Share

Dumitru Oprea, este unul din politicienii liberali cu vechime în Iași, pendulând între PNL și PDL, azi contopite în PNL

Membru PNL cu state vechi, Oprea este mazilit din funcția de președinte al filialei județene Iași a Partidului Național Liberal de către Relu Fenechiu. Astfel, Dumitru Oprea ratează prima candidtură la Primăria Iași în 2004, pentru simplul motiv că nu este desemnat candidat din partea PNL Iași. Pe fondul acestei confruntări cu Fenechiu, rectorul Oprea nu se regăsește în filiala de Iași a PNL-ului.

Ce-i drept, după ce Fenechiu a bătut palma cu Nichita în 2006, devenise imposibil pentru un liberal adevărat să mai suporte atmosfera creată de Fenechiu. Trocul realizat de Fenechiu cu Nichita și-a pus amprenta pe filiala de Iași a PNL într-un mod categoric. După un deceniu de la respectivul troc politic, liberalii ieșeni încă îi mai resimt efectele devastatoare. Și ieșenii în egală măsură! A fost un adevărat pact Ribbentrop-Molotov de Bahlui!

Prin urmare, primul insucces major al profesorului – RECTOR și doctor în contabilitate, Dumitru Oprea a constat în încapacitatea politică de a-i face față unui speculant cum era Relu Fenechiu la începutul anilor 2000.

S-a făcut remarcat ca adversar la alegerile locale al fostului primar Gheorghe Nichita, fiind învins de acesta în turul II al alegerilor locale din 2008. A fost europarlamentar din partea PDL în 2007-2008. A fost Senator în Parlamentul României (2008-2016) și Deputat în Parlamentul României (2016-în prezent), pe listele PNL. A fost Rector al Universității ”A. I. Cuza” din Iași (1999-2007) și Decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul  UAIC Iași (1996-1999).

Citeste si   (P) Vasile TOMA: ”AUTOSTRADA FEROVIARĂ IAȘI-ORADEA, calea libertății de dezvoltare a Iașiului și a Moldovei”

Profesorul – politician Dumitru Oprea stă bine la luările de cuvât!

Ca deputat de Iași, din 2016,  în 62 de ședințe, a luat cuvântul de 94 de ori, a avut 15 declarații politice la tribună, a depus 85 declarații politice în scris, a contribuit la 70 inițiative legislative din care 11 au devenit legi. A adresat 217 interpelări și a semnat 24 de moțiuni.

“Modest” din fire, Deputatul Dumitru Oprea se definește astfel: ” Unii fac politică doar din orgoliu. Alții, pentru a deveni “cineva”. Deși pare desuet în aceste timpuri, eu am intrat în viața publică pentru a o schimba în mai bine. La început, am sperat că e de ajuns să fii bine intenționat și solid profesional pentru a realiza asta. Am înțeles însă imediat că lucrurile sunt ceva mai complicate. Că pregătirea și onestitatea ta pot incomoda uneori pe alții. Și nu neapărat doar pe adversarii politici”.

La finalul anului 2017, deputatul Dumitru Oprea critica lipsa de deschidere a Coaliției PSD-ALDE la problemele ieșenilor:

Iaşului îi va fi alocat, în continuare, prin legea bugetului de stat, praful de pe tobă (…) Votanţii din Iaşi ai actualei puteri îşi duc viaţa pe cu totul alte coordonate decât agenda coaliției de la putere. Ei nu au acordat votul pentru PSD sau ALDE cu unicul scop de a întoarce sistemul de justiţie în epoca Năstase-Stănoiu. Finalizarea lucrărilor la centura ocolitoare a Iaşului, începerea construcţiei Spitalului Regional de Urgenţe, demararea lucrărilor la autostrada Ungheni-Iaşi-Tg Mureş, construirea unei săli polivalente sau predictibilitatea fiscală sunt priorităţi absolute pentru ieşeni, nu mutilarea legilor Justiţiei!”.

Citeste si   VIDEO Interviu Realitatea PLUS | Gabriel Oprea, dezvăluiri despre demisia din Guvern din 2015 după lansarea volumului „Confesiuni din sufrageria lui Oprea”

Activitatea sa în legislaturile anterioare, ca parlamentar național din partea Iașului (Deputat și Senator în perioada 2008-2016), a cuprins inițierea și votarea unor legi (respectiv unor modificări ale acestor legi), precum legea privind asociațiile de proprietari, legea administrației publice locale, declararea datei de 24 Ianuarie ca sărbătoare legală, înființarea Institutului Levantului, legea transparenței actului administrativ public, subvenționarea revistelor de cultură românească reprezentative la nivel național, legea privind administrarea porturilor și căilor navigabile, legea privatizării societăților comerciale,legea partneriatelor între sectoarele public și privat, cooperarea României cu Europol, prevenirea violenței în familie, instituirea Zilei Limbii Române.

Ca Europarlamentar, Dumitru Oprea a activat în  Comisia pentru Cultură şi Educaţie, Comisia pentru Control Bugetar

În această calitate Europarlamentarul Dumitru Oprea și-a adus contribuția  la aprobarea Raportului privind Sistemul European de Credite pentru Educaţie şi Formare Profesională (ECVET), la  Raportul privind Competenţele mediatice într-o lume a erei digitale. A avut numeroase intervenţii în Plenul Parlamentului European.

În 2020, Dumitru Oprea s-a făcut cunoscut ca autor al mai multor declarații politice legate de procedura de deficit bugetar excesiv care va fi deschisă de către Comisia Europeană contra României, de situația mediului, protecția copiilor, înoirea stocurilor medicale, subvenționarea angajărilor de șomeri, asigurarea votului românilor din Diaspora, includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO. A fost, de asemenea, un critic al absenței investițiilor în infrastructura CFR.

În două decenii, Dumitru Oprea nu poate să vină în fața ieșenilor și să își asume un singur proiect major care să poarte semnătura sa!

Nu poate, pentru că un astfel de proiect pur și simplu nu există! Oprea a avut pe parcursul ultimilor 20 de ani un nas fin în depistarea oportunităților politice care l-ar putea propulsa în poziții de pe urma cărora să obțină beneficii financiare imediate. L-au interesat foarte puțin elemementele doctrinare, iar aspectele morale aproape deloc.

Citeste si   La USAMV Iași se TESTEAZĂ berea cu GHIMBIR

Din păcate însă, unii dintre actualii exponenți politici ieșeni, nu au înțeles sau poate că nu au vrut să își evalueze corect competențele și utilitatea profesională în virtutea ocupării funcției de reprezentant al Iașului în Parlamentul României!

Pe cale de consecință, ieșenii sunt reprezentanți atât în Camera Deputaților cât și în Senatul României de către unii exponenți politici care nu se ridică la nivelul așteptărilor și încrederii cu care au fost investiți de către electorat în campania electorală din 2016.

Rezultatele muncii lor vorbesc de la sine dar poate că este și vina noastră, a alegătorilor! Poate că trebuie să ne asumăm și noi, ieșenii, vina pentru faptul că Iașul nu este reprezentat corespunzător la București.

Poate că am dat dovadă de naivitate în evaluarea candidaților!

Poate că nu i-am sancționat destul de ferm pe reprezentanții locali ai partidelor politice atunci când aceștia ne-au dezamăgit!

Și nu în ultimul rând, poate că ne-am creat false așteptări în raport cu personaje cărora le LIPSESC cu DESĂVÂRȘIRE competențele profesionale și aptitudinile morale necesare pentru a NE reprezenta cu CINSTE, DEMNITATE ȘI EFICIENȚA în țară și peste hotare!


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ