Share

În acestă săptămână am pregătit un interviu cu dl Radu Terinte care aduce veşti cu privire la îmbunătăţirea unităţii medicale în care activează. Este medic primar chirurg, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, unde predă chirurgia. Între 2004 şi 2008 a fost senator de Iaşi. În prezent este directorul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Care sunt lucrurile care vă definesc de când sunteți managerul celui mai mare spital pentru copii din județul Iași?

Funcţia de manager la acest spital implică o mare responsabilitate întrucât asigurarea sănătăţii copiilor este un domeniu extrem de sensibil, cu totul diferit faţă de a adulţilor. Responsabilitatea este cu atât mai mare, având în vedere că pacienţii noştri reprezintă viitorul acestei ţări.

Care considerați că sunt atribuțiile cele mai importante care vă diferențiază față de alte unități medicale similare?

Spitalul nostru este cel mai mare spital de pediatrie din ţară, are 652 de paturi pentru internarea continuă, 20 pentru internari de zi, 70 paturi pentru aparţinători, precum şi un ambulatoriu integrat. Spitalul are toate specialităţile pediatrice şi este singurul de profil din zona Moldovei, practic se adreseaza unui milion de potenţiali pacienţi.

Ce realizări din anul 2018 credeți că sunt de reamintit și care au adus cele mai multe beneficii?

Cea mai mare realizare este demararea de către Consiliul Judeţean a licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare a spitalului, o investiţie uriaşă de peste 28 de milioane de euro. Această investiţie este absolut necesară, având în vedere că spitalul nostru nu a suferit modernizări sau reabilitări însemnate în cei 49 de ani de existenţă.

Ce planuri sau proiecte are planificate unitatea dv. pentru viitorul apropiat la nivel local?

Anul aceste vor demara lucrarile de reabilitare şi modernizare a spitalului. Va fi o mare provocare atâta vreme cât activitatea medicală va trebui să coexiste cu şantierul. Va trebui să ne organizăm extrem de riguros pentru ca lucrurile să decurgă bine.

Tot anul acesta vom demara şi colaborarea Consiliului Judeţean cu fundaţia McDonalds, în vederea realizării hotelului pentru aparţinători.

Având în vedere că sezonul rece încă este în derulare, care este starea generală a pacienților și cu ce se confruntă cadrele medicale cel mai des?

Cel mai frecvent ne confruntăm cu virozele respiratorii, enterovirozele, specifice acestui sezon.

Atunci când copilul ni se îmbolnăvește, încercăm să-l izolam pentru a-i feri și pe ceilalți de boala. Ce putem face, totuși, atunci când copilul nostru este expus unui mediu cu alți copii bolnavi? (de exemplu la creșă/grădiniță/școală/)

Evident că trebuie avută o mare grijă, iar la primele semne de boala sfătuiesc părinţii să se adreseze medicilor de specialitate. Automedicaţia este o mare capcană şi un mare risc în pediatrie. În câteva ore, boala se poata agrava şi pot pune in pericol viaţa copilului.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ