Share

Frumusețea orașului Iași dată și de porțile sale impresionante

De aproape patruzeci de ani, pe căile de acces în Cetatea de pe cele şapte coline, cea de la sud, dinspre Vaslui, şi cea de la nord‑vest, dinspre Tg. Frumos, mu­nicipiul Iaşi îşi întâmpină onoraţii săi oaspeţi – trecători ocazionali prin aceas­tă vatră străveche de istorie, cultură şi spiritualitate românească – cu por­ţile sale larg deschise, în semn de mare cinstire adusă celor care doresc să vadă/ revadă… „oraşul ce‑şi spune şi astăzi cu mândrie Capitala Moldovei”, remarcat admirabil şi cu multă luare aminte şi de către vremelnicul „trăitor de Iaşi”, Nicolae Iorga.

Citeste si   Actorul VLADIMIR CIOBANU s-a stins din viață

Indubitabil, porţile municipiului Iaşi au impresionat

Chiar de la montarea lor la intrările Cetăţii, prin supleţea şi farmecul lor artistic deosebit. În lipsa unei necesare informaţii despre aceste monumente porţi şi autorul lor, nici­unul dintre admiratori nu putea intui că această lucrare, pe cât de ingenioasă, pe atât de bine realizată artistic, nu este, cum se putea crede, opera unui vestit arhitect şi/sau unui artist plastic local, ci aceasta aparţine, ca idee şi execuţie, unui inginer, mai precis, inginerului electrotehnic Gheorghe Lucache.

De numele căruia se leagă, spre cin­stea lui, nenumăratele salbe de lumină: reţele de înaltă tensiune, staţii de trans­formare şi instalaţii energetice de mare putere, cu care zona Iaşi şi‑a asigu­rat, astfel, energia dezvoltării economicoindustriale.

Citeste si   STUDIU: Așteptările ANTREPRENORILOR din EUROPA cu privire la anul 2021

Ideea realizării unui monument emblematic pentru Iaşi s‑a născut fireşte din dragostea sa manifestată pentru înaltele valenţe istorice, ştiinţifice şi cultu­rale ale Cetăţii ieşene

De la idee la faptă n‑a fost decât un pas şi astfel s‑a „născut”, dintr‑o imaginaţie inspirată, mai întâi schiţa şi apoi planul tehnic de ansamblu, cu detaliile de execuţie necesare, ale „indicatorului de localitate” al municipiului Iaşi.

Conform uzanţelor, acesta trebuia însuşit şi aprobat de con­ducerea Primăriei municipiului Iaşi. Singurul amendament al Primăriei a fost cel al lipsei fondurilor necesare pentru plata materialelor şi manoperei de exe­cuţie a lucrărilor.

Citeste si   Mall-urile au lansat OFERTELE PROMOȚIONALE de Sărbători: Spaţiile comerciale sunt SIGURE din punct de vedere al MĂSURILOR de prevenție COVID-19

Dar şi acest „neajuns a fost pur şi simplu „spulberat” de op­timismul nestăvilit al inginerului Gh. Lucache, care a indicat calea sigură şi de nenumărate ori probată cu reuşită: cea a voluntariatului şi muncii patriotice!

În spiritul tradiţiei împământenite la Iaşi se cuvine să păstrăm pe mai de­parte memoria personalităţilor care şi‑au închinat pilduitor truda lor de gând şi faptă spre cinstirea acestei unice Cetăţi ieşene de ştiinţă, cultură şi tehnică românească, din care face parte, desigur, şi inginerul Gheorghe Lucache.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ