Share

Search Ads, agenție de marketing online cu expertiză în industria imobiliară, prezintă rezultatele unei analize referitoare la căutările românilor pe Google în materie de locuințe. Conform datelor obținute, respectiv diverse comparații pe căutările efectuate, izolarea socială a modificat preferințele locative ale românilor, care prezintă un interes crescut pentru achiziția de case. Spre exemplu, expresia „case de vânzare” a cunoscut o creștere de 83% în luna iunie, comparativ cu martie 2020.

“Pe perioada izolării foarte puțini oameni au căutat la nivel de județ achiziția unei locuințe. După această perioadă sucevenii au fost ceva interesați de apartamente apoi de case. Dar tranzacții nu prea s-au făcut pentru că mulți proprietari între timp au renunțat să își vândă locuința sau mulți oameni posibil cumpărători doar au pus întrebări și atât.

Și acum în acest moment sunt multe persoane care se interesează de o locuință dar speră în același timp să și scadă prețurile. Fiind această criză economică oamenii se răzgândesc. Și da prețurile au crescut foarte mult, nu doar la apartamente cât și la case, la terenuri, cât și chirii.

Noi sperăm să scadă prețurile pentru că după acea criză din 2010 antreprenorii nu prea au mai construit, acum după 3 ani este o explozie de construcții noi, oferte foarte multe, prețurile au crescut. Inclusiv din blocurile vechi sunt oferte dar cu prețuri foarte mari.

”Mi se pare exagerat la un apartament cu 2 camere să ceri 70.000 de euro”

Lumea caută apartamente mici și ieftine. Dacă ar fi pe piață aceste apartamente am face multe tranzacții.

Comparativ cu alte județe din țară sucevenii preferă apartamentele. Cei cu case le-au pus la vânzare și se mută înapoi în oraș deoarece spun ei, le este dificil să aducă copii la școală sau grădiniță zilnic. Și se mută înapoi în ”buricul târgului” cum spunem noi, la zgomot. Asta este părerea mea”, a declarat Mariea Mihai de la agenția imobiliară  Imostar Suceava pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Da au fost interesați pe perioada de izolare de achiziționarea unei locuințe și în mod deosebit case. Migrarea și cererea este destul de mare la case în ultimii ani, dar case ca să permită un buget limitat până în 70.000-80.000 euro dar nu mai mult.

S-au făcut tranzacții în această perioadă, nu la scară mare dar au fost deoarece nevoia împinge situația, adică un om care a făcut o vânzare și a trebuit să elibereze un imobil a fost nevoit să și cumpere. Au fost situații critice când s-a vândut un imobil de către un proprietar și avea și termen de eliberare, iar atunci nevoia la împins să cumpere ceva chiar dacă era pandemie pentru că în stradă nu avea cum să stea, deci și pe această temă au fost urgențe.

Creșterea de prețuri au fost la apartamentele noi, restul sunt stagnate, iar această creștere se datorează faptului că au crescut prețurile la materialele de construcții.

Oamenii aveau credite, trebuiau aprobate și finalizate, banca și notariatul a lucrat noi ca agenție de ce nu am lucra?”

Au fost creșteri de prețuri într-adevăr dar înainte de pandemie și ulterior au stagnat. Noi am avut activitate și în această perioadă, mai redusă dar am avut. Nu ne-am permis să închidem atâta vreme cât știam că sunt apartamente care trebuie eliberate și trebuiau mutați ceilalți care vor să cumpere. Oamenii aveau credite, trebuiau aprobate și finalizate, banca și notariatul a lucrat noi ca agenție de ce nu am lucra?”, a declarat Mihaela Hruscovschi de la agenția imobiliară Impresa – Edile Suceava pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Alți agenți imobiliari ne-au declarat că pe perioada de izolare firmele au fost închise și nu au lucrat deloc, au avut câteva cereri dar destul de scăzute comparativ cu alte județe din țară.

Citeste si   (P) Scrisoare deschisă către Cristina Monica ANISIE Ministrul Educației și Cercetării de la deputatul PNL Ioan BALAN

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ