Share

Chiar în ziua în care ieșeanul Costel Alexe  a fost numit ministru al Mediului, municipiul Iași a încasat o “amendă” de 1 milion de lei pentru poluarea din oraș

Sancțiunea a fost aplicată de Agenția Fondului pentru Mediu.

Prietenie cu năbădăi între ministrul ieșean al Mediului, Costel Alexe și primarul municipiului Mihai Chirica.

Astfel, chiar dacă în Consilul Local Iași, aleșii PNL care îi sunt apropiați lui Alexe votează toate proiectele controversate susține de Chirica, ministerul Mediului nu s-a sfiit să aplice primăriei o sancțiune de 1.034.548 lei pentru poluarea din oraș.

Astfel, în data de 6.11.2019 Administrația Fondului pentru Mediu a emis somația numărul 10761/6.11/2019 atenționând astfel municipiul Iași că trebuie să plătească 1.034.548 lei reprezentând sancțiune pentru  ”neîndeplinirea obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare din deșeurile municipale colectate prin operatorul serviciul public de salubritate”.

Potrivit Planului național de gestionare a deșeurilor este stabilită o limită maximă de 233kg/locuitori/an în mediul urban și 105 kg/locuitor/ în mediul rural. Ori, în ultimii 10 ani municipiul Iași a beneficiat prin intermediul Ministerului Mediului și a agențiilor din subordine, de mai multe finanțări europene și guvernamentale pentru reducarea cantității de deșeuri și poluării aerului.

Citeste si   Liceul TEORETIC de Informatică „Grigore Moisil” IAȘI - Cum ar fi ȘCOALA pe INSTAGRAM?

Angajamentele de reducere a deșeurilor au fost luate în cadrul programelor cu finanțări privind încurajarea  colectării selective cum ar fi cel în care s-a realizat groapa ecologică de la Tuțora.

Chirica face pe surdul

Cum era și de așteptat și de această dată Mihai Chirica neagă realitatea. Primarul municipiului Iași nu vrea să achite amenda și mai mult decât atât ca și în cadrul discuțiilor privind aerul murdar din oraș, Chirica neagă că orașul ar avea o problemă cu poluarea prin refuzul de a  reduce cantitatea de deșeuri.

Astfel, recent Primăria municipiului Iași a deschis în justiție o acțiune în care solicită anularea actelor care au dus la sancționarea municipiului Iași. În motivarea cererii de anulare, juriștii lui Chirica “aruncă pisica” în Curtea Consiliului Județean arătând că municipiul Iași s-a afiliat Asociației de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate Iași (ADIS) iar responsabilitatea reducerii cantității de deșeuri din municipiul Iași ar reveni acestei entități.

Citeste si   Vasilică TOMA, șoferul de la Târgu-Frumos rămâne PARLAMENTAR! Ion VĂTĂMANU l-a vrut în LEGISLATIVUL ROMÂNIEI

Așadar municipiul Iași șii 97 UAT-uri s-au angajat și și-au asumat potrivit prevederilor statutare, prerogative de competență publică, în scopul înființării, organizării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun  a serviciului de salubrizare pe raza de competență  a unității administrativ teritoriale precum și în realizarea în comun a unor proiecte publice de interes zonal destinate modernizării serviciului de salubrizare. Drept urmare rugăm instanța de judecată să ia act și să aprecieze faptul că municipiul Iași a delelgat competențele în ceea ce privește activitatea de gesitionare a deșeurilor“, au arătat juriștii Primăriei.

Citeste si   Sentință DEFINITIVĂ pentru fostul SECRETAR al Primăriei Târgu-Frumos! Felicia SPULBER condamnată la ÎNCHISOARE cu suspendare

Iașul printre cele mai poluate orașe

Anul acesta Comisia Europeană a avertizat de mai multe ori Guvernul României că va plăti sancțiuni financiare mari, de ordinul milioanelor de euro pentru poluarea din marile orașe precum Iași și  Bucureșți.

Conform unui document oficial al Ministerului Mediului, sancțiunile financiare aplicabile României vor fi recuperate de la autoritățile administrației publice locale ale orașelor unde înregistrează un nivel de poluare peste normele europene admise cum ar fi București, Brașov și Iași.

În municipiul Iași, specialistul în Mediu și activistul ecologist Silviu Gurlui a atras atenția în mai multe rânduri asupra nivelului ridicat de noxe în aerul din oraș. Potrivit acestuia cele mai periculoase pentru sănătatea ieșenilor sunt particulele PM2,5, și PM10 pentru care în  anumite zone din  oraș s-au înregistrat depășiri și de cel puțin 10 ori față de nivelul maxim admis.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ