Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Institutul Regional de Oncologie Iași pentru a discuta cu managerul spitalului, Mirela Grosu, proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale.

DESPRE MIRELA GROSU

Managerul Mirela GROSU s-a născut în Alba Iulia, iar în anul 1981 s-a mutat la Iași pentru studii. După absolvire, tânăra studentă a lucrat o perioadă la DSP Iași, iar din anul 1990 a fost contabil șef, apoi director financiar la fostul Spital de Urgență “Sf. Ioan” până în anul 2011 când aceasta unitate s-a comansat cu Spitalul “Sf. Spiridon”. Din anul 2011, a lucrat cu DSP pentru Institutul Regional de Oncologie, iar când s-a dat în folosință a fost numită interimar manager.

SCURT ISTORIC AL INSTITUTULUI DE ONCOLOGIE IAȘI

Institutul Regional de Oncologie Iași este o unitate sanitară cu 300 paturi și funcționează efectiv din data de 25 martie 2012. Spațiile acestei unități se înscriu în necesarul funcțional al unei unități sanitare cu profil oncologic, conform reglementărilor legale în vigoare, astfel încât să ofere populației din toate județele Moldovei servicii medicale la cele mai înalte standarde.

R: Care este bugetul institutului pe 2019 și cum se realizează finanțarea?

M.G: Bugetul lunar este de aproximativ 2 milioane de euro cheltuieli spitalicești care acoperă salariile celor 1000 angajați, medicamentele, materialele sanitare, tot ceea ce trebuie într-un spital si aprox 0,8 milioane de euro fondurile alocate programelor nationale de sanatate. Periodic,  reușim din veniturile proprii să alocam sume și pentru realizarea unor investiții.

Citeste si   Frig CRUNT în Spitalul SOCOLA! Pacienții și cadrele medicale TREMURĂ de FRIG în saloane

R: Ne puteți face o scurtă descriere a transformărilor prin care a trecut spitalul în ultimii ani?

M.G: IRO este un spital relativ nou, înființat în anul 2012 și are in structura  o gamă largă de specialități. Departamentul de chirurgie oferă servicii de chirurgie generală, toracică, plastică, gastroenterologie, urologie, gineco-oncologie, ORL. Apoi avem un compartiment ATI cu 28 paturi și un compartiment de îngrijiri paliative cu 20 paturi, care, o data cu finalizarea lucrarilor de amenajare a unui spatiu nou, va fi suplimentat cu 10 paturi. Sectorul de spitalizare de zi unde se fac tratamentele chimioterapice ambulatorii are o capacitate de 30 paturi și fotolii. Departamentul de analize medicale și investigații imagistice de inalta performanta  este dotat la cele mai înalte standarde. Suntem singura instituție de stat din România care are in dotare un PET CT.

IRO este singurul spital de stat din țară care pune la dispoziția pacienților în mod gratuit un hotel cu amenajari la nivel de 3 stele cu 70 de paturi. Acolo sunt cazați pacienții din alte localitati care au nevoie de un tratament ambulatoriu prin radioterapie. De asemenea, în curtea hotelului am finalizat construcția (aprov  0,57 mii euro unui buncăr pentru un accelerator de particule de 6 – 10 MeV.

Citeste si   EXPOZIȚIA anuală ”Flori de toamnă” din cadrul Grădinei Botanice IAȘI și-a deschis PORȚILE pentru VIZITATORI

R: Ce proiecte are spitalul în derulare pentru perioada 2019-2020?

M.G: În prezent, amenajăm la parterul hotelului un spațiu cu 4 paturi, destinat terapiei cu iod radioactiv pentru pacienții cu patologie tiroidiană. În acest moment, în România sunt doar 2 astfel de centre de tratament: la Cluj și la București. Suntem în stadiul în care avem 85% spațiul finalizat. Așteptăm echipamentele de dozimetrie și măsurare a radiațiilor astfel încât din ianuarie 2020 să îl putem da în folosință.

De asemenea, suntem în curs de a termina documentația pentru un laborator HLA. Vorbim de teste de mare acuratețe care se fac pentru potențialii donatori, dar și pentru pacienții care primesc celule, pentru a stabili dacă donarea se poate face în condiții de siguranță și care este gradul de compatibilitate.

Un alt proiect cu care ne mândrim este Centrul de Cercetare Fundamentala si Dezvoltare Experimentala in Medicina Translationala – TRANSCEND. Din acest departament face parte și un laborator de radiofarmacie. Laboratorul este prevăzut cu un ciclotron care va produce izotopi radioactivi – substanța radioactivă care se injectează pacienților pentru a realiza PET-CT. Momentan, noi cumpărăm substanța de la un ciclotron privat din București, iar costurile nu sunt tocmai mici. Prin acest proiect, ne dorim să producem noi substanța , in cantitati de care avem nevoie si la costuri mult mai mici pentru a face investigațiile respective.

Citeste si   APIA efectuează PLATA ajutorului de stat în sectorul CREȘTERII ANIMALELOR

R: Cum faceți față fluxului zilnic de pacienți?

M.G: Greu. După cum îi spune și numele, institutul nostru deservește întreaga regiune a Moldovei. Suntem aglomerați, întrucât zilnic pe lângă cei 300 pacienți internați continuu, vin alți 160 pacienți pentru serviciile in regim de spitalizare de zi și alti 250 pentru consultații ambulatorii, dar echipa noastră medicală reușește întotdeauna să ofere cele mai bune servicii medicale tuturor pacienților.

R: Care este succesul strategiei dvs de management?

M.G: Succesul strategiei mele de management este că nu am stat niciodată cu mâna întinsă la instituție de stat, ci încerc să găsesc fonduri oriunde este posibil: fonduri nerambursabile pentru cercetare si investitii, comisia europeană, fonduri regionale ș.a.m.d.

CAMPANIA “PACIENT ÎN IAȘI”

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități. SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE A MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“PACIENT ÎN IAȘI” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!

Începând din această toamnă, Ziarul “BUNĂ DIMINEAȚA IAȘI” s-a alăturat eforturilor întreprinse de către toți actorii implicați în vederea ridicării standardelor și practicii medicale din Iași la nivelul așteptărilor pacienților, în conformitate cu normele și prevederile în domeniu, stabilite de Uniunea Europeană.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ