Au fost controlate mai multe clinici, fiind urmărite cele mai diverse aspecte ale activităţii, începând cu cele vizând modul în care personalul respectă programul şi atribuţiunile de serviciu şi terminând cu politica dezastruoasă de achiziţii

După lupte seculare care au durat câţiva ani, cum ar fi spus nenea Iancu, iată că minunea s-a produs: o nouă echipă de control a descins pe capul managerului Oprişanu, pentru a cerceta neregulile sesizate cu privire la activitatea institutului şi la managementul defectuos al oftalmologului.

Dacă raportul dezastruos al echipei de audit care, în septembrie 2017 a descoperit şi analizat nereguli incredibile în curtea Socolei, a fost “făcut pierdut” de către amicul Constantinescu, şeful compartimentului de audit din minister, se pare că de această dată Oprişanu a cam băgat-o pe mânecă, pentru că cei cinci membri ai corpului de control s-au aplecat cu atenţie, aşa cum era şi normal, asupra numeroaselor probleme sesizate de-a lungul timpului.

Oprişanu a împins-o la înaintare pe Gina Grecianu

Aşa-zisa directoare de îngrijiri Amalia Iuraşcu a fost trimisă în concediu pe durata controlului pentru a nu-şi da din nou în stambă aşa cum a făcut cu ani în urmă, când la auditarea activităţii institutului a provocat un scandal inimaginabil, isterizându-se când a constatat că există persoane care, cu toată teroarea impusă în institut de către cuplul Oprişanu-Iuraşcu, aveau curajul să vorbească şi să dezvăluie samavolniciile conducerii.

Precaut de această dată, Oprişanu a împins-o la înaintare pe Gina Grecianu, jurista care după ce s-a recunoscut penală, a fost retrasă prin promovare din compartimentul juridic, unde era paznic la oi, pe postul de şef serviciu administrativ, adică un fel de “ciobănaş” ce păstoreşte şi administrează activitatea târlei ce a devenit Socola în mandatul Oprişanului.

Gina Grecianu este personaj neguros care de câţiva ani buni învârte din umbră activitatea Socolei fiind şi cea care a descoperit-o şi băgat-o în patul cui trebuie şi pe prietena sa, Amalia Iuraşcu, o simplă sculă, ce îi serveşte interesele şi o ajută să îl ţină în hăţuri pe manager.

Citeste si   Spitalul REGIONAL de Urgenţă IAȘI va avea 850 PATURI! Nelu TĂTARU: ”Spitalul care va fi construit la IAȘI este cel mai AVANSAT proiect”

Cu tot praful aruncat în ochi de către Grecianu, comisia a descoperit nereguli majore în Pavilionul VII

Puteţi oare să vă imaginaţi că tot Grecianu, minte perfidă şi malefică de infractor, condamnată penal şi aflată sub supaveghere judiciară, a fost la Bucureşti în săptămâna premergătoare controlului (?!) şi totodată a fost cea aleasă de manager pentru a însoţi în permanenţă echipa corpului de control, fiind cea mai în măsură să găsească explicaţii aproape plauzibile pentru toate măgăriile ce ar fi putut fi descoperite.

Cu tot praful aruncat în ochi de către Grecianu, comisia a descoperit nereguli majore în Pavilionul VII, unde funcţionează în mod independent mai multe cabinete ce nu au legătură directă cu sănătatea mintală.

Astfel, controlul a ajuns în “templul Oprişanului”, cabinetul de oftalmologie despre care noi v-am mai spus că nu este folosit, cu toată aparatura sa modernă ce zace inutilă sub cearşafuri pline de praf, aşteptând fără vreo vină ca managerul oftalmolog să îşi termine mandatul.

Cu siguranţă protecţia divină îi fereşte pe bieţii pacienţi de consultaţiile unui personaj ce nu mai are nici o legătură cu îngrijirea oamenilor după ce a traseul său sinuos prin mai multe facultăţi de medicină s-a împotmolit lamentabil în spatele unui birou de conţopist cu pretenţii.

Au fost verificate cabinetele de ginecologie, stomatologic, computer tomograf şi electroencefalogramă (EEG)

Deşi la momentul controlului abia trecuse raportul de gardă, cabinetele erau aproape pustii iar medicii risipiţi ca potârnichile. Au rămas doar asistenţii să dea ochi cu controlorii şi astfel s-a descoperit că la cabinetul de ginecologie a fost angajată o moaşă, care întâmplător sau nu este soţia celui ce conduce societatea care, în luna iunie 2017 a câştigat licitaţia pentru reamenajarea Pavilionului III Femei, ce urma să fie cuplat funcţional de Pavilionul PS II, pentru eficientizarea activităţii, lucrare în valoare estimată de 1.563.866 lei fără TVA.

Citeste si   Noi REGLEMENTĂRI! Cum se va face accesul IEȘENILOR la medicul de familie: "Între PROGRAMĂRI avem pauză de 15 minute pentru IGIENIZARE"

Bineînţeles că nimeni nu poate să explice de ce pavilionul în cauză este şi acum în paragină, cu cărămida dezgolită şi geamurile sparte, într-o continuă depreciere şi într-o mizerie de nedescris, aşa cum nimeni nu are cum să explice cum poate o moaşă, specializată în obstetrică adică asistenţa la naştere, să fie eficientă într-o altă specialitate ce-i drept înrudită. E ca şi cum l-ar pune cineva pe Oprişanu, medic oftalmolog, să acorde consultaţii psihiatrice pe considerentul că ochii sunt lângă creier şi în directă legătură cu acesta. Ups!

Clinica de paleaţie, despre care noi am mai scris, a făcut şi ea obiectul controlului amănunţit cel puţin în ceea ce priveşte foile de observaţie

Sursele noastre spun că institutului ar fi încasat sume importante din decontările serviciilor de îngrijire neprestate.

Evidenţele de la achiziţii au fost şi ele cercetate cu atenţie pentru că, aşa cum v-am relatat şi noi, tehnică şi instrumentar, servicii, alimente şi numeroase materiale au fost achiziţionate prin intermediul unor contracte dubioase şi păguboase, multe dintre ele încheiate cu firme din Botoşani, judeţul de baştină al managerului Oprişanu.

Ca să nu mai spunem că au fost facturate specialităţi de carne şi brânzeturi ce nu au ajuns niciodată în farfuriile pacienţilor care, în disperare de cauză, caută diverse posibilităţi de a se aproviziona de la magazinele din oraş, direct sau cu bunăvoinţa personalului şi ajutorul rudelor, pentru că ceea ce se aduce de la cantină în găleţi de plastic nu seamănă deloc cu ceea ce Oprianu, Iuraşcu şi compania mănâncă zilnic fără a exista, din câte se ştie, nici un document justificativ.

Citeste si   Piața IMOBILIARĂ din IAȘI afectată de CORONAVIRUS! APARTAMENTELE au rămas fără CHIRIAȘI

Contabilitatea a fost şi ea vizată de membrii corpului de control

În domeniul cifrelor s-a încercat fără succes identificarea economiilor cu care Oprişanu se lăuda în 10 octombrie 2018. Tristul adevăr este că vântul suflă prin conturile institutului, banii de salarii se găsesc cu greu, iar furnizările de materiale şi utilităţi se fac la limita de supravieţuire şi mai mult pe datorii rostogolite.

Exact aşa cum preconizam şi era de aşteptat politica de personal a făcut şi ea obiectul multor întrebări ale comisiei de control şi tare ne-am fi dorit să vedem ochii mari şi să auzim răspunsurile mute sau pierite ale juristului Prepeliţă, cel ce a condus până mai ieri serviciul de personal.

Afectaţi probabil de imaginile ce crează sentimente bacoviene, depresie şi amărăciune, delegaţii ministerului au părăsit deja ca din puşcă institutul, sătui să îşi rupă încălţămintea şi picioarele prin gropile de pe aleile interioare, pe care Oprişanu, cu cetăţenească mândrie le raporta reabilitate când erau acoperite de gheaţă.

Multe s-au cercetat în săptămâna ce a trecut, puţine răspunsuri de bun simţ s-au primit la întrebările membrilor Corpului de control şi abia aşteptăm ca, măcar de această dată, rezultatele controlului efectuat de către Ministerul Sănătăţii, prin organele sale specializate, la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi, să fie făcute publice în mod transparent, în interesul adevărului şi al cetăţeanului, indiferent dacă acesta e angajat sau pacient în ceea ce cândva cu mândrie se putea numi spital universitar de psihiatrie.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ