Share

În primele trei zile ale lunii, polițiștii rutieri au organizat, pe șoselele din țară, o acțiune pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive

De la începutul anului, în primele 9 luni, s-au produs în județul Iași 261 de accidente grave – față de aceeași perioadă a anului 2018, cifra indică o scădere cu 31 de accidente.

Legislația penală incriminează „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” în articolul 336, alineatele 1 și 2 din Codul Penal.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere și depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive, de la începutul lunii, polițiștii rutieri, alături de colegi de la ordine publică, au intensificat acțiunile în trafic, cu mijloace tehnice certificate din dotarea Poliției Române care stabilesc prezența, în aerul expirat, a alcoolului ori a consumului de substanțe psihoactive.

În primele trei zile de acțiune, la nivelul județului Iași au fost aplicate 185 de sancțiuni contravenționale, dintre care 11 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului, 174 reprezentând alte sancțiuni potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Totodată, au fost reținute 24 de permise de conducere, dintre care 17 pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului și 7 pentru nerespectarea altor norme rutiere

De asemenea, au fost constatate 9 infracțiuni, dintre care 6 pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului și 3 pentru alte fapte.

Exemple

La data de 1 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Hârlău au depistat un bărbat, de 32 de ani, din comuna Cotnari în timp ce conducea un autoturism, în comuna Cotnari, fiind sub influența alcoolului, în urma testării sale cu aparatul etilotest rezultând o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe, iar cercetările continuă.

La data de 1 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Frumos au depistat un bărbat, de 30 de ani, din comuna Butea în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 208, în comuna Butea, fiind sub influența alcoolului, în urma testării sale cu aparatul etilotest rezultând o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe, iar cercetările continuă.

La data de 2 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Iași au depistat un bărbat, de 34 de ani, din municipiul Iași conducând un autoturism, pe raza comunei Schitu Duca, fiind sub influența alcoolului, în urma testării sale cu aparatul etilotest rezultând o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe, iar cercetările continuă.

La data de 2 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Hârlău au depistat un tânăr, de 20 de ani, din comuna Cotnari în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 281 C, în comuna Cornari, fiind sub influența alcoolului, în urma testării sale cu aparatul etilotest rezultând o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar cercetările continuă.

La data de 3 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Iași au depistat un bărbat, de 33 de ani, din municipiul Iași în timp ce conducea un autoturism, pe raza municipiului Iași, fiind sub influența alcoolului, în urma testării sale cu aparatul etilotest rezultând o valoare de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanțe, iar cercetările continuă.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ