Share

Precedent grav pentru mediul medical! Compania Hexi Pharma a pus în pericol viaţă a milioane de pacienţi

În ianuarie 2019, Tribunalul București a hotărât condamnarea companiei Hexi Pharma și obligarea acesteia la achitarea unei amenzi penale în sumă de 2,6 milioane de lei. Pedeapsa a survenit pe fondul probării acuzațiilor de înșelăciune. Hexi Pharma a vândut dezinfectanți diluați în peste 300 de spitale din România.

Speța a fost de natură să-i surprindă chiar și pe cei care considerau că le-au văzut pe toate în România post-decembristă.

Potrivit procurorilor care au anchetat cazul, dezinfectanții aveau alt conținut față de cel scris pe etichetă.

Scandalul Hexi Pharma a început în luna mai 2016. Fostul patron, Dan Condrea, s-a sinucis la scurt timp de la începutul anchetei. Dispariția subită a vinovatului principal a fost de natură să alimenteze scenariul potrivit căruia în jurul acestei afaceri au existat interese “imense”.

Pentru a oferi cititorilor noștri un ordin de mărime în vederea aprecierii corecte a intereselor din domeniul medical vom prezenta în continuare câțiva indicatori economici, sub aspect comparativ.

În anul de grație 2015, Hexi Pharma atingea un vârf de peste 50 milioane RON contracte publice

HEXI PHARMA CO. SRL, firma în care CONDREA DAN ALEXANDRU deținea 93.75% dintre acțiuni, a înregistrat în 2015 cifra record de 52,812 milioane RON obținute din aproape 3000 de contracte publice.

Este interesant faptul că, printre aceste contracte se numără și câteva unități medicale din Iași: SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA SF.SPIRIDON IASI,  Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. I. M. Georgescu dar și SPITALUL CLINIC de OBSTETRICA și GINECOLOGIE CUZA-VODA.

“Ieșenii” de la ECOLAB vin puternic din urmă! 

SPITALUL CLINIC de OBSTETRICA GINECOLOGIE CUZA-VODA a achiziționat de la HEXI PHARMA CO. SRL produse de dezinfecție în aprilie 2016. În urma scandalului anterior amintit, noua conducere a Spitalului CLINIC de OBSTETRICA GINECOLOGIE CUZA-VODA  din Iași, asigurată de Managerul Robert DÂNCĂ și-a schimbat furnizorul de dezinfectanți.

Citeste si   PRIMUL proiect care configurează un ECOSISTEM PARTICIPATIV pentru rezolvarea PROBLEMELOR orașului

În 2 iulie anul curent, SPITALUL CLINIC OBSTETRICA GINECOLOGIE CUZA-VODA din Iași a achiziționat dezinfectanți – produse pentru zonele cu risc înalt care necesită monitorizare continuă, de la firma ieșeană ECOLAB SRL.

Achiziția s-a realizat prin negociere fără publicare prealabilă! Valoarea acestui contract a fost de 75000 RON fără TVA.

O altă unitate medicală ieșeană care a achiziționat produse pentru dezinfecție de la Ecolab este Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi. Este o achiziție de Sekusept Aktiv, realizată luna trecută. Acest produs Sekusept® Aktiv este recomandat pentru curățarea și dezinfecția manuală a instrumentarului termostabil și termolabil, inclusiv endoscoape flexibile. În mod special se utilizează pentru procesarea endoscoapelor prin recirculare (metoda semiautomată).
Recomandat pentru pre-curățarea manuală a endoscoapelor anterior procesarii automate. Sekusept® Aktiv este compatibil cu toate materialele componente ale mașinilor automate.

EcoLab, o afacere germană dezvoltată în Europa de Est

Cu 9 ani înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, la Iași era înregistrată la Registrul Comerțului EcoLab SRL. Capitalul social al firmei este de 300000 MARCI GERMANE.

În această societate pachetul majoritar de 99,99% îl deține ECOLABONE B.V. cu sediul în NIEUWEGEIN, Olanda iar 0,01% dintre acțiuni aparțin ECOLAB DEUTSCHLAND GMBH cu sediul în MONHEIM, Germania.

La 10 ani de la înființare, adică în 2008, EcoLab ajungea la o cifră de afaceri de 48.997.252 milioane lei.

În 2018, cifra de afaceri a firmei a atins 93.936.933 milioane lei, realizată cu 111 angajați

Obiectul principal de activitate al firmei a fost inițial cel al comerțului cu ridicata al produselor din ceramica, sticlarie, si produse de întreținere. În decursul timpului au fost adăugate alte câteva zeci de activități secundare.

Citeste si   Primarul comunei MIROSLAVA, Dan NIȚĂ a depus JURĂMÂNTUL pentru mandatul 2020-2024

Firma are doi administratori printre care un român din Iași, motiv pentru care sediul central al firmei este la Iași: GUȚAN CONSTANTIN EMANUEL.

Al doilea administrator este austriac, DR. BRACHES BIRGIT. Practic, acest grup a avut nevoie de un rezident în România.

Ce au înțeles autoritățile din criza generată de “Hexi Pharma”? Ce măsuri au fost adoptate?

Redacția Ziarului Bună Dimineața Iași l-a contactat pe managerul Spitalului CLINIC  de OBSTETRICA GINECOLOGIE CUZA-VODA din Iași pentru a-i solicita un punct de vedere referitor la măsurile pe care le adoptă spitalele din România în vederea preîntâmpinării unei noi crize similare cu cea generată de compania Hexi Pharma SRL.

În mod normal, este greu de înțeles chiar și modul în care precedentul Hexi Pharma a fost posibil. După producerea acestei crize, am fost curioși să aflăm ce lecții și-au însușit autoritățile și ce măsuri active au fost luate!

Evaziv în declarații și aparent deranjat de natura întrebării, managerul Spitalului de Ginecologie din Iași, Robert DÂNCĂ a precizat că ,,în afară de a respecta toate prevederile și autorizațiile date de statul român, se realizează controale săptămânale în spital pentru a se verifica zonele de risc”.

Pe aceleași subiect, Direcția de Sănătate Publică Iași ne-a transmis că “există o listă a dezinfectanților omologați de către Ministerul Sănătății”. “Dezinfectanții sunt verificați la nivel de producători“, a mai completat purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius VOICESCU.

Cristina GRIGORESCU, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași nu a dorit să ofere nici un punct de vedere referitor la subiectul dezinfectanților folosiți în cadrul unității medicale pe care o conduce.

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

Surse din interiorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași ne-au semnalat că această unitate medicală se confruntă cu probleme dintre cele mai grave, bolnavii fiind tratați în condiții necorespunzătoare.

În iunie 2017, Președintele Consiliului Județean Iași, Marcel Popa se declara îngrozit de situația Spitalului de Pneumoftiziologie și promitea soluții. Au trecut însă doi ani și rezultatele, în continuare întârzie să apară.

Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon: “În pofida faptului că mulți manageri de spitale au cerut să fie aduse și mostre, în noua lege a achizițiilor nu mai este prevăzut așa ceva, un lucru incorect pentru medicină”

Măsurile au fost luate de un și jumătate. S-au exclus produsele de pe piață, am mărit numărul medicilor epidemiologici, de la doi la trei medici infecționiști, toate producedurile de achiziționare a produselor vor fi atent monitorizate de către această echipă.

Subiectul s-a discutat în zilele respective, imediat, într-o lună de la retragerea din spitale a produselor, am recurs achiziția unor produse cu specificații tehnice clare, fără niciun aspect care să pună la îndoială eficacitatea și eficiența acelor produse, am solicitat inclusiv mostre.

În pofida faptului că mulți manageri de spitale au cerut să fie aduse și mostre, în noua lege a achizițiilor nu mai este prevăzut așa ceva, un lucru incorect pentru medicină.

Da, merge la fabrica de chibrituri, de pâine, dar în medicină, unde ai nevoie să vezi produsul, să-l ai ca probă, mărturie, în eventualitatea că nu este conform, noi am cerut acest lucru, așa că, de la momentul respectiv, tot ce se achiziționează, se achiziționează cu seriozitate maximă” a declarat Ioan BÂRLIBA, Managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ