Share

Pe lângă donarea de sânge, care are un rol cunoscut de multă lume, mai există o necesitate foarte mare de donatori, care pot oferi celule stem pentru bolnavii cu afecțiuni hematologice.

Mai multe detalii ne-a oferit Conf. Univ. Dr. Elena Albu, Medic Primar Medicină Internă și Medic Specialist Hematologie în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași, Coordonatorul Centrului Donatorilor Voluntari de Celule Hematopoietice.

Ce este o bancă de celule stem?

”O bancă de celule este și aceea unde părinții păstrează celule recoltate din cordonul ombilical”

Este un laborator care păstrează și prezervă celulele stem, până în momentul când sunt  administrate pacientului. Pentru un autotransplant, pacientului i se recoltează celule stem într-un anumit moment, acestea fiind administrate ulterior; până la administrare, celulele vor fi păstrate în banca de celule stem. Sunt rezervoare cu sisteme de congelare, cu substanțe care prezervă celulele, iar când pacientul este pregătit pentru transplant primește chimioterapie și celulele, cu tot protocolul aferent.

O bancă de celule este și aceea unde părinții păstrează celule recoltate din cordonul ombilical, fiind un sistem privat, în caz de nevoie copilul poate beneficia de ele; problema este că, în timp, acele celule scad numeric ca viabilitate și e posibil ca atunci când va avea nevoie, la o vârstă mai înaintată, să nu mai fie un număr suficient (aceste celule sunt viabile doar pentru copilul de la care s-a recoltat).

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice are o bază de informații, în care sistemul HLA al donatorului este introdus într-o bază de date, și când un pacient nu găsește un donator în familie, se caută în registrul național.

Citeste si   UMF IAȘI a participat la CONFERINȚA universităților de medicină din FRANȚA

 Când se găsește compatibilitate 100%, se realizează o procedură de pregătire a pacientului, dar și a donatorului; în cazul alotransplantului, celulele vor fi recoltate și administrate proaspăt – se recoltează în momentul când rezerva de celule stem a pacientului poate asigura numărul de celule necesare pentru transplant.

Care este rolul celulelor stem hematopoietice?

Celulele stem sunt celule primordiale, din care se face linia de țesut hematopoietic; bolile hematologice sunt afecțiuni ale celulelor stem, de aici plecând toată problema evoluției unor boli de tipul leucemiei acute, limfomului, mielomului – de la incapacitatea celulei de a se diferenția și de a evolua spre o celulă matură – aceasta rămâne în niște stadii intermediare, imature (spre detrimentul măduvei de a își produce celule funcționale).

Chimioterapia vizează celula bolnavă, anihilând clona celulelor bolnave (care are o altă caracteristică de evoluție), în momentul în care clona este distrusă, măduva își reia funcționalitatea; transplantul de celule stem vine să consolideze un răspuns obținut la chimioterapie, deci e necesar ca pacientul să răspundă la aceasta.

”Deci, transplantul constă întâi în realizarea unei chimioterapii puternice, după care se administrează celulele stem”

Transplantul (alotransplantul) implică răspunsul la chimioterapie (clona de celule stem bolnavă este distrusă, și atunci se pot administra celulele de la donatorul compatibil); rămâne un număr redus de celule, care nu sunt detectabile, transplantul de la donator luptând împotriva celulelor bolnave.

Cine poate dona? Cum se recoltează?

Pot dona doar persoanele sănătoase, între 18 și 45 de ani, care îndeplinesc criteriile de fi sănătos, fără infecții sau patologie tumorală. Acestea se înscriu în cadrul registrului, oameni care au exercițiul gestului de caritate (de exemplu, frecvent donatorii de sânge), se completează un formular cu date de contact; la momentul înscrierii, se recoltează sânge pentru determinarea grupei de sânge, pentru tiparea HLA și pentru bolile transmisibile, pentru a putea fi determinat eligibil.

Citeste si   C. ALEXE, Președintele CJ Iași IMPUNE o decizie POLITICĂ la Spitalul de Infecțioase! Este luat în calcul liberalul M. HURMUZACHE

Când analizele arată eligibilitatea, persoana intră în baza de date și când există compatibilitate cu un pacient, persoana este contactată, se reia procedura de consimțământ, se recoltează din nou sânge și se face o testare mai extinsă, după care urmează evaluarea medicală, analize, fiind necesar ca toți parametrii să fie în limitele de normalitate. Dacă parametrii sunt în regulă, se stabilește un program pentru ca donatorul să vină pentru a i se stimula celulele stem – dacă donatorul a ales să i se recolteze prin afereză, iar dacă voluntarul dorește să i se recolteze direct din măduvă, i se recoltează prin puncții din creasta iliacă (sub anestezie). După donare, voluntarul poate să își continue fără nicio problema viața.

Atunci când la pacient apar unele complicații, i se poate solicita donatorului să facă o donație de sânge de data aceasta, pentru limfocite.

”Fiind două modalități de recoltare, voluntarul alege pe care metodă dorește să o realizeze”

Nu există riscul să se dezvolte nicio boală, indiferent de metoda de recoltare.

Dacă în registrul național nu se găsesc donatori, se pot căuta în celelalte registre din lume (acestea fiind interconectate), însă probabilitatea este mult mai mare să se găsească un donator la nivel național.

Citeste si   RESTRICȚII și DEVIERI de circulație rutieră în zona TUDOR VLADIMIRESCU

Un mesaj pentru viitorii donatori

”Este foarte greu să ne imaginăm care este trăirea unui pacient care este diagnosticat cu asemenea boală și a familiei sale și care dorește să fie mai bine”

Pacienții își pun multe speranțe în această procedură, însă aceștia cunosc și complicațiile posibile. Însă între a nu face nimic (când boala e posibil să învingă) și a face ceva și a crește șansele de supraviețuire prin acest transplant, este evidentă opțiunea recomandată; este necesar un donator compatibil, uneori căutarea poate dura atât de mult încât pacientul își pierde posibilitatea de a face transplantul.

Fiind o bază de date mare, sunt șanse mai mari de a găsi un donator. Pentru donatori, este un gest de dăruire, fără risc medical, oferind cuiva o șansă la viață, fiind un gest ce oferă o trăire cu greu de descris în cuvinte, știind că ai oferit cuiva o șansă și acesta a supraviețuit.

Pacientul care a primit transplant își dorește mult să îl cunoască pe cel care i-a oferit această șansă, și deși nu e posibil acest lucru, sentimentele de recunoștință rămân.

Cine dorește să doneze poate solicita direct pe site-ul Registrului ( http://www.rndvcsh.ro/inregistreaza-te/ ), sau la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

Personal, nu știu dacă am ajuns întâmplător aici sau nu, dar cred cu dăruire în această modalitate de tratament și cred că există oamenii cu suflet mare, care sunt dispuși să îi ajute pe semenii săi.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ