Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Institutul de Psihiatrie “Socola” Iași, pentru a discuta proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale cu managerul spitalului, OPRIȘANU Ovidiu Gabriel, medic oftalmolog.

Despre Managerul  Ovidiu Gabriel OPRIȘANU

Botoșăneanul Gabriel Ovidiu Oprișanu, medic oftalmolog, a fost în perioada 2007-2009 director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, apoi director medical al Spitalului din Săveni. În perioada 2010-2011, Gabriel OPRIȘANU, a fost managerul Spitalului de Psihiatrie din Botoşani, iar din 2014, Gabriel OPRIȘANU a ocupat pentru un an funcția de consilier al ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. În 2015, Gabriel OPRIȘANU, devine managerul Institutului de  Psihiatrie “Socola” din Iași.

SCURT ISTORIC AL INSTITUTULUI DE PSIHIATRIE “SOCOLA” IAȘI

Spitalul Universitar de Psihiatrie “Socola” Iași a fost construit în perioada 1887-1889 pe locul fostului Seminar de Teologie. La inițiativa dr. Alexandru Brăescu, intelectualitatea din Iași a declanșat o acțiune susținută pentru construirea unui spital destinat îngrijirii bolnavilor psihici din Moldova. Câțiva ani mai târziu, Prof. Al. Obregia a decis dotarea spitalului de psihiatrie din Iași cu echipamentul necesar, permițând astfel deschiderea acestuia la 12 octombrie 1905.

R: Ne puteți face o scurtă descriere a transformărilor prin care a trecut institutul în ultimii ani?

O.G: Spitalul nostru este monospecialitate și asigură asistență medicală în sistem acut, multipavilionar și cronic.  După cum bine știți, avem și 2 secții exterioare, la Șipote și la Bârnova și o situație absolut excepțională comparativ cu alte spitale din țară: în zona Șipote avem o suprafață mare de teren, pe care noi trebuie să o gestionăm și să încercăm să obținem atât venituri proprii, cât și să contribuim la hrana pacienților.

În anul 2015, când am venit la conducere, am găsit următoarea situație: era un spital cu aparatură învechită, în sensul în care laboratorul de analize avea aparatură din anii ’80,la balneofiziokinetoterapie aparate din 1995 ș.a.m.d. Pentru a putea realiza un diagnostic de precizie și un diagnostic diferențial cu o acuratețe cât mai mare, trebuie să oferim și aceste servicii de cât mai bună calitate, pentru ca medicii să se poată baza pe acele rezultate.

“Imediat după ce am preluat mandatul, am făcut un  plan strategic de dezvoltare a spitalului și am urmărit să îndeplinim aceste obiective”

În anul 2016, am primit bani pentru dotarea laboratorului de analize cu aparatură de ultimă generație și am reușit să acredităm laboratorul RENAR.

Citeste si   Vezi lista școlilor în care se suspendă cursurile școlare în modalitatea „faţă în faţă"

De asemenea, am reușit să intrăm în contract cu CAS astfel încât oricine dorește în baza unui bilet de trimitere poate veni la institut să-și facă analizele. Secția de balneofiziokinetoterapie am dotat-o la cele mai înalte standarde. Avem bolnavi care stau cu lunile internați și beneficiază și de aceste investigații în  baza recomandării medicului specialist, să vină să își facă procedurile de reumatologie și kinetoterapie la noi.

“La imagistică medicală, am adus un CT (computer tomograf) nou”

Din economiile care s-au realizat în urma procedurilor de achiziție, am solicitat modificarea listei de investiții și am luat un aparat digital de ultimă generație pentru radiologie, care a scăzut foarte mult nivelul de radiații. Astfel, putem spune că avem unul dintre cele mai moderne laboratoare de imagistică din Iași.

O altă problemă pe care am identificat-o era ambulatorul de specialitate. În structura spitalului nostru avem mai multe specialități care asigură consultații interdisciplinare: medicină internă, ORL, neurologie, oftalmologie, ș.a.m.d. În acest context, am dotat toate cabinetele medicale cu aparatură de ultimă generație.

Proiect european de reabilitare a ambulatoriului de specialitate

De asemenea, am aplicat pentru un proiect european pentru reabilitarea ambulatorului de specialitate. Astăzi, ambulatorul de specialitate își desfășoară activitatea în clădirea amfiteatrului. Din punctul nostru de vedere, această clădirea trebuie să fie redată formării profesionale, loc în care să fie instruiți studenții și rezidenții, ori majoritatea încăperilor sunt ocupate de laborator. Avem clădirea fostului laborator care nu îndeplinește condițiile de securitate.

Așadar, în parteneriat cu Consiliul Județean, am depus un proiect european de reabilitare a ambulatorului. Ne dorim să mutăm ambulatoriul de specialitate în acea clădire, dar e nevoie de refacerea structurii de rezistență, recompartimentări ș.a.m.d. Adeseori presa mă întreabă de ce acea clădire este părăsită. Ea nu este părăsită, ci pur și simplu este dedicată acelui proiect european.

R: Ce proiecte are spitalul în derulare pentru perioada 2019-2020?

O.G: O problemă importantă cu care se confruntă institutul nostru sunt clădirile vechi care datează din anii 1890. Spitalul este structurat în saloane mari, așa cum se făcea pe timpuri. Datorită structurii fragile, nu putem realiza compartimentarea acestora ca să le aducem la standarde internaționale –  saloane de 6 paturi. Dacă am face această compartimentare, clădirea s-ar prăbuși.

Citeste si   Congresul Național al Asociației Române Romtransplant Ediția a 11-a, Online via ZOOM 22-26 septembrie, 2020

La o discuție cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții am demarat un proiect pentru realizarea unui corp de clădire nou, cu 250 de paturi, adaptate standardelor moderne, care să vină în întâmpinarea necesităților psihiatrice pentru următorii 20-30 ani.

Satul ALZHEIMER

Un alt proiect pe care îl avem în desfășurare este înființarea unui Sat ALZHEIMER în Bârnova, proiect transfrontalier,  în cadrul căruia colaborăm cu colegii noștrii din Bălți. Este o nouă perspectivă, inspirată din modelul olandez, prin care ne dorim să aducem și în România o asistență medicală cât mai apropiată de ceea ce se face astăzi în Europa.

Mai exact, prin analize de sânge, putem prevedea cu mult timp înainte dacă o persoană va face sau nu Alzheimer.

“Încă nu s-a descoperit un tratament care să stopeze evoluția acestei maladii, dar depistată precoce, putem întârzia foarte mult instalarea bolii și eliminarea problemelor sociale generate.”

A doua parte a proiectului este crearea acestui sat pentru pacienții aflați în stadiul IV și care au nevoie de îngrijiri paliative. Acest sat va funcționa în modul următor: într-o casă vor fi cazați câte 4-5 pacienți, împreună cu asistenții medicali. Pacienții nu vor fi îmbrăcați în haine de spital, ci le vom asigura un mediu în care să se simtă ca acasă.

În sat vor exista magazine, cafenele, teatru, etc. în care vor lucra terapeuți. Pacienții vor fi organizați în grupuri și zilnic vor desfășura diferite activități. Vor merge la cumpărături, apoi vor găti împreună, desigur, sub permanenta supraveghere a cadrelor medicale.

Pacientul cu Alzheiemer uită, iar noi, practic, îl reeducăm astfel încât el să se întoarcă în societate și să se reintegreze. Acest concept, implementat în alte instituții, a evidențiat o îmbunătățire a calității vieții pacienților cu 80% față de tratamentele clasice, când pacienții sunt ținuți la pat și li se oferă doar medicație.

Terapia Ecvină

Un alt proiect pe care ne dorim să îl implementăm la Institutul de psihiatrie “Socola” este TERAPIA ECVINĂ (terapie de reabilitare cu ajutorul cailor) și va fi adresat pacienților cu adiție, cum sunt dependenții de droguri. În tratarea acestui tip de pacienți, noi trebuie să stimulăm creierul.

De ce? Explicația este simplă. Când consumăm droguri, organismul nostru secretă o substanță care produce plăcere, numită dopamină. Noi, cadrele medicale, trebuie să găsim o altă metodă de a produce plăcere pacientului și tratamentul clasic este terapia cu Metadonă.

Citeste si   Mesaj de solidaritate pe zidul din fața Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Pacientul reacționează bine la tratament, dar după 2-3 săptămâni, el se întoarce în societate și se reapucă de droguri. Acest cerc vicios se datorează faptului că în România, după cura cu metadonă, nu există o terapie post-cură.

“Terapia ecvină asigură tocmai această parte de post-cură și continuă secreția de  dopamină la nivelul creierului”

Astfel, dacă îl ținem sub tratament pentru 2-3 săptămâni și continuăm încă 3 luni, sunt foarte puține șanse ca atunci când se întoarce în societate să se reapuce de droguri. După un astfel de program, doar 25% se întorc la noi. Încă căutăm o modalitate de finanțare pentru acest proiect.

Ne dorim să punem Institutul de psihiatrie Socola pe harta Europei”

R: Cum faceți față fluxului zilnic de pacienți?

O.G: După cum bine știți, fondurile de la CAS sunt limitate și nu decontează toate serviciile noastre. Spre deosebire de alte spitale, la noi pacienții sunt aduși și împotriva voinței lor. Sunt aduși de poliție, jandarmerie, ambulanță, majoritatea neasigurați, iar noi nu primeam finanțare pentru ei. În aceste condiții, noi am propus modificarea legislativă prin care aceste urgențe să fie decontate.

R: Prin ce se distinge institutul dvs. de alte instituții de profil din România?

O.G: Spitalele ieșene reprezintă ultima linie a Moldovei de apărare împotriva diferitelor afecțiuni. Dacă celelalte spitale din Botoșani, Suceava, Vaslui, Bacău pot trimite pacienți la noi când se simt depășiți, noi nu îi mai putem trimite nicăieri. Suntem capăt de linie și suntem obligați să finalizăm actul medical.

CAMPANIA PACIENT ÎN IAȘI

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități. SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE A MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“PACIENT ÎN IAȘI” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!

Începând din această toamnă, Ziarul “BUNĂ DIMINEAȚA IAȘI se va alătura eforturilor întreprinse de către toți actorii implicați în vederea ridicării standardelor și practicii medicale din Iași la nivelul așteptărilor pacienților, în conformitate cu normele și prevederile în domeniu, stabilite de Uniunea Europeană.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ