Share

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 2.583 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 675 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 357 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate și 1 persoană ieșind din perioada de 14 zile de autoizolare.
 3. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 2.089 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 458 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 914.200 lei.
 4. În această dimineață, două persoane au părăsit fără drept Centrul de Carantinã sãrind geamul camerei (aflatã la et. 1). Cei doi fugari sunt din Podu Iloaiei si, respectiv Dancu, și fuseseră introdusi în Centrul de Carantinã în data de 01.04.2020 pentru cã nu respectaseră mãsura izolãrii la domiciliu, instituită ca urmare a revenirii acestora din străinătate, din zone galbene (Marea Britanie și, respectiv, Grecia).  Cele doua persoane au fost date în consemn structurilor de ordine publică, acționându-se pentru depistarea și prinderea acestora. Una dintre persoane a fost depistată și prinsă în jurul orei 10.00, în zona Universitatii Al. I. Cuza, de către un echipaj mixt jandarm / politist.
 5. În urma solicitărilor venite din partea aparținătorilor celor internați, conducerea Spitalului Clinic de Boli Infectioase “Boli Infecțioase” Iași a decis ca cei care au membri ai familiei internaţi la secţia de ATI a acestei unităţi medicale, vor putea suna zilnic în intervalul orar 14:00-15:00, interval în care personal de specialitate va oferi informaţii telefonic rudelor cu privire la starea de sănătate a pacientului.
 6. Pe data de 31 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanţa de urgenţă prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu şi regimului stării de urgenţă.
Citeste si   Managerii marilor COMPANII se implică în CAMPANIA de VACCINARE

           Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut şi au următoarele valori: minimum 2.000 lei şi maximum 20.000 lei, faţă de minimum 100 şi maximum 5000 de lei, cât erau până acum

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.

Citeste si   1.509 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Aceste sancţiuni vor putea fi aplicate începând de astăzi, 2 aprilie 2020.

În plus, au fost introduse şi sancţiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

 • confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie;
 • interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
 • suspendarea temporară a activităţii;
 • desfiinţarea unor lucrări;
 • refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancţiune vor fi aplicate în funcţie de natura şi gravitatea faptei  

 1. Recomandăm cetăţenilor este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Suplimentar, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat, luni, 16.03.2020, platforma online COVID-19 Știri Oficiale (www.stirioficiale.ro ).
 2. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 256.265.
 3. Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Numerele de telefon ale dispeceratului sunt : 0757-110.243 si 0747-504.013.
Citeste si   Atitudine INUMANĂ a companiei VEOLIA față de ieșeni! Zeci de familii DECUPLATE de la căldura la -17 grade

 

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ