Share

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii” îl avem alături de noi pe Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Rep: Contextul generat de pandemia de COVID-19 a creat o situație excepțională și pentru sistemul de învățământ. Elevii și profesorii s-au mutat în mediul online, dar pregătirea pentru examenele naționale se realizează în școli.

Din păcate la Iași avem confirmate și cazuri de COVID -19 în rândul elevilor. De ce credeți că am ajuns în această situație? Nu putea Ministerul Educației să găsească soluții eficiente prin care să protejeze sănătatea elevilor, fără ai expune la un asemenea risc?

”Observ o anumită cenzură care a apărut din partea autorităților în ceea ce privește transmiterea unor informații publice, care evident că vizează sănătatea publică”

Laviniu Lăcustă: Nu doar în Iași avem cazuri de Covid-19 în rândul elevilor. Mai este un caz, aproape identic cu cel de la noi, este vorba despre o fată de la un colegiu din Gura Humorului, o fată care este în clasa a XII-a, confirmată pozitiv. Mai avem o situație la o școală din Piatra Neamț, unde două îngrijitoare au fost confirmate pozitiv, deci nu este un caz singular și probabil că vor exista mai multe. Încerc să înțeleg, totuși, de ce. Observ o anumită cenzură care a apărut din partea autorităților în ceea ce privește transmiterea unor informații publice, care evident că vizează sănătatea publică.

Din punctul meu de vedere, lucrurile erau previzibile, nu poți controla mii de elevi,

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

vorbim de mii de adolescenți care pot fi tentați să nu păstreze această distanțare fizică de care tot vorbim. Nici măcar nu i-aș învinovăți pe aceștia, în definitiv problema este la autorități, care fac o greșeală strategică, în sensul în care au decis organizarea evaluărilor naționale și bacalaureatului în sistem tradițional.

Cu certitudine, Ministerul Educației putea găși soluții, noi am tot oferit mai multe variante de lucru, din păcate Ministerul nu le-a luat în considerare. Prin urmare, ei vor trebui să își asume toate consecințele care vor decurge din infectarile atât ale elevilor, cât și ale cadrelor didactice.

Rep: Din păcate la nivel național în jur de 250.000 de elevi din totalul de peste trei milioane nu au acces la tehnologie”. Ce credeți că înseamnă școala și educația pentru copiii din mediile defavorizate?

L.L: Asta este deja o cu totul altă problema. Evident că nu eram pregătiți pentru un astfel de contex epidemiologic. Considerăm că, dacă Ministerul în această perioada s-ar concentra mai mult pe luna septembrie, când va reîncepe școala, lucrurile ar arăta mult mai bine. Ne vom lovi, cu certitudine, de foarte multe probleme la deschiderea anului școlar 2020-2021.

Rep: Care credeți că au fost motivele pentru care sistemul de învățământ a rămas anacronic, în cea mai mare parte, deși trăim și digital de o bună vreme. Cum vedeți dumneavoastră perioada aceasta de învățare la distanță? Va fi o lecție învățată de școli, minister, autorități locale, profesori și elevi deopotrivă?

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

”Cunoscând mentalitatea autorităților din România și în general a decidenților, nu știu dacă vor învață prea multe din ceea ce s-a întâmplat până în prezent”

L.L: Faptul că de 30 de ani nu se investește mai nimic în sistemul de învățământ, a creat decalaje foarte mari atât între mediul urban-rural cât și între România și alte state membre UE. Din păcate, aceste decalaje se văd în contexte de criză.

Cunoscând mentalitatea autorităților din România și în general a decidenților, nu știu dacă vor învață prea multe din ceea ce s-a întâmplat până în prezent.

Rep: Se apropie examenele naționale pentru clasele a VIII- a și examenele de bacalaureat pentru clasele a XII- a. Ministrul Educației, Monica ANISIE a declarat că profesorii nu își doresc să fie supraveghetori la aceste examene considerând că riscul este prea mare. Cum vedeți dumneavoastră situația aceasta? Este justificată atitudinea profesorilor?

L.L: Doamna ministru a făcut doar o constatare a unei realități. Nu poți să ceri unor oameni să își riște viața, să își riște sănătatea, nu doar personală, ci și a membrilor familiei, pentru o cauză pe care sincer nu o înțeleg. Nu înțelegem miza acestor examene în acest context atât de complicat, din punct de vedere epidemiologic.

Rep. Tot Ministrul Educației a luat în calcul ca  pentru anul școlar viitor se ia în calcul desfășurarea orelor de curs în corturi amenajate în curtea instituțiilor de învățământ. Imediat după acest anunț, reprezentanții părinților au declarat că nu sunt de acord cu această măsură fiind una nepotrivită cu mediul în care ar trebui să își desfășoare activitatea un elev. Dumneavoastră ce părere aveți despre inițiativa Ministrului Educației, Monica ANISIE?

L.L: Probabil că, în anumite contexte se vor putea folosi niște module. Eu cred că aici, Guvernul României va trebui să se concentreze foarte mult pentru alocarea unor fonduri și crearea unor mini școli mobile, care să asigure cât de cât securitatea medicală atât a cadrelor didactice cât și a elevilor.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Rep. Spre final, aveți un mesaj pentru elevi, părinți, dar și pentru autorități?

”Cea mai mare parte a elevilor și a cadrelor didactice nu și-au dorit aceste examene”

L.L: Noi tot avem mesaje pentru autorități, de luni de zile. Cea mai mare parte a elevilor și a cadrelor didactice nu și-au dorit aceste examene, considerăm total inoportun faptul că se încearcă organizarea lor în sistem clasic.

Prin urmare, este cu atât mai de neînțeles faptul că se merge înainte deși se cunosc riscurile epidemiologice. Din păcate, aceasta este situația. Mesajul meu este să rămânem tari, le urez elevilor să învețe, pentru că asta este deocamdată poziția oficială a Ministerului. Eu cred că, în ciuda a ceea ce s-ar putea întâmpla, aceste examene se vor desfășura.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ