Share

În cadrul rubricii politice “Aleșii la Raport”, discutăm cu Ciprian BOSTAN, consilier local din partea PNL Iași și om de afaceri local. Ciprian Bostan mai face parte din Clubul Antreprenorilor Liberali și este membru al Rotary Iasi.

Rep: Vă aflați la sfârșit de mandat în plenul Consiliului Local Iași. Ați realizat un bilanț al activității de consilier local desfășurată în mandatul 2016 – 2020?

Am participat la marea majoritate a consultărilor publice desfășurate de Primăria Iași pe teme diverse: buget, urbanism, mobilitate, mediu”

Ciprian BOSTAN: Un extrem de sintetic bilanț al activității mele de consilier local:

  • Am avut o prezenta de peste 90% la ședințele de Consiliu Local desfășurate în toată aceasta perioada. (am participat la 77 dintr-un total de 85 ședințe).
  • Am avut o prezenta de peste 85% la ședințele de comisii de specialitate din care fac parte ( șase comisii ) • Am avut cel mai mare număr de intervenții în plenul Consiliului Local, dintre toți consilierii locali (274), precum și cele mai multe, pe domeniile considerate că fiind cele mai importante de către ieșeni:

– Mobilitate urbana: 75 intervenții

– Organizare administrativa: 37 intervenții

Dezvoltare urbană: 35 intervenții

– Educație și cultură: 35 intervenții

 – Economie și buget: 22 intervenții

– Servicii publice: 21 intervenții – Patrimoniul public: 20 intervenții

Mediu: 11 intervenții

 – Alte subiecte: 18 intervenții

  • Am primit cea mai mare nota dintre consilierii locali pentru întreaga activitate desfășurată în Consiliul Local, în urma monitorizării activității consilierilor de către Asociația Civica: 8,33 .
  • Am participat la marea majoritate a consultărilor publice desfășurate de Primăria Iași pe teme diverse: buget, urbanism, mobilitate, mediu,etc.
  • Am acordat audiente individuale (peste 50) și am participat la întâlniri publice cu cetățenii ( peste 15) de fiecare data când am fost solicitat.
  • Am avut cele mai multe participări la evenimentele publice organizate de Primăria Iași, Consiliul Județean Iași, precum și la evenimentele culturale organizate de instituțiile de cultura din Iași, indiferent daca au fost sau nu finanțate de către Consiliul Local Iași.
Citeste si   UMF IAȘI a participat la CONFERINȚA universităților de medicină din FRANȚA

Rep: Perioada 2016 – 2020 a fost unicată sub aspectul schimbărilor politice. PNL s-a constituit în urma votului primit din partea ieșenilor, ca o minoritate în consiliul local Iași. Din 2017, după excluderea Primarului Chirica din PSD s-au produs primele schimbări. Votul s-a polarizat configurându-se o majoritate PSD – PNL – PMP favorabilă primarului în funcție. Cum ați caracteriza activitatea plenului CL Iași în perioada 2017 – 2019?

C.B: Pentru corecta informare a ieșenilor, fac următoarea precizare importantă: Nu a exista niciodată, nu exista nici în acest moment, și nu vă exista cu siguranță până la finalul acestui mandat, o majoritate în Consiliul Local din care să facă parte PNL.

Majoritatea din Consiliul Local a fost deținută din Iulie 2016 și până în prezent de alianță PSD-ALDE, iar PNL s-a aflat întotdeauna în opoziție fata de aceasta majoritate. Din acest motiv, activitatea Consiliului Local Iași în perioada 2017-2019 a fost una marcata permanent de divergente de opinie intre aceasta majoritate și opoziția formata din consilierii PNL.

Având majoritate, alianță de stânga și-ai impus prin vot întotdeauna doar propria viziune, una limitata, asupra gestionarii și dezvoltării orașului, lipsindu-i pe ieșeni de multe dintre propunerile bune venite din partea consilierilor PNL, iar de multe ori impunând proiecte incomplet documentate sau pentru care ar fi exista cu siguranță soluții mai bune daca ar fi fost dezbătute public mai mult timp.

Rep: În prima parte a anului 2020 a survenit o nouă schimbare de profunzime în peisajul   politic local prin trecerea sau primirea, cum veți să o priviți, a Primarului Mihai Chirica la PNL. Cum ați caracteriza această reconfigurare politică?

După 30 ani în care Iașul a fost condus numai de PSD, datorita căruia a avut un ritm lent de dezvoltare și a rămas în urma celorlalte mari orașe din țară”

C.B: Aceasta reconfigurare, fără a fi avut vreodată o mare probabilitate, a constituit o varianta luata în calcul de mai multa vreme de cei care urmăresc activitatea politică locală, având în vedere excluderea din PSD a Primarului Mihai Chirica în anul 2018.

Citeste si   Dan Barna, ars la buzunar pentru că a lipsit nemotivat de la Camera Deputaților

Dincolo de surpriza sau nemulțumirea unora legata de primirea lui în PNL, daca privim lucrurile strict din punct de vedere al majorității ieșenilor, pe care nu îi interesează foarte mult politica, ci în primul rând posibilitatea de transformare și evoluție pozitiva a orașului nostru și implicit a vieții lor, a fost o decizie rațională, dictata de pragmatism.

 După 30 ani în care Iașul a fost condus numai de PSD, datorita căruia a avut un ritm lent de dezvoltare și a rămas în urma celorlalte mari orașe din țară, acum avem șansă reală, dublată de obligație, că având o administrație liberala să recuperam decalajul existent și să readucem Iașul pe locul pe care îl merita și ni-l dorim cu toții.

Rep: Tot mai multe voci din PNL îl dau drept candidat sigur pentru Consiliul Județean Iași pe deputatul Costel ALEXE! Tandemul Chirica – Alexe este creditat cu prima șansă la viitoarele alegeri locale. Dacă acest scenariu se va produce, vom fi martorii unei noi premiere. Pentru prima dată în istoria politică postdecembristă, PNL Iași va conduce atât Primăria cât și Consiliul Județean Iași! Cum este apreciată această perspectivă în ineriorul PNL?

C.B: Într-adevăr vă fi o premiera pentru Iași, și categoric întreagă filiala județeană a PNL Iași are drept obiectiv al alegerilor locale din acest an câștigarea atât a Primăriei Municipiului Iași cât și a Consiliului Județean Iași.

Sunt convins că în patru ani de administrație locala liberala, care speram să fie susținută la nivel central de o majoritate parlamentara construita în jurul PNL după alegerile generale de la sfârșitul anului, atât în Municipiul cât și în județul Iași lucrurile vor evolua pozitiv și accentuat, atât din punct de vedere edilitar, al investițiilor, al serviciilor publice, cât mai ales din punct de vedere economic și al mediului de afaceri local.

Citeste si   Klaus Iohannis, întâlnire cu mai mulți miniștri la Cotroceni, pe tema vaccinării anti-Covid

Rep: Un vechi proverb românesc spune să te faci frate cu dracul până treci puntea! Cam asta pare că face și PNL Iași prin atragerea lui Mihai Chirica. Social-democratul Chirica a fost creditat și sprijinit de Gheorghe Nichita, Maricel Popa și Liviu Dragnea. Am văzut cu toții cum își tratează Chirica partenerii. Cunoscând trecutul politic al actualului primar, nu vă este frică pentru consecințele post-electorale?

Evident că nu poate fi negat trecutul politic al lui Mihai Chirica, iar deciziile sale politice îi aparțin și asumarea lor este responsabilitatea lui”

C.B: Evident că nu poate fi negat trecutul politic al lui Mihai Chirica, iar deciziile sale politice îi aparțin și asumarea lor este responsabilitatea lui. Dincolo de lucrurile care poate i se pot reproșă, totuși nu trebuie să uitam că excluderea sa din PSD a fost rezultatul unei disensiuni majore cu liderul de atunci al partidului Liviu Dragnea, căruia nici unul dintre ceilalți lideri PSD, atât din Iași cât și din tara, nu au avut curajul să i se opună.

Referitor la felul cum și-a tratat partenerii, nu e corect să îmi dau cu părerea întrucât nu cunosc deloc detalii despre parteneriatele lui din trecut, dar cred că a depins de modul în care a fost tratat la rândul lui de acei parteneri. Încrederea și loialitatea generează încredere și loialitate, iar lipsa lor dimpotrivă.

Din aceasta perspectiva cred că într-un mediu în care aceste valori există. Comportamentul lui vă fi unul corect, știe foarte bine că are nevoie de o echipa nu doar loială, ci în primul rând profesionistă pentru a reuși să pună în practica proiectele cu adevărat importante pentru Iași, care acum sunt în stadiu incipient sau de intenție.

Aceasta echipa poate fi făcută foarte bună cu oamenii care își doresc acest lucru și care există în Partidul National Liberal Iași și de aceea nu am nici un fel de temere referitoare la posibile consecințe post-electorale nedorite.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ