Share

Moldova, regiunea cu cei mai mulţi români infectaţi cu VIRUS HEPATIC C

În Iaşi trăiesc cei mulţi români infectaţi cu virusul Hepatitei C. Se estimează că 3,79 la sută din judeţ are acest tip de infecţie, număr situat peste media naţională. Pentru a face cunoscute riscurile bolii, simptomele dar şi pentru a vorbi despre testul ce poate depista hepatita C, o boală tratabilă astăzi, câteva vedete şi medici şi-au dat mâna într-o campanie pentru depistarea şi tratarea Hepatitei C, în judeţe ale Moldovei.

Citeste si   La UAIC va fi CONSTRUIT un nou cămin STUDENȚESC

Hepatita C, netratată la timp şi corespunzător, nu iartă

Cătălin Scărlătescu şi Maria Cârneci, nu se află la prima acţiune publică împotriva Hepatitei C. În 2018, cei doi şi designerul Cătălin Botezatu, au realizat şi difuzat un clip pentru campania naţională “Ştii de C”, cu acelaşi scop, de a informa populaţia asupra cauzelor şi efectelor infectării cu virusul hepatitic de tip C.

Cei ce lucrează cu obiecte precum cuţitele sunt mai expuşi infectării cu virusuri ce se transmit prin sânge.

Citeste si   VIDEO l Cea mai bogată comună din ROMÂNIA nu se dezminte! Primarul Dan NIȚĂ asigură dezvoltarea accelerată a localității MIROSLAVA și în anii următori

“Hepatita C se transmite doar prin sânge, iar eu probabil că fac parte din una dintre breslele cele mai expuse riscurilor, pentru că folosesc tot timpul obiecte tăietor-înţepătoare. Din acest motiv, mă testez periodic şi îi sfătuiesc pe toţi care ştiu că au fost expuşi unor astfel de riscuri să procedeze ca mine, să facă testul”, a declarat Cătălin Scărlătescu.

Tinerii care se tatuează în condiţii nesterile riscă infecţia cu virus hepatic C

Pe de altă parte, un mod de viaţă corect, înseamnă mai puţine posibilităţi de îmbolnăvire. Actriţa Doiniţa Oancea spune că, în primul rând, tinerii trebuie să fie atenţi la propriile obiceiuri: “Ştim că tatuajele făcute de neprofesionişti, dar şi piercing-urile în condiţii nesterile. pot conduce la infectarea cu acest virus. Tinerii trebuie să aibă o viaţă echilibrată, să se gândească la ceea ce fac“, spune Oancea.

Citeste si   BULETIN DE PRESĂ-23 septembrie 2020, ora 13.00

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ