel mai îndepărtat punct este la distanță de 3.360 m în linie dreaptă.

Citeste si   Parlamentarii LIBERALI fac scut pentru protejarea AVERILOR ilicite! Senatorul Laura SCÂNTEI, susținătoare în prima LINIE

Conform acelorași surse din interiorul primăriei, „principalul motiv pentru care Planul Urbanistic Zonal (PUZ-ul) a fost respins este faptul că afectează vizibilitatea Mănăstirii, dar nu poate fi vorba despre așa ceva, întrucât sunt 2 km până la Mănăstire”.

„Se cer numeroase studii care nu au relevanță”

De asemenea, sursele susțin faptul că „se cer numeroase studii care nu au relevanță”. Un exemplu ar fi că se cere „Studiu de trafic” deși drumul din zonă nu este nici național, nici județean. La fel, un al studiu cerut este „Studiu istorico-arheologic complet” deși în ultimii ani nu s-a descoperit nimic în zonă.

Citeste si   Gabriel HARABAGIU își va continua AFACERILE la vârful Primăriei IAȘI din postura de ADMINISTRATOR PUBLIC al IAȘULUI

Reporterii Ziarului „Buna dimineața Iași” au încercat să afle dedesubturile acestui blocaj și au discutat cu Virgil BABÂI, directorul Direcției Județene de Cultură Iași, însă acesta s-a eschivat și a declarat că proiectul va fi rediscutat în cadrul Comisiei.

„A fost primarul aici, a discutat. Era un PUZ, care a fost acum o lună de zile la Dobrovăț privind o construire de locuințe, era un PUZ mai complex, iar comisia a considerat că nu au fost prezentate suficiente argumente pentru a fi avizat favorabil.

Eu am vorbit cu domnul primar, o să ia legătura cu proiectantul, proiectantul va aduce niște argumente noi. Va fi rediscutat în comisie, nu direcția hotărăște dacă ia avizul pozitiv sau aviz nefavorabil pentru că asta este o decizie a Comisiei zonale a monumentelor istorice”, a declarat directorul Direcției Județene de Cultură Iași, Virgil BABÂI.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ