Share

Anul 2020 a fost un an dificil pentru agricultorii din România, și în special din zona Moldovei din cauza episoadelor de secetă cruntă cu care ne-am confruntat. Temperaturile foarte ridicate, lipsa ploilor atât de necesare pentru cereale a dus la o cultură foarte slabă a grâului. O producție mică a dus la creșterea prețului la făină, ceea ce a făcut ulterior ca pâine să fie mult mai scumpă.

Prețurile au suferit modificări încă din toamna acestui an, astfel că o franzelă pe care o cumpăram cu 1,5 lei a ajuns acum să coste 2,2 lei.

„Era inevitabilă această creștere, deoarece a fost un sezon foarte prost. Seceta a distrus hectare întregi, vremea chiar nu a ținut deloc cu noi. Anul acesta avem o recoltă mai mică de grâu și e normal să o vindem cu un preț mai mare” , a declar Mihai, un agricultor din județul Iași.

În ciuda prețului mărit la pâine, românii rămân în continuare cei mai mari consumatori ai acestui produs. În medie, fiecare om mănâncă pe lună 8 kilograme de pâine, cea din făină albă și din cartofi fiind printre preferatelor poporului. Pentru 80% dintre români, pâinea reprezintă alimentul de bază. Cu toate acestea, specialiștii ne recomandă să utilizăm doar pâinea din făină integrală, o felie din aceasta consumată în fiecare zi scade cu 5% riscul de boli cardiovasculare.

„Consum pâine în fiecare zi, și dacă stau bine să mă gândesc chiar la fiecare masă. Încerc pe cât posibil să cumpăr sortimente de pâine din făină integrală, cu semințe sau din secară. Se vede că prețul a crescut puțin, dar nu avem ce face, de pâine nu ne putem lipsi. Nu cred că se poate abține cineva de la o pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor”, a declarat Maria, în vârstă de 50 de ani pentru Ziarul Bună Dimineața Iași.

Și nu doar pâinea a suferit majorări ale prețului, ci toate produsele de patiserie ce au la baza compoziției lor făina. Iașul este județul unde, din cauza secetei din acest an, au fost calamitate peste 100.000 de hectare cu grâu, porumb și floarea-soarelui.

Citeste si   Nici la Cluj nu mai sunt locuri pentru cea de a doua etapă a vaccinării anti-COVID - Anunțul ministrului Sănătății

Share

LĂSAȚI UN MESAJ