Share

Respectarea legii pare să fie ultima grijă a Primarului Dumitru Boros de la Bârlad

Transportul public pentru bârlădeni s-a scumpit!

Executivul, reprezentat de Primarul municipiului Bârlad a propus, iar Consiliului local a aprobat modificarea tarifului de 1 leu/călătorie prin inserarea art 5.1 lit.a în cadrul contractului de delegare de gestiune a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate în municipiul Bârlad nr.10095/27.05.2016.

Modificarea reprezintă însă un abuz săvârșit de Primarul Dumitru BOROS care a hotărât de la sine putere să mărească peste noapte profitul firmei de transport VERTRANTIS SRL.

Potrivit clauzei 5.2 din contractul anterior menționat tariful poate fi modificat fie prin:

  • schimbări legislative, dar nu este cazul deoarece la momentul semnării contractului exista ordinul 272/2007
  • fie prin indexarea anuală a componentelor, mai exact cheltuielile legate de realizarea serviciului prestat.

 

Dispozițiile art. 20 din Ordinul 272/2007 reglementează modalitatea de stabilire a tarifului, dar și condițiile de ajustare și modificare a acestora.

Potrivit acestui ordin “Tarifele pentru serviciile de transport public local de persoane se pot ajusta periodic pe baza cererilor primite de la operatorii de transport în baza creșterii indicelui prețurilor de consum, față de nivelul existent la data precedentei ajustări”.

Prin HCL Bârlad, prin care s-a aprobat încheierea unui act adițional de modificare a contractului nr.10095/27.05.2016, nu se arată dacă tariful de 1 leu/călătorie se ajustează în funcție de evoluția indicelui prețului de consum sau se mărește efectiv de la 1 leu la 1,50 bani fără a se prezenta o formulă de calcul conform reglementărilor în vigoare.

De fapt, GRIJA primarului se îndreaptă mai puțin către bârlădeni și mai mult către firma de transport abonată la contracte cu primăria.

Primarul Dumitru Boros a crescut artificial prețul de călătorie pentru transportul public pentru a crește în mod implicit profitul firmelor de casă ale acestuia.

Mingea este acum la Prefectul județului care pare posibilitatea să se îngrijească de binele comunității locale și pe cale de consecință să nu dea AVIZ DE LEGALITATE acestei Hotărâri de Consiliu Local.

Subiectul este unul de interes major pentru bârlădeni motiv pentru care vom urmări dacă în final vor fi respectate sau nu condițiile de modificare a tarifului de călătorie așa cum sunt reglementate conform prevederilor art 26 din Ordinul 272/2002.

Contactat telefonic Nituc, purtatorul de cuvânt al Primăriei Bârlad, nu a vrut să ofere un punct de vedere. Primarul Boros nu a putut fi contactat.

Vom reveni cu amănunte.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ