Ieri-dimineaţă au sosit la Iaşi moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii Ciprului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a întâmpinat la aeroport delegaţia din Cipru condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Atanasie, Mitropolit de Limasol.

Moaştele Sfântului Neofit au fost depuse spre închinare pelerinilor, lângă sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva.

De 20 de ani, potrivit unei tradiţii rânduite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sărbătoarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi sunt aduse spre închinare credincioşilor moaşte binefăcătoare ale altor mari sfinţi ai Ortodoxiei.

Anul acesta pelerinii se pot ruga la moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul, aduse ieri-dimineaţă de o delegaţie din Cipru condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Atanasie, Mitropolit de Limasol. Oaspeţii cu sfintele odoare au fost întâmpinați la Aeroportul din Iaşi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar la Catedrala Mitropolitană a fost săvârşită apoi o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

La finalul slujbei de Te Deum, IPS Părinte Teofan a arătat că, prin prezenţa sfintelor sale moaşte la Iaşi, Sfântul Neofit Zăvorâtul va deveni mai cunoscut românilor, iar opera sa filocalică, proaspăt scoasă de sub tipar la Editura Doxologia, va hrăni sufletele însetate de iubire şi adevăr ale credincioşilor: „La sărbătoarea Sfintei avem, de 20 de ani, prezenţa moaş­telor unui alt sfânt al Sfintei noastre Biserici dreptmăritoare, aduse din ţară, din Grecia sau din alte părţi ale creştinătăţii ortodoxe.

A început această lucrare sfântă cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi am încercat să continuăm frumoasa rânduială, pentru a răsplăti osteneala pelerinilor nu numai prin întâlnirea lor cu Sfânta Parascheva dar şi cu un alt sfânt al Bisericii noastre.

Anul acesta Dumnezeu a rânduit să avem pentru câteva zile o părticică din moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul, mare pustnic de la începutul mileniului 2, trăitor în insula Cipru.

Ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască putere şi răbdare pelerinilor care stau în ploaie ca să se bucure de prezenţa sfinţilor şi să aducă laudă lui Dumnezeu şi pentru ploaia care-i deranjează pentru câteva ceasuri, dar care este atât de bună pentru pământul nostru însetat de apă”. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a mai spus că moaştele Sfântului Neofit Zăvorâtul se vor afla spre închinare la Iaşi până sâmbătă, 15 octombrie.

Înaltpreasfinţitul Părinte Atanasie de Limasol, conducătorul delegaţiei din Cipru, şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, la moaştele căreia s-a închinat încă de când a ajuns.

„Pentru noi este o mare binecuvântare că ne aflăm împreună cu frăţiile voastre la această sfântă sărbătoare, dar este şi o mare bucurie pentru că am adus şi sfintele moaşte ale Sfântului Neofit, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii Ciprului. Este sfântul care înfrumuseţează Biserica noastră de mai multe veacuri, atât mănăstirea sa cât şi locul nevoinţei sale fiind pentru noi un spital duhovnicesc unde ne vindecăm de patimile şi păcatele noastre şi totodată un liman duhovnicesc unde ne odihnim de problemele şi de viaţa noastră de zi cu zi”, a spus IPS Atanasie, care a binecuvântat poporul român, subliniind că este încredinţat că Sfântul Neofit va mijloci împlinirea cererilor de mântuire a poporului român drept-credincios.

Programul de astăzi, joi, 13 octombrie

Orele 7:00 – 12:00 – Miezonoptica, Acatistul Sfântului Apostol Andrei, Ceasurile și Sfânta Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană).

Orele 17:00 – 18:00 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană).

Ora 18:00 – Conferința „Referințele Sfântului Neofit Zăvorâtul la monahismul ortodox” – prof. Nikos Nikolaides ­(Tesalonic, Grecia), la Muzeul Unirii din Iaşi.

Orele 21:00 – 3:00 – Slujba de Priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva, combinată cu slujba Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul (Vecernia, Litia, Utrenia), urmată de Sfânta Liturghie arhierească săvârșită în Catedrala Mitropolitană. Va cânta Corul Basileus al Seminarului „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.

Mai multe pe: ziarullumina.ro