Share

Situație incredibilă într-un oraș din județul IAȘI! Gabi ISTRATE, Primarul orașului PODU ILOAIEI concesionează tinerilor din localitate, loturi de teren într-o zonă INUNDABILĂ

Pe modelul parcurilor și sălilor de sport realizate în câmp, a terenurilor de sport amenajate în pantă, a pârtiilor de ski dispuse în zone de șes, iată că a venit rândul unui primar din județul Iași să concesioneze loturi de teren cu titlu gratuit într-o zonă INUNDABILĂ și momentan, chiar inundată!

Situația am regăsit-o în orașul ieșean Podu Iloaiei!

Pentru cei care nu cunosc amănunte legate de această localitate, precizăm că orașul Podu Iloaiei se află în centrul județului IAȘI, pe malurile Bahluiului.

Podu Iloaiei este o bifurcație importantă pentru mai multe localități, situație care generează un trafic zilnic semnificativ de persoane pe raza acestei unități administrative.

Podu Iloaiei este străbătut de șoseaua națională DN28, care leagă Iașul de Roman. Din acest drum se ramifică șoselele județene DJ 281 și DJ 282 D. Prima duce spre nord la Erbiceni, Belcești, Cotnari, Ceplenița, Scobinți (unde se intersectează cu DN28B) și Sirețel. Al doilea duce spre sud la Popești și Mădârjac.

Orașul este un mic nod feroviar, având gară pe calea ferată Pașcani-Iași, de la această gară ramificându-se o linie secundară ce duce la Hârlău.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Podu Iloaiei se ridica la 9.573 de locuitori.

Proiect de hotărâre privind aprobarea locurilor de casă pentru tineri, în 2018

Gabi ISTRATE, primarul în funcție al acestei localități, nu a reușit pe parcursul mandatului să atragă linii de finanțare prin intermediul cărora să contribuie la dezvoltarea localității pe care o administrează. Este adevărat și faptul că, pentru accesarea unor linii de finanțare, trebuiau depuse proiecte concrete. Aceste proiecte lipsesc cu desăvârșire la Podu Iloaiei.

Citeste si   Cristian Rizea, MUTARE spectaculoasă, de la Chișinău: DECIZIA care lovește la vârful politicii din România

În situația dată, edilului i-au venit două idei “geniale”:

  • prima, cea care a făcut obiectul demersului nostru, a fost să ofere tinerilor din localitate loturi de teren cu titlu gratuit pe care noile familii să-și poată construi un cămin

și

  • a doua idee, la fel de grozavă, a fost accesarea unui împrumut pentru “investiții”. Ce investiții dorește primarul Istrate să realizeze în Podu Iloaiei nu știe nimeni. Nici măcar consilierii locali cu care Ziarul Bună Dimineața Iași a discutat cu prilejul ultimei ședințe de Consiliu Local, ținută la primărie în data de 10 iulie. Despre natura acestui acest împrumut și modul în care mega împrumutul se justifică, vom discuta într-un material separat.

Pe ordinea de zi a ședinței de CL din data de 12.07.2018 s-a aflat un proiect de hotărâre privind aprobarea locurilor de casă pentru tineri. Acest proiect, propus de executivul primăriei, a fost aprobat de către consilierii locali.

Inițiativa primarul Gabi Istrate ar fi lăudabilă dacă acest proiect ar fi unul real și ar sprijini cu adevărat tinerii din Podu Iloaiei. Din pacate însă, ”proiectul” gândit ca o promisiune cu iz electoral, s-a transformat într-o reală capcană pentru tineri.

Citeste si   Orban, la învestirea lui Nicușor Dan: „Situația financiară a Bucureștiului este proastă. Așteptăm un audit serios la Primăria Capitalei”

După ploile din ultima perioadă terenul cu o suprafață de aproximativ 7 ha a devenit un adevărat lac. A durat câteva zile până când apele s-au retras. Terenul s-a inundat în această vară în mod repetat, pe fondul căderilor masive de precipitații.

În 2018, au fost depuse și ulterior aprobate dosarele pentru cele 132 loturi de casă

În iulie 2019, primăria Podu Iloaiei urmează să îi pună în posesie pe viitorii proprietari. Terenul pe care aceștia ar urma să își construiască locuințele se situează în zona iarmarocului.

Am încercat să aflăm de la domnul primar Gabi Istrate mai multe despre acest proiect, despre modul în care a fost ales amplasamentul și mai ales despre rezultatele studiilor geotehnice realizate pe această locație.

Primarul Gabi ISTRATE nu a dorit însă să ofere nici o declarație, pretextând în repetatele rânduri în care a fost apelat de redacția Ziarului Bună Dimineața Iași, că se află în ședințe. Facem mențiunea și asupra faptului că edilul nu se afla în sediul primăriei când a precizat că se află în respectivele ședințe.

Punctul de vedere al consilierilor locali referitor la viitoarele construcții care vor fi construite în zona inundată a orașului Podu Iloaiei

Reporterii Bună Dimineața Iași, l-au contactat pe liderul opoziției, liberalul Ioan ALEXA. Alexa este totodată și consilier local, motiv pentru care cunoaște foarte bine situația proiectelor propuse de executivul primăriei. Am fost interesați să aflăm detalii suplimentare referitoare la acest proiect care urmează să pună, cu bună știință, în dificultate sute de locuitori din Podu Iloaiei.

Citeste si   Candidați surpriză la alegerile parlamentare: Marcel Pavel și Sanda Ladoși, pe listele unui partid politic

Pe fondul reducerii căderilor de precipitații, apele se vor retrage, dar ce se va întâmpla după ce oamenii își vor construi aceste case și vor fi din nou inundați, pentru că, zona este una inundabilă?!

”În legătură cu subiectul locurilor de casă pentru tineri, nu e prima dată când semnalez că acel teren e situat în zona inundabilă, ceea ce înseamnă că solul nu suportă construcții decât cu riscuri … pentru cine și le asumă…

Vorbim de teren dat tinerilor, tineri care se îndatorează pe zeci de ani pentru a-și construi o casă, chiar trebuie primăria să își bată joc de munca și banii acestor tineri?

Sunt de acord să îi susținem pe tineri, dar nu să le dăm un teren care nu e conform cu cerințele pe care legislația din domeniul construcțiilor le prevede. 

La cea mai mică ploaie, terenul se inundă. Urgentarea acestor demersuri face parte tot din planul primarului Istrate de a-și spăla imaginea pe final de mandat, în speranța că îi va păcăli pe cetățeni să îl voteze și în 2020!”, a declarat liderul consilierilor locali, liberalul Ioan ALEXA.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ