Share

Pandemia de coronavirus a ținut pe loc multe din activitățile cotidiene ale tuturor, a blocat economia și a pus pentru o perioadă lacătul pe cele mai multe dintre cluburile sportive din țară.

În aceeași situație se află și Direcția Județeană de Sport și Tineret Iași. Aici, din aprilie activitățile sportive au fost oprite și se așteaptă cu nerăbdarea undă verde pentru reluarea acestora.

Pentru a afla când, dar mai ales, în ce condiții ar putea să fie reluate la Iași activitățile sportive, am discutat cu directorul general al Direcția Județeană de Sport și Tineret Iași, Daniel STĂTESCU.

Reporter: Ne puteți spune cât de afectate au fost activitățile sportive în urma pandemiei de COVID-19 în județul Iași?

Daniel STĂTESCU: Eu vă pot spune, în calitate de director al Direcției Județene de Sport și Tineret Iași, că bazele sportive, începând cu sălile de sport, la momentul de față sunt închise. Vrem ca în perioada imediat următoare să deschidem terenul exterior de la Sala Grădinari, pentru antrenamente.

Citeste si   PRIMUL proiect care configurează un ECOSISTEM PARTICIPATIV pentru rezolvarea PROBLEMELOR orașului

Rep: Care este situația Taberei de la Muncel? Vor mai avea loc activitățile pe care le desfășurați anual în cadrul taberei?

„Tabăra Muncel a fost până acum două săptămâni în carantină”

D.S: Tabăra Muncel a fost până acum o săptămână în carantină. La momentul de față nu avem o metodologie prin care să ni se spună ce va urma. Nu știm nimic sigur, știm că până acum o săptămână am avut aproape două luni de carantină pentru tabără.

La fel ca în cazul taberei Muncel unde s-a impus carantinarea, exista posibilitatea să primim directiva și pentru carantinarea Hotelului Sport în funcție de cazurile noi de COVID19. În cazul Hotelului Sport avem contract cu primăria Municipiului Iași. În loc să avem sportivi activi, aceștia sunt în carantină, păziți de jandarmi.

Rep: Ce vă transmit în perioada aceasta sportivii? Dar antrenorii?

„În criza asta fiecare își desfășoară antrenamentul în baza lui sportivă”

D.S: Într-un fel, sportul își urmează cursul! Sportivii își continuă antrenamentele cu antrenorii lor și respectă normele în vigoare. Dacă am fi avut Sala Polivalentă deschisă, ar fi fost altă situația, deși ar fi fost foarte greu pentru că necesită foarte multe materiale pe care ar fi trebuit să le avem pentru decontaminat.

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

„Nu am avut în ultima perioadă întâlniri cu sportivii”

Noi chiar am făcut în așa fel încât să nu punem pe nimeni într-o situație primejdioasă. Am fost contactați de multe cluburi pentru terenurile exterioare, avem multe cereri. În momentul de față încercăm să facem grafice pentru a putea toți doritorii să desfășoare antrenamente. De asemenea, există cluburi sportive care ar dori să joace fotbal pe terenurile de care dispunem, dar nu avem voie să organizăm jocuri de echipă, ci doar antrenamente cu distanțare.

Rep: Autoritățile ce vă transmit? Când vor putea începe activitățile sportive la nivelul județului Iași?

D.S: Singura autoritate cu care noi ținem legătura este Ministerul Tineretului și Sportului. În momentul de față nu avem nicio perspectivă clară vis-a-vis de ce se va întâmplă, dacă vom avea sau nu tabere. S-ar putea organiza, dar aici ei colaborează cu Ministerul Sănătății, lucrează la o metodologie, așa ni se spune. Suntem în iulie, chiar dacă situația s-ar mai relaxa și ar începe activitățile sportive, este mult prea târziu pentru organizarea taberelor pentru copii.

Citeste si   PRIMUL proiect care configurează un ECOSISTEM PARTICIPATIV pentru rezolvarea PROBLEMELOR orașului

Rep: Putem lua în calcul redeschiderea Taberei de la Muncel și a Sălii Polivalente în perioada următoare?

D.S: Dacă vom redeschide tabăra, avem deja cereri pentru cantonamente. Am gândit și noi în cadrul Direcției de Sport luarea tuturor măsurilor necesare pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu Coronavirus. Dacă ni se va permite să redeschidem activitatea cu tabăra pentru sportivi, vom impune măsurile necesare pentru a preveni transmiterea virusului mai excat vom desfășura activitați cu câte un singur grup, pentru a diminua posibilitatea infectării. Aceasta cred că este cea mai sigură măsură.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ