Share

Atât la nivel local cât și național, cetățenii au așteptări imense de la acești reprezentanți ai valului schimbării

Guvernul susținut și instalat oficial de către Președintele Iohannis la Palatul Victoria, a venit pe un val puternic de simpatie din partea populației, chiar dacă actualul executiv este condus tot de către un politician emanat din sumbra atmosferă a anilor 90.

Organizațiile de Mediu s-au adresat deja noului Ministru, Costel ALEXE

Starea actuală a pădurilor României îngrijorează, în mod justificat, cele mai importante segmente ale societăţii româneşti. Pădurile României sunt în declin, iar silvicultura în regres.

„S-a redus în ritm accelerat suprafaţa pădurilor parcurse cu lucrări sustenabile de îngrijire, dar a crescut suprafaţa pădurilor afectate de tăieri agresive (rase sau definitive) şi regenerate incomplet sau cu specii inadecvate tipurilor naturale de pădure (de exemplu să înlocuiesc pădurile mixte de esență tare cu monoculturi de rășionase vulnerabile la insect dăunătoare și vânturi puternice).

Citeste si   Mitică Dragomir renunță la funcția de consilier: Am fost toată viața vultur și acum să fiu cioară...

Este în creştere presiunea economică chiar şi asupra ariilor naturale protejate și în ultimele păduri primare și seculare deoarece în ultimii 15 ani s-au deschis unități de procesare neintensivă a lemnului mai mari decât posibilitatea legală de exploatare forestieră la nivel național. Stresul asupra pădurilor este imens și fără precedent în istoria României”, declară Gabriel PĂUN, Președinte AGENT GREEN.

Volumul de lemn posibil de recoltat din pădurile ţării este de mai multe decenii apreciat la 18 – 20 milioane m3 pe an

Acest volum era suficient până acum 15 ani pentru industria autohtonă și pentru încălzirea milioanelor de gospodării cu lemn. Dar odată cu deschiderea acestor noi fabrici uriașe, volumul de lemn care lipsește anual din pădurile României a crescut la 38,6 milioane m3 (conform IFN 2), din care doar 18-20 milioane m3 sunt exploatate legal. Volumul exploatat legal a devenit considerat de persoanele interesate ca fiind unul foarte redus în comparaţie cu mărimea fondului lemnos, solicitând, în mod iresponsabil majorarea acestui volum prin reducerea nejustificată a vârstelor de tăiere, informează AGENT GREEN.

Citeste si   Edilul din Șotrile, condamnat pentru pornografie infantilă, nu renunță la Primărie. Vrea să candideze din nou

Este nevoie de un set de măsuri prin care să fie demarate acțiuni concrete pentru atingerea următoarelor obiective startegice:

  1. Creșterea progresivă și consecventă a suprafeței împădurite a României de la 27% până la 32% în anul 2024 (media europeană) și până la 40% în anul 2030.
  2. Creşterea aportului pădurilor de producție și al celor de protecție la atenuarea impactului schimbărilor climatice şi al diferitelor dezastre naturale în corelare cu conservarea biodiversităţii, conştientizând adevărul potrivit căruia România adăpostește cel mai valoros patrimoniu natural forestier din Europa. Ultimele 526.000 de hectare potențial primare și seculare (conform inventarului PRIMOFARO 2019) să fie strict protejate și să constituie un rezervor de carbon (instrument de combarere a schimbărilor climatice) pentru care se pot primi fonduri semnificative de la Comisia Europeană. Anexa 1: Inventarul ”PRIMOFARO”.
  3. Interzicerea exportului de bușteni. Încurajarea procesării superioare a lemnului în România și creșterea valorii adăugate.
  4. Combaterea tăierilor ilegale prin îmbunătățirea bazei de date SUMAL și opreaționalizarea de urgență și deplină a aplicației ”INSPECTORUL PĂDURII”.
  5. Limitarea volumului exploatărilor forestiere la nivelul posibilităţii reale, de cel mult 17 milioane m3/an.
  6. Regândirea sistemului de norme tehnice pentru silvicultură, în sensul de a li se atribui calitatea de acte normative juridice bazate pe principii de sustenabilitate, însoţite de îndrumare descriptive de specialitate. Anexa 2: Ghidul ”Forever Forest”.
Citeste si   Primele explicații din PSD după difuzarea, la Realitatea PLUS, a fotografiei în care Marcel Ciolacu a fost surprins încălcând regulile anticoronavirus

ALEXE fuge din fața marilor provocări! Ministrul vrea flux funcțional de colectare-reciclare-valorificare

”La prima ședință de Colegiu a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, le-am spus colegilor că nu pot accepta ca România să fie codașa Europei la reciclare și campioană la depozitare.

Am cerut o analiză amănunțită a întregului pachet legislativ din domeniul deșeurilor și identificarea urgentă a a acelor sincope care împiedică buna funcționare a fluxului colectare-reciclare-valorificare” a declarat Costel ALEXE.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ