Share

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea infecției cu       COVID -19

În această perioadă un număr de 863 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 182 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.

Conform ultimelor centralizări, un număr de 295 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 70 de persoane au ieșit din carantină.

În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale

Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.

Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 460 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite.

Alte misiuni instituționale

ISU a efectuat 11 misiuni, din care: 4 misiuni de transport către unități spitalicești, o misiune de transport către spațiile de izolare, 4 misiuni de decontaminare biologică și 2 alte misiuni specifice.

Citeste si   La USAMV IAȘI sunt studiate plantele ORNAMENTALE ce ar putea fi folosite în INFRASTRUCTURA urbană VERDE

IPJ a efectuat 144 misiuni de verificare a unor persoane aflate în autoizolare și a unor alte unități.

IJJ a efectuat 93 misiuni, din care: 28 misiuni de cooperare cu IPJ Iaşi, 53 misiuni verificare unități, 7 misiuni de pază la spațiile de carantină, 2 misiuni cooperare cu unitățile spitalicești, 2 misiuni de cercetare-documentare și o altă misiune.

Serviciul de Ambulanță Județean a executat 138 misiuni, din care: 41 transporturi către unități spitalicești, o misiune de transport către spațiile de carantină, 2 misiuni de transport către spațiile de izolare, 18 transporturi probe biologice, 65 decontaminări biologice şi 11 alte misiuni specifice.

MApN a efectuat 18 misiuni de pază la obiective, în colaborare cu IJJ, cu 18 de militari și un mijloc auto.

DSP a efectuat 58 misiuni, din care: 9 inspecții la centrele de carantină, 17 misiuni pentru recoltare de probe, 32 alte misiuni specifice.

Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte în continuare recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citeste si   LIIS online sau despre DĂRUIRE, IMPLICARE, DEZVOLTARE în Săptămâna Educației Globale

Potrivit Hotărârii nr. 394 din 18 mai 2020, sunt exceptați de la măsura carantinării /izolării la domiciliu, elevii/studenții, cetățeni români sau cetățeni ai statelor vecine României, cu domiciliul sau reședința în afara României și înmatriculați în unitățile/instituțiile de învățământ de pe teritoriul țării noastre, care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/învățământ superior, care nu prezintă simptome asociate COVID-19 și cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19

În conformitate cu Ordinul M.S. nr. 654/22.04.2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iaşi face un apel către toate persoanele care au fost internate în spital pentru COVID-19, confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ, să contacteze CRTS Iaşi, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sînge total.

La prezentare, este necesar biletul de externare din spital

În urma consultului medical şi al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declaraţi eligibili vor putea dona.

Citeste si   GALA Dezvoltării Durabile are loc MÂINE

Plasma dumneavoastră poate salva vieţi!

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358.

Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor

De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

 La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265

Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa.  Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina.

Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID-19, persoane izolate sau autoizolate.

Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale

Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ