Share

În atenţia cetăţenilor IEŞENI! Acestea sunt campaniile derulate de către Direcţia de Sănătate Publică Iaşi

     Referitor la virusul gripal care se manifestă încă de la începutul acestui an, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, a făcut câteva menţiuni referitoare la campania de vaccinare împotriva gripei, iar cu acest prilej, am discutat cu domnul director Liviu Stafie, despre activităţile, campaniile şi proiectele derulate din anii anteriori şi inclusiv, de la începutul anului 2020.

    Cazuri de gripă, campanii derulate de către DSP IAŞI

     Dacă ne raportăm la gripa din această perioadă, câte cazuri de gripă sunt confirmate la nivelul judeţului Iaşi, inclusiv cele care au dus la deces?

Dr. Liviu Stafie (DSP Iaşi): În acest sezon, în județul Iași s-au înregistrat 5 cazuri de gripă ,iar cazuri care să ducă la deces, nu au existat.

    Cum se derulează campania de vaccinare împotriva gripei şi care sunt rezultatele acestei campanii?

Dr. Liviu Stafie (DSP Iaşi): Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon continuă în această perioadă. Direcția de Sănătate Publică Iași a primit 93.920 de doze și au fost imunizate până în prezent 89.266 de persoane. Campania vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Ea se derulează în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis, personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, gravide.

Citeste si   MISIUNI și SANCȚIUNI de ordine PUBLICĂ în județul IAȘI

     Ce activităţi şi campanii aveţi în desfăşurare în acest moment?

Dr. Liviu Stafie (DSP Iaşi): În acest moment, se continuă campania suplimentară cu ROR pentru vârstele 9-11 luni, pentru a preveni apariţia unor noi cazuri de rujeolă.

De aceea, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, împreună cu voluntarii Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi, cu medicii de familie, asistenţii comunitari şi mediatorii rromi, desfăşoară în continuare acţiuni în mediul rural, din judeţul Iaşi.

Prin intermediul acestor campanii, se încearcă responsabilizarea şi implicarea părinţilor, prin prezentarea la vaccinare, conform programării.

     O altă campanie derulată în acest an, mai exact din luna ianuarie, este campania de vaccinare anti-HPV. Este demarată de Ministerul Sănătăţii şi este inclusă în Programul Naţional de Vaccinare.

     Vaccinarea este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani, părinții urmând să decidă individual, când anume în acest interval, se va face vaccinarea. În urma acestor solicitări, DSP Iași a primit 303 doze de vaccin, urmând să fie vaccinate 120 de fete incluse în acest program. Fetele cu vârste sub 14 ani vor urma o schemă de vaccinare cu 2 doze și cele cu vârsta peste 15 ani, vor urma o schemă de vaccinare cu 3 doze.    

     Tot în acest an, se mai desfăşoară, în maternităţile din judeţul Iaşi Conform Ord. 377 din 2017 şi Programul Național de Imunizări, care cuprinde vaccinările cu BCG și Hepatitic B. La cabinetele medicilor de familie, se administrează în continuare vaccinul hexavalent, pneumococic, ROR, tetravalent și DDPa (pentru vârsta de 14 ani).

Citeste si   Cercetați de polițiștii IEȘENI pentru FURT CALIFICAT

     În cadrul Programului de prevenţie HIV/SIDA, care sunt categoriile persoanelor care intră în acest program?

Dr. Liviu Stafie (DSP Iaşi): În cadrul acestui program de prevenție HIV/SIDA, se asigură testarea gratuită a populației, pentru mai multe categorii: femei gravide, persoane diagnosticate cu tuberculoză, persoane cu infecții transmise sexual, personal medico-sanitar, în general, persoane cu comportament la risc.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Iași colaborează și cu ARAS București pentru testarea persoanelor din grupurile cu risc. Tot în cadrul acestui program, se asigură gratuit și efectuarea testelor de confirmare, pentru infecția cu HIV, acestea fiind prelucrate la Institututul Cantacuzino.

   Proiecte derulate de către DSP IAŞI

   Ce informaţii ne puteţi oferi despre proiectele care au fost demarate în anii anteriori, dar care sunt în dezvoltare inclusiv în anul 2020, şi care sunt principalele obiective ale acestor proiecte?

Dr. Liviu Stafie (DSP Iaşi): În cursul anului 2018 DSP Iași, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, și alte instituții spitalicești (precum U.A.T Județul Iași, U.A.T. Municipiul Iași, Spitalul Clinic “Dr.C.I. Parhon Iași”, Spitalul Clinic de Urgență “Prof. dr. Nicolae Oblu” Iași, Institutul Regional de Oncologie Iași, Institutul de Psihiatrie “Socola” Iași, U.A.T.

Municipiul Pașcani, Spitalul municipal de Urgență Pașcani) a depus și solicitat spre finanțare proiectul cu titlul “Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Iași”, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Citeste si   Acuzații GRAVE ale Primarului CHIRICA. Cine sunt PERSONAJELE vizate?

Valoarea totală eligibilă a investițiilor de echipamente și dispozitive medicale necesare dotării Institutului Regional de Oncologie Iași, solicitate de către DSP Iași fiind de 9.141.302,46 lei ( din care 30% reprezintă contribuția proprie suportată de către Ministerul Sănătății).

Un alt proiect demarat DSP IASI, în colaborare cu Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente , Institutul National de la Sante et de la Recherche Medicale  – INSERM- Franța- coordonator, și alte instituții din statele membre ( Franța, Rep Cehă, Germania, Spania, Malta, Italia) derulează un proiect cu titlul Codificarea bolilor rare”-ORPHANET Facilitarea introducerii codurilor ORPHA utilizate pentru raportarea corecta a bolilor rare .

Obiectivul acestui proiect este de a susține Statele Membre în îmbunătățirea colectării de informații, privind bolile rare, prin implementarea de coduri ORPHA (sistem de codificare specific bolilor rare).   Scopul proiectului codurilor ORPHA este de a promova utilizarea nomenclaturii Orphanet pentru implementarea în sistemele de codificare de rutină.

Acest lucru permite un nivel standardizat și consistent de informații care vor fi partajate la nivel european. DSP Iași are rolul de a introduce codurile ORPHA în practica zilnică a Sistemului de Sănătate din România și de a facilita alocarea de resurse adecvate pentru pacienții cu boli rare.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ