Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut.

Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.

În schimb, cei care au băut, dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiola cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă, scrie unica.md.

Alcoolemia şi timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:

-100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;

-100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;

-100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;

-o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;

-1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.

LĂSAȚI UN MESAJ