Share

Starea de urgență a fost proclamată în data de 16 martie 2020 pe întreg teritoriul României. Se pare că la DSP Iași, se comit abuzuri, unele care pot avea consecințe grave, iar încălcarea regimului stării de urgență este flagrantă.

Imediat după decretarea stării de urgență, la Iași, a început seria abuzurilor autorităților

DSP Iași, condusă de medicul Lucian Indrei a luat decizia să trimită în perioada 16-18 martie 2020 mai multe decizii de evacuare ale unor chiriași (în total 40 de familii), al căror contract ar urma să expire la sfârșitul lunii martie 2020.

Măsura încalcă, în primul rând, prevederile legale care țin de regimul stării de urgență, potrivit cărora dreptul de proprietate este restrâns atât timp cât durează starea de urgență: ”Art. 2. – Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi, proporțional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4): f. dreptul de proprietate privată.

Cazul soților Prepeliță, angajați ai Institutului de Psihiatrie Socola din Iași

Ziarul ”Bună Dimineața Iași” a expus cazul soților Prepeliță, angajați ai Institutului de Psihiatrie Socola din Iași (juristul Corneliu Prepeliță și medicul psihiatru Raluca Ioana Prepeliță), care, deși dețin o casă, în satul Valea Adâncă, Comuna Miroslava, cumpărată din venituri proprii, continuă să blocheze un apartament ANL, destinat, prin lege unor medici rezidenți.

S-a constatat asfel că soții Prepeliță nu mai îndeplinesc condiţiile legale pentru a ocupa locuința din blocul ANL. Soții Prepeliță erau chiriaşi în blocul ANL și concomitent şi-au achiziționat o nouă locuință, motiv pentru care ar fi trebuit să elibereze apartamentul oferit de către statul român. Așadar DSP Iași a încălcat și continuă să încalce legea.

Citeste si   Mandat de EXECUTARE a PEDEPSEI ÎNCHISORII, pus în aplicare de către polițiștii IEȘENI

Direcția de Sănătate Publică Iași unde medicul Lucian Indrei a fost numit la 11 februarie 2020 Director Executiv,  a inițiat astfel, în 16-18 martie 2020 un abuz instituțional care poate fi încadrat ca infracțiune cu circumstanțe agravante, având în vedere că s-a decretat starea de urgență.

40 de familii în plină stare de urgență, chiriași ai unor spații DSP, cărora le expiră contractul de închiriere, la finalul lunii martie, ar trebui să ajungă în stradă, în plină pandemie, când oamenii trebuie să stea în casă

În plus, evacuarea s-ar produce cu doar două săptămâni înainte de Paști, în plină pandemie, când deplasările fără motiv întemeiat sunt recomandate să nu se producă. În plus, nu se știe dacă evoluția pandemiei nu va impune alte restricții, ceea ce ar înrăutăți situația noilor evacuați, familii cu copii.

Chiar dacă nu era stare de urgență, există articolul 896, din Codul de Procedură Civilă care prevede urmatoarele:”Nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuință nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie și până la data de 1 martie a anului urmator, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispozițiilor legislației locative, el și familia sa nu au la dispoziție o locuință corespunzătoare ori că debitorul și familia sa au o altă locuință corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată”.

Așadar, 40 de familii vor trebui să intre în contact cu alți oameni pentru a-și căuta locuințe, muta mobila și alte bunuri, acum când nivelul contactelor sociale trebuie redus la minim.

Intervievat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași”, Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Iași a declarat:

”Practic încă de la începutul lunii Direcția de Sănătate Publică Iași, a demarat procedurile pentru persoanele ale căror contracte expiră până pe data de 31. În momentul de față această procedură este sistată, deoarece suntem în stare de urgență.Persoanele care doresc să continue să locuiască în apartamentele date de DSP, o pot face dacă reînnoiesc contractul. În momentul de față nu putem spune când vom relua această activitate deoarece suntem ocupați cu lucruri mult mai importante. În privința soților Prepeliță nu dețin detalii și cum am mai spus aceasta activitate în momentul de față este sistată”.

Este regretabil că un purtător de cuvânt al unei instituții publice nu cunoaște cadrul legal stabilit de regimul stării de urgență, ceea ce face ca abuzul instituțional să fie agravant, mai ales că articolul art 704 din Codul de Procedură Civilă prevede:

Citeste si   7.753 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

nulitatea executarii silite intervine pentru nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare, atragand astfel nulitatea actului nelegal, precum si a actelor de executare subsecvente”.

Prin urmare, chiriașii care sunt forțați să evacueze imobilul, trebuie să știe că sunt supuși unui abuz și să conteste masura.

Directorul DSP Lucian INDREI, un apropiat al deputatului Petru MOVILĂ

Petru Movilă, deputat PMP și membru în Comisia de Sănătate, este susținătorul politic al doctorului Lucian Indrei, combinație care a facilitat revenirea lui INDREI la conducerea DSP Iași la 11 februarie 2020 ca director executiv.

Lucian Indrei, care a mai ocupat și în trecut funcții de conducere la DSP.

”În momentul de față noi suntem ocupați cu pandemia și cu problemele medicale. Eu nu pot să mă pronunț pe documentele oficiale ale DSP-ului. Ministerul se poate pronunța dacă sunt în regulă sau nu. În momentul de față cine și cum este numit în funcție, nu este un lucru important în momentul de față deoarece fiecare trebuie să își facă treaba responsabil sub incidența stării de urgență.

Personal sunt în strânsă legătură cu directorul DSP, cu echipa de la DSP și cu managerii de spitale. Nu a remarcat și nu a specificat nimeni faptul că domnul Indrei nu dialoghează și nu specifică măsurile corecte.

Știu că oamenii lucrează de dimineață de la 08:00 până seara la ora 9:00 și sunt în strânsă legătură cu managerii de spital, cu Prefectura și cu celelalte instituții. În momentul de față, prioritatea zero este ca spitalele din linia întâi și linia a doua să primească tot ce au nevoie pentru a face față problemelor care se ivesc în cazurile de coronavirus”, a declarat Petru MOVILĂ pentru Ziarul “Bună Dimineața Iași”.

Evident, până la această oră, soții Prepeliță nu au primit decizii de evacuare a imobilelor ocupate abuziv, deși ocuparea abuzivă este evidentă

Așadar, în plină luptă cu pandemia de coronavirus, în plină stare de urgență, în momentul în care Guvernul a decis că executările silite, evacuările vor fi interzise, o instituție publică din Iași săvârșește o gravă ilegalitate, un abuz grosolon, tolerând deja existența unor alte ilegalități, precum ocuparea abuzivă a unor imobile ANL de către persoane fără drept. Oare responsabilii de la ANL Bucium au fost întrebați de ce tolerează acest abuz?

Citeste si   GALA Dezvoltării Durabile are loc MÂINE

Între 7 și 15 ani de închisoare pentru zădărnicirea măsurilor de luptă contra epidemiei

Trebuie să se știe că pedepsele pentru încălcarea prevederilor stării de urgență au fost majorate, iar dacă se va merge înainte cu evacuarea, iar unul sau mai mulți chiriași evacuați s-ar îmbolnăvi, cei ce au dispus evacuarea ilegală, executorii care ar pune-o în mișcare ar primi între 7 și 15 ani de închisoare pentru zădărnicirea măsurilor de luptă contra epidemiei.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Dupa ce cumperi un bmw care e furat si omul care care ti l vinde recunoaste ca ti a spus ca e furat, ce mai conteaza sa tii ilegal blocat un apartamanet. Acum sunt pe val, fam prepelila, unu e mana dreapta a noul manager si intre timp se ocupa cu rescrierea democratiei si codului muncii, iar dna dr e mare sefa prin Socola.

    P.s Domnul Petru Movila e fericit acum cand domnul jurist Prepelita a pus sefa la bucatarie pe sotia soferului sau personal. A scuze pt dezinformare. Corneliu Prepelita a redactat decizia si domnul manager a aprobat. Sa le transmiteti celor de mai sus ca este viata si dupa COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ