În perioada 6-31 octombrei  2018 ieşenii sunt aşteptaţi să vadă o nouă expoziţie la Muzeul Municipal Iaşi, intitulată “Un Iaşi subiectiv privit prin obiectiv

Programul de vizită pentru a putea fi văzut Iașul vechi și nou, văzut prin obiectivul aparatului de fotografiat este următorul: Marți –Duminică, între orele 10:00 – 17:00. situată pe strada Zmeu nr. 3.

Muzeului Iașilor a fost înființat în 1920 la sugestia profesorului Gheorghe Ghibănescu care a fost promotorul constituirii unei societăți istorico – arheologice pentru a strânge „materialului istoric cu privire la Iași”. Prin decizia lui Mihai L. Negruzzi din 1 octombrie 1920, primar al Iașului, s-a format Societatea culturală „Muzeul orașului Iași”. Comitetul societății era format din Gh. Ghibănescu, Mihai Costăchescu, A.D. Atanasiu, Sever Zotta, Teodor Burada, Gheorghe Lascăr, Eugen Herovanu și N.A. Bogdan. Această instituție de cultură avea patru obiective.

Adunarea de obiecte de artă sau cu însemnătate istorică-arheologică, veșminte, icoane, tablouri, monede, documente, inscripțiuni, cărți (tipărite la Iași și relative la acest oraș), hărți care privesc Iașii sau Moldova.

Publicarea unui buletin istorico-arheologic, trezirea în public a cultului trecutului, înființarea unei școli de paleografie și epigrafie.

Muzeul a fost amenajat într-o clădire din curtea Mânăstirii Golia, pe strada Cuza Vodă nr. 10. Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial colecțiile s-au risipit, unele piese și documente deteriorându-se sau pierzându-se, altele ajungând în colecțiile altor muzee ieșene sau în Arhivele Statului.

NOUL MUZEU va fi amenajat în Casa Burchi-Zmeu situată pe strada Zmeu nr. 3, construcție aflată pe lista monumentelor istorice din Iași. Sumele necesare reabilitării clădirii se ridică la aproximativ 19,5 milioane de lei, din care aproximativ 19 milioane au fost obținute din fonduri europene nerambursabile.

Muzeul va avea o expoziție numismatică amenajată la subsolul clădirii, 5 săli de expunere și 3 holuri pentru exponate la parter și, la etaj, 4 săli de expunere, două holuri pentru exponate și o sală multimedia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ