Share

Îngrijorător! Olimpicii români adună medalii pentru țară, dar pleacă peste hotare

Statul român își bate joc de rezultate olimpicilor! Nici un sprijin! 

Doi liceeni ieşeni, Andrei Sandu şi Irina Mălina Strugaru, elevi ai Colegiului Naţional Iaşi, care în această vară au luat aur şi argint la o competiţie inedită organizată la Nisa, în Franţa, îşi fac planuri să plece din ţară.

Păcat! Avem olimpici, dar nu avem sprijin financiar! Avem resurse, dar nu avem ajutor!
Andrei Sandu şi Irina Mălina Strugaru, elevi ai Colegiului Naţional Iaşi, au urcat pe podium la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului, care a avut loc în vara acestui an.

Atât Andrei, care a obţinut aur, cât şi Mălina, care a luat argint, au avut o vară aglomerată, pregătirile la materiile pentru olimpiada internaţională fiiind solicitante.

Citeste si   „Serile bobocilor” organizate diferit la USAMV Iaşi

De-a lungul timpului, tânărul a luat parte la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori, unde s-a pregătit și mai mult la Fizică, Chimie şi Biologie, iar apoi, când a participat la naţionala de Ştiinţele Pământului a trebuit să aprofundeze şi Geografia. Aşa a aflat despre Internaţionala din Franţa, unde există regula că nu poţi participa decât o singură dată.

Regulile de bază pentru concursuri importante

Olimpiada a avut două reguli: să nu ai 18 ani împliniţi până pe 1 iulie în anul respectiv şi să nu fi participat la o ediţie anterioară, deoarece  ofereau posibilitatea cât mai multor tineri să ia parte la ea.

Citeste si   „Serile bobocilor” organizate diferit la USAMV Iaşi

Oricum, cu cât se apropie mai mult olimpiada, cu atât creşte în intensitate pregătirea. De exemplu, la începutul anului 2017, olimpicii citeau cam o oră pe zi pentru această olimpiadă. Însă, cu o lună înainte de baraje, cam şase-şapte ore pe zi își petreceau studiind pentru materiile de la Internaţională.

Proiecte pe echipe Pe lângă competiţia propriu-zisă, participanţii la olimpiada din Franţa au luat parte şi la alte două proiecte, respectiv ITFI – International Team Field Investigation şi ESP – Earth Science Project.

O Românie fără prea multe opțiuni de studiu. Cine sunt vinovații pentru asta?

Cei doi olimpici au planuri mari: vor să studieze astronomia, însă în România nu prea au găsit opţiuni, ci în preaiubitul Oxford.

Citeste si   „Serile bobocilor” organizate diferit la USAMV Iaşi
Cum încurajează statul olimpicii?
Să curgă cu medalii, că ignorarea din partea edililor e din ce în ce mai pronunțată, dar cui îi pasă?

Anul acesta lotul României s-a întors cu patru medalii: două de aur, una de argint şi una de bronz. Au luat medaliile de aur Andrei Sandu, clasa a X-a la Colegiul Naţional Iaşi și Ştefan-Răzvan Bălăucă, clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Botoşani. Irina Mălina Strugaru, clasa a XI-a la Colegiul Naţional Iaşi, a obţinut o medalie de argint, iar George-Valentin Datcu, clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti, a fost medaliat cu bronz.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ