Share

Cum a particularizat cuplul Chirica – Zămoșteanu conceptul de “PARTENERIAT PUBLIC-PRIVAT”

Omul de afaceri Cristian Zămoșteanu solicită în fiecare an schimbări de terenuri cu Primăria ori parcele de teren privat din patrimoniul primăriei Municipiului Iași pe care Mihai Chirica încearcă să i le ofere sub diferite PRETEXTE.

Schimburile pe care ZĂMOȘTEANU și-ar dori să le facă cu Primăria Iași au ca scop final construirea unor blocuri în zonele centrale ale municipiului.

IAȘITEX cel mai nou schimb între Zămoșteanu și Primăria Iași

La începutul lunii mai a acestui an – viceprimarul Gabriel Harabagiu a semnat aprobarea unui schimb de imobile dintre SC M. Chim SRL și Municipiul Iași.

În urma schimbului, Cristian Zămoșteanu urma să primescă 1.961 mp în Bd. Primăverii nr. 2, asta după ce primăria refuza cererea de concesionare a respectivului teren unei firme din Bacău, Agroland Capital SA, care dorea să construiască un proiect rezidențial pe același teren.

Răspunsul pe care Agroland Capital SA l-a primit a fost că terenul avea o situație juridică neclară și nu se putea concesiona. În urma presiunilor facute de Agroland Capital, căreia i s-a încălcat dreptul de a concesiona terenul, proiectul de hotarâre ce urma să treacă prin CL a fost retras de pe ordinea de zi în ultimul moment.

Au pus ochii și pe parcul situat între Hotel EUROPA și Turnul UMF de pe A. PANU

O altă zonă de interes pentru dezvoltatorul Cristian Zămoșteanu o reprezintă parcul de pe strada Anastasie Panu.

Pe acest amplasament, Zămoșteanu solicita în 2018 patru suprafeţe (în total, 2.351 mp), pe considerentul că respectivele terenuri se află în proximitatea altor proprietăți deținute în de societatea M. Chim SRL, deținută de acest Zămoșteanu.

Citeste si   PSD cere DEMITEREA Ministrului Mediului Costel ALEXE

Parcul însumează o suprafață de aproximativ 21.000 mp. Din cei 21.000 mp, municipalitatea are în proprietate 8.700 mp, restul fiind deţinut de 15 proprietari privați.

Într-o ședință ordinară de CL din data de 30 Martie 2018, s-a supus aprobării în plen a unui schimb de terenuri între primărie și firma M Chim SRL

Proiectele au fost scoase de pe ordinea de zi la solicitarea consilierilor opoziției, care au cerut mai mult timp pentru analiza documentelor.

Mai exact M Chim SRL a propus să cedeze 2 terenuri în suprafață totală de 6931 mp (o suprafață de 6 626 mp, localizată pe str. I.C. Brătianu nr. 26, vis-a-vis de Teatrul Național, lângă Liceul Tehnologic Special “Vasile Pavelcu” și un al doilea teren de 305 mp, situat pe str. Elena Doamna nr 27-31), evaluate la suma de 2 936 000 euro. De remarcat că evaluatorul a luat în calcul și clădirile aflate pe această suprafață și le-a estimat la aproximativ 979 000 euro.

În schimbul terenurilor, M Chim SRL a solicitat să primească o suprafață de 11 020 mp, în diverse cartiere ale Municipiului Iași. Cele mai importante parcele sunt un teren de 5570 mp de pe Strada Zimbrului (zona Palas, lângă Restaurant Vivo) evaluat la 1,28 milioane de euro, un al doilea teren de 1724 mp pe Str. Elena Doamna nr. 25 evaluat la 503 000 euro și o suprafață de 1010 mp pe Str. Anastasie Panu nr. 7, evaluată la 292 000 euro.

În urma schimbului Cristian Zămoșteanu urma să acumuleaze diverse suprafețe de teren în zona străzii Anastasie Panu, unde se află în prezent Parcul Elena Doamna (spațiul verde din fața sediului UMF, fostul sediu al Universității Petre Andrei) pentru a putea constri un ansamblu rezidențial.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

TEMĂ pentru CHIRICA: Preluarea terenului PROBLEMĂ, din str. I. C. Brătianu nr. 26, în patrimoniul PRIMĂRIEI

Școala de surdo-muți ”Vasile Pavelcu” a fost retrocedat în anul 2012 proprietarului de drept, retrocedare obținută de Fundația ”CARITATEA”. Ulterior terenul a fost cumpărat de omul de afaceri Cristin Zămosteanu. Acesta avea în plan dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un regim de înălțime de P+9.

Tranzacția terenului s-a realizat prin agenția imobiliară Palace Real Estate SRL, administrată de către Lucan Iulian.

În momentul în care Zămoșteanu a demarat autorizația de construire s-a lovit de refuzul Comisiei de Culte și Patrimoniu Cultural National, care a respins proiectul P+9E a lui Zămoșteanu, conform PUZ zona permite doar P+3E.

Comisiei de Culte și Patrimoniu Cultural National a respins până și demolarea amplasamentelor de pe terenul școlii de surdo-muți ”Vasile Pavelcu”.

Motiv pentru care pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din luna octombrie 2018, se afla un proiect de hotărâre (PHCL 44) privind schimbul de terenuri dintre Primăria Iași și firma „M.CHIM”, prin care municipalitatea ar fi obținut o suprafață de teren de 6.626 mp, pe strada IC Brătianu Nr. 26, din apropierea Teatrului Național. Valoarea terenurilor și a clădirilor a fost evaluată la 2,84 milioane de euro.

Propunerea lui CHIRICA a fost dur sancționată la momentul respectiv de către liberalii ieșeni, aceștia afirmând că Municipiul Iași nu are nevoie de un  „tun imobiliar preme­ditat“.

PHCL 44 nu specifică în mod clar care este scopul pentru care Primăria Municipiului Iași dorea să obțină terenul din str. I. C. Brătianu nr. 26 aflat în proprietatea M CHIM SRL, se prevede doar că se aprobă acest schimb de terenuri la inițiativa primarului Municipiului Iași.

Citeste si   PSD cere DEMITEREA Ministrului Mediului Costel ALEXE

De-a lungul timpului, s-au vehiculat diferite variante privind construirea unei clădiri pentru Opera Națională Iași, pentru Filarmonică sau realizarea unei parcări subterane

Dar nu există informații clare legate de planurile municipalităţii în acest sens, care să justifice urgența schimbului și nici date privind existența unei surse de finanțare pentru viitorul obiectiv al administraţiei locale.

Întrucât Zămoșteanu  nu mai putea construi ce și-a propus, a apelat la Chirica solicitând un schimb de terenuri.

Primăria ofererea lui ZĂMOȘTEANU patru terenuri în suprafaţă de 9.811 mp (str. Zimbrului – 5.570 mp, str. Elena Doamna – 1.694 mp, Str. Bărboi – suprafaţă nou-inclusă – 2.142 mp şi şos. Nicolina – 375 mp) pentru un teren de 6.626 mp şi clădiri aferente de pe fostul amplasament al Şcolii Speciale „Vasile Pavelcu“ (str. I.C. Brătianu, lângă Teatru).

După ce a ”CONSTRUIT” parcarea subterană de la fosta Școală de surdo-muți, CHIRICA are un alt proiect de construire a unei noi parcări subterane

Primăria ia taurul de coarne şi îşi asumă o nouă provocare în peisajul urbanistic ieşean. A scos la licitaţie serviciile de proiectare şi actualizare a indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de autorizare a lucrărilor de intervenţii pentru proiectul „Modernizarea şi Reabilitarea Esplanadei Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri“.

Ce își propune marele ”URBANIST” al Iașului?

Acesta dorește desființarea actualei parcări de la esplanada Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri“ în locul acesteia își propune să facă una subterană.

Proiectele „mari” ale primăriei IAȘI necesită clădiri încăpătoare!

Ca proiectul să fie complet și să „ajute” ieșenii, deasupra acestei parcări subterane dorește construirea unui nou sediu al primăriei IAȘI, pe motiv că Palatul Roznovanu, actualul sediu al primăriei Iași, nu este încăpător.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ