Săptămână aceasta, la rubrica „Interviul Săptămânii” am discutat cu un cunoscut și apreciat avocat ieșean

Sandra Grădinaru este lector universitar doctor în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și expert ales al Consiliului Superior al Magistraturii în domeniile Drept Penal și Drept Procesual Penal.  Aceasta este autoare a peste 60 de lucrări științifice, publicate în reviste internaționale prestigioase și susținute în cadrul unor congrese internaționale de specialitate.

A construit apărări prin prisma unor studii efectuate împreună cu personalităţi în diferite domenii ca: prof.univ.dr. Aurora Liiceanu, prof.univ.dr. Adrian Miroiu, prof.univ.dr. Octav Brudaru, prof.univ.dr. Ion Dafinoiu şi a avut colaborări cu experţi criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

Vorbiți-ne despre dumneavoastră, despre parcursul dumneavoastră profesional.

Am intrat în Baroul Iași în anul 2003, obținând prima medie la admitere. În același an în care am început să lucrez și ca asistent universitar.

În anul 2005 mi-am susținut definitivatul în profesia de avocat, iar din 2006, am înființat Cabinetul Avocat „Sandra Grădinaru”.

În prezent sunt lector universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În anul 2014 am obținut titlul de doctor în drept cu distincția „Magna Cum Laudae” la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Titlul tezei este „Utilizarea interceptărilor și înregistrărilor audio sau video cu titlu de mijloace de probă în procesul penal şi compatibilitatea reglementării cu exigenţele europene şi internaţionale”.

Comisia de doctorat a fost alcătuită din: prof.univ.dr. Streteanu Florin din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Conducător doctorat – prof.univ.dr. Mateuț Gheorghiță, prof.univ.dr. Cioclei Valerian Dumitru din cadrul Universității din București; prof.univ.dr. Pașca Viorel din cadrul Universității de Vest din  Timișoara; conf.univ.dr. Alămoreanu Sorin Octavian din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Am publicat până în prezent următoarele cărți:

Dreptul contractelor – curs universitar, Editura Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi, 2018;

Utilizarea interceptărilor şi înregistrărilor audio sau video cu titlu de mijloace de probă în procesul penal şi compatibilitatea reglementării cu exigenţele europene şi internaţionale, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2017;

Supravegherea tehnică în Noul Cod de procedură penală, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2014.

Am redactat peste 60 de lucrări științifice, care au fost publicate în reviste internaționale prestigioase și au fost susținute în cadrul unor congrese sau conferinţe internaționale de specialitate.

Am urmat si absolvit cursurile Institutului Diplomatic Roman din cadrul Ministerului de Afaceri Externe.

Din anul 2017 am fost aleasă ca expert al Consiliului Superior al Magistraturii in domeniul Noului cod penal si al Noului cod de procedură penală, pentru a preda procurorilor şi judecătorilor din cadrul mai multor Curţi de Apel si Parchete de pe lângă Curţi de Apel din Romania.

Ca si experienţă didactică internaţională, am fost invitată la Universitatea din Modena, Italia, de către catedra de Drept a Scolii doctorale, pentru a susţine un curs în limba engleza despre supravegherea tehnică efectuată în procesele penale la nivel european şi compatibilitatea normelor din statele membre cu jurisprudenţa CEDO. Dat fiind succesul acestui curs, anul acesta am fost invitată de catre Facultatea de Drept din Milano pentru a preda studenţilor.

De asemenea, începand cu anul 2018, am înfiinţat în cadrul Universităţii Al. i Cuza din Iasi două programe tutoriale în limba engleza pentru studenţii care vin la Iaşi prin programul Erasmus+, respectiv, Anticorruption/antifraud law in the European Union şi European Union Criminal Procedure Law – prosecution of criminal cases based on evidences obtained by technical surveillance.

Ce v-a atras la profesia de avocat?

Întotdeauna am visat sa fiu avocat, întotdeauna mi-a plăcut să apăr oameni. În timpul liceului şi a facultăţii mereu luam apărarea colegilor care nu aveau abilităţi de a se apăra singuri. Este extraordinar de important să cunoască cât mai multă lume drepturile pe care le au atât din legislaţia internă cât şi din cea internaţională.

Pe ce ramură a dreptului sunteți specializată și cu ce tipuri de cazuri vă confruntați cel mai des?

În general m-am specializat pe dosare de corupţie şi dosare în care sunt vizate infracţiuni de fraudă contra intereselor financiare ale Uniuniii Europene.

Portofoliul de clienți al Cabinetului de Avocat “Sandra Gradinaru” este format din: parlamentari și persoane cu funcții de conducere din cadrul instituțiilor publice din Iași (Consiliul Județean Iași, Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași, Casa Corpului Didactic, Casa de Cultură a Studenților, etc.); directori din cadrul SC Nuclearelectrica SA; manageri din cadrul unităților medicale (Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, Institutul de Gastroenterologie Iasi); companii de produse farmaceutice anchetate de Direcția Națională Anticorupție; societăți comerciale de renume, atât din zona Moldovei, cât și din restul țării sau din Republica Moldova, etc.

Cu titlu de exemplu, dosarele mediatizate în care a acordat asistență și reprezentare juridică sunt următoarele:
 • președintelui Consiliului Județean Iași  – Lucian Flaișer;
 • managerului general al Institutului de Boli Cardiovasculare Iași – dr. Grigore Tinică;
 • directorului medical al Institutului de Boli Cardiovasculare Iași – Eduard Raul Dabija;
 • parlamentari din Parlamentul României (Petru Movilă, Sorin Iacoban, Marius Spînu, etc) și miniștri (Relu Fenechiu);
 • magistrați cercetați de Direcția Națională Anticorupție;
 • prefectului Județului Iași – Radu Prisacaru;
 • primarului Municipiului Iași – Gheorghe Nichita;
 • directorului Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Consiliului Județean Iași – Anca Mușcheru;
 • contestație a executării silite Mariana Fenechiu;
 • dosarul de corupție al rectorului Universităţii „Petre Andrei“ din Iași – Sorin Bocancea și al decanului Facultăţii de Drept a Universităţii „Petre Andrei“ din Iași – Cristian Bocancea;
 • dosarul de corupție al conducerii echipei de fotbal Politehnica Iași (anchetată de Direcția Națională Anticorupție);
 • dosarul de corupție al directorului Direcției Generale a Finanțelor Publice Județene Iași – Anton Doboș;
 • dosarul de corupție al contabilului șef al Direcției Generale a Finanțelor Publice Județene Iași – Felicia Drăgan;
 • inspectorului din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Vâlcea – Tania Olteanu;
 • conducerii Direcției Sanitar Veterinare Bacău;
 • conducerii cotidianului central Adevărul;
 • dosarul de corupție al polițiștilor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași – Serviciul Rutier;
 • dosarul de corupție al inspectorilor vamali din cadrul Punctului de trecere al frontierei Albița și Sculeni, etc.

Cât este de dificil pentru un începător, tânăr mai ales, să practice această profesie?

Eu cred ca nimic nu este simplu în viaţa, dar atât timp cât pui suflet în ceea ce faci şi nu te dai bătut prea usor, nimic nu este imposibil de realizat. Cu răbdare şi persuasiune eu cred că unui tânar avocat căruia îi place ceea ce face nu îi va fi greu sa îsi facă un nume în avocatură.

Cât de dificil este pentru o femeie să practice această profesie?

Este suficient de dificil pentru o femeie să practice această profesie. Este greu sa fii femeie într-o lume a bărbaţilor, dar nu este mai dificil decât pentru o femeie procuror sau judecator. Admir colegele mele, procurori, judecători, avocaţi, care în unele situaţii sunt mai curajoase decât colegii bărbaţi.

Vă mai amintiți cum a fost primul an de activitate în acest domeniu?

Ca orice început, a fost greu dar şi spectaculos din perspectiva satisfacţiilor profesionale. Mi-am dat seama cum este să simţi sentimentul împlinirii când câştigi un proces, sentiment unic care nu poate fi descris în cuvinte şi care nu dispare odată cu trecerea anilor.

Ce a însemnat pentru dumneavoastră primul proces pe care l-ați câștigat?

E un sentiment de împăcare cu tine însuţi, e momentul în care îţi dovedeşti că eşti în stare şi că ai încredere în tine, că stă în puterea ta sa faci bine cuiva.

De-a lungul carierei de avocat, am intrat în numeroase dosare în care am acordat asistenţa şi reprezentare juridica pro bono. De exemplu, am solicitat și am obținut grațierea d-lui Constantin Dima, singurul ieșean grațiat vreodată de către președintele Traian Băsescu. Un alt dosar este cel al tinerei Tanasa Ana Maria, o tânără luată în plasament de o familie sufletistă din Valea Lupului, accidentată pe trecerea de pietoni, al carei dosar stagna la parchet. Într-o altă situaţie, am apărat un tanar care de mic copil a fost declarat mort si i-a fost pierdută urma în actele autorităţilor, astfel încat a crescut prin case de copii si centre de plasament fără a-şi cunoaste mama. Un caz recent este cel al unei maici de la o mănăstire din Iaşi pe care compania Kruk Romania a încercat să o execute silit, şi multe altele care mi-au creat o stare de bine. Atunci când ajuţi oameni, care au nevoie de tine, eşti mai fericit.

Au fost momente în care v-ați gândit să renunțați la această profesie?

Sigur că sunt momente în care cred că mulţi dintre noi se simt dezarmaţi. Au fost clipe când m-am simţit “la pământ”,  nu ştiam dacă îmi pot găsi forţa să continui, dar aşa cum îi invăţ şi pe studenţii mei de la Universitatea Al. I. Cuza, doar în tine există puterea să mergi mai departe. Când te trezeşti dimineaţa trebuie să îţi găseşti energia să nu renunti, să nu te dai batut, să pastrezi distanţa faţă de oamenii care vor să îţi facă rău.

Care sunt marile probleme ale Justiției de azi în general?

Lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională deoarece statele cu o democraţie puternică sunt state cu un nivel al corupţiei foarte mic.

Observăm un regres în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei în ţara noastră datorat în principal următorilor factori: pe de o parte între anii 2007-2018 au existat deseori cazuri în care, în aceste dosare, în vederea eficientizării luptei împotriva corupţiei au fost sacrificate drepturi procesuale esenţiale ale persoanelor cercetate, principii de drept, în special principiul dreptului la un proces echitabil; pe de alta parte, de aceste „scăpări” ale organelor judiciare au profitat şi profită atât marii corupţi cât şi cei care işi propun să eludeze legea, încercând să submineze justiţia şi să o subordoneze politicului.

Ce le recomanați tinerilor care vor să se îndrepte spre această profesie?

Să aibă multă rabdare, calm, persuasiune, să nu renunţe uşor, nimic nu e simplu in viaţă. Pentru a obţine o satisfacţie trebuie să munceşti mult. Nimic nu se obţine uşor, easy come, easy go.

Doar cu multă munca vor căpăta încredere în sine şi în forţele proprii. Nu există vreun secret, vreo reţetă miraculoasă a succesului, decât multă muncă, implicare şi măcar un strop de pasiune pentru ceea ce faci.

LĂSAȚI UN MESAJ