Share

“La momentul actual, suntem pregătiţi să facem faţă pentru tot ce înseamnă supraveghere, dispensarizare, pentru persoanele suspecte de viroze respiratorii din judeţul Iaşi.”

“Referitor la coronavirusurile din această perioadă, am luat toate informaţiile de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi suntem pregătiţi pentru a face faţă unui număr mai mare de cazuri de viroze respiratorii şi implicit de gripă. Există o avalanşă de consultaţii, ca prim pas, la triajul spitalului, şi mai departe, suntem la capacitate maximă cu internările”, a declarat prof. univ. dr. Carmen DOROBĂŢ.

Coronavirusurile sau coronavirinele reprezintă o subfamilie de virusuri (din familia coronaviridelor) cu formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, cu diametrul de 120-160 mm, având un înveliș extern, pe care se află niște proeminențe glicoproteice, numite spicule, foarte lungi, pedunculate, cu extremități rotunjite, bulboase, aranjate în așa fel încât, la microscopul electronic, dau aspect de coroană solară (de unde și denumirea de coronavirusuri). Spiculele au rolul de a se lega de receptorii celulari, favorizând infecția celulelor sensibile.

Citeste si   De ce să alegi un Echipament Profesional de Protecție la Sablare

 “Suntem pregătiţi pentru a face faţă unui număr mai mare de cazuri de viroze respiratorii şi implicit de gripă”

Coronavirusurile sunt familii de virusuri, care provoacă boli respiratorii, de la simple răceli până la pneumonii. Cel izbucnit luna aceasta în China, a declanșat o epidemie în țara asiatică. Până acum, 4.000 de persoane au fost diagnosticate cu acest virus, iar 100 au încetat din viață.

Între timp, coronavirusul ar fi ajuns deja în 50 de țări, avertizează experții. Cercetătorii de la Universitatea Hong Kong, estimează că în jur de 40.000 de oameni, ar fi afectați de coronavirusul pornit în China. Rata mortalității este de 3% până acum. Nu se știe însă, dacă acest procent va rămâne la aceleași cote sau va crește.

Citeste si   SCENARIILE de funcționare pentru unitățile de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI, valabile pentru perioada 28.09.2020- 2.10.2020

Nu există un tratament antiviral specific sau preventiv (vaccin) în infecțiile umane cu coronavirus, tratamentul fiind numai simptomatic

Coronavirusurile sunt foarte răspândite în natură, producând, la om și animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic

La om, au o mare afinitate pentru macrofage, epitelii respiratorii și enterice, producând peste 1/3 din rinofaringite și alte afecțiuni respiratorii (mai ales toamna și iarna), gastroenterite și o formă particulară a sindromului respirator acut sever (SARS).

Sunt al doilea grup viral, după rinovirusuri, responsabil de inducerea rinofaringitelor, răcelii comune la om. Coronavirusurile se transmit direct pe cale respiratorie (prin picături) sau fecal/orală.

S-a aprobat construirea unui nou pavilion la Spitalul Clinic de Boli Infecţioare “Sfânta Parascheva”  din Iaşi

“Încercăm să facem faţă acestei probleme. Ca spaţiu hotelier, avem această veste extrem de bună, s-a aprobat la nivelul Companiei Naţionale de Investiţii, construcţia unui nou pavilion. Am cerut 150 de paturi, deoarece un Spital unic de Boli Infectioase, din zona de N-E a ţării, trebuie să facă faţă unei avalanşe de internări.

Din punct de vedere al tehnicilor de laborator, funcţionăm la capacitate optimă, iar din punct de vedere al spaţiului hotelier, încă facem faţă. Cu această nouă deschidere, pentru că Spitalui Regional, nu are secţie de boli infecţioase, din motive de înţeles, vorbind  de contagiozitate, de circuite care trebuie să fie deosebite, se simte nevoia a avea un pavilion nou.”, mai declară prof. univ. dr. Carmen DOROBĂŢ.

Citeste si   CONFIGURAȚIA Consiliului Local IAȘI: ”caracatița” REZISTĂ

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ