ideall.ro

Săptămâna aceasta avem plăcerea de a discuta cu primaul comunei ieșene Ciortești, Alina Apostol

Absolventă a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor a reușit ca de la un simplu funcționar public să ajungă să fie liderul unui întregi comunități.
Ciortești este o comună în județul Iași, Moldova, formată din satele Ciortești (reședința), Coropceni, Deleni, Rotăria și Șerbești.

Comuna se află la marginea sudică a județului, pe malul stâng al râului Vasluieț, acolo unde acesta primește apele afluenților Coropceni și Ciortești. Este străbătută de șoseaua națională DN24, care leagă Iașul de Vaslui. La Coropceni, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ244D, care duce spre sud-est la Dolhești și mai departe în județul Vaslui la Bunești-Averești, Duda-Epureni și Huși (unde se termină în DN24B).

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Crasna a județului Vaslui și era formată din satele Ciortești, Șerbești, Pribești, Deleni, Coropceni și Crasna, având în total 2784 de locuitori. În comună funcționau două mori cu aburi, o școală și cinci biserici. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în aceeași alcătuire, cu o populație de 4445 de locuitori, în plasa Codăești a aceluiași județ. În 1931, satul Pribești a fost transferat comunei Codăești, comuna rămânând cu satele Ciortești, Coropceni, Deleni și Șerbești.

Printre personalități importante din zonă îl amintim pe Eugen Bulbuc, muzician român.

sensodays.ro

S-a născut în anul 1872, în comuna Ciortești, Iași, la acea vreme parte din județul Vaslui. Tatăl său, preot, a murit pe când el avea șapte ani. Este luat în grijă de Episcopul Hușilor din acea vreme, care mai târziu, îl dă la seminar. La vârsta de 19 ani este admis la Conservatorul de muzică și artă dramatică din București.

Poate o femeie să fie fericită în toate aspectele vieții sau trebuie să aleagă între carieră și familie?

Răspunsul este DA, o femeie poate să fie fericită și împlinită, eu cel puțin sunt. Cred că se poate găsi un echilbru între familie și carieră. Mai cred și că lipsa unei cariere, în zilele noastre, aduce multor femei frustrări și nemulțumiri, după ce trece perioada de creștere și educare a copiilor. Am avut norocul să găsesc persoana potrivită, care să înțeleagă nevoia mea de dezvoltare intelectuală și, implicit, carieră. Acest lucru trebuie să existe în orice cuplu.
Finalizarea studiilor, angajarea mea pe funcția publică de execuție în cadrul Primăriei Ciortești, ba mai mult, înscrierea la a doua facultate, specializarea în Administrație Publică, și masterul in Dreptul Administrației Publice, au fost toate susținute de partenerul meu de viață. Între timp a apărut în viața noastră și fiul meu, care acum are șase ani. Eu am avansat în administrație: de la postura de funcționar public de execuție, la cea de funcționar public de conducere (secretarul Comunei Codăesti, județul Vaslui), iar apoi la mandatul de primar al Comunei Ciortești, începând cu anul 2016.

Ați fost avantajată vreodată în carieră datorita faptului că sunteți femeie?

Pot spune nu, pentru ca a contat experiența, implicarea si capacitățile mele de rezolvare a problemelor. La alegerile locale pot spune ca am fost „dezavantajată” dacă ar fi să folosesc acest termen. Unii oameni au fost reticenți la ideea de a exista o femeie primar. Am dovedit că fac față provocărilor și îmi îndeplinesc mandatul cu succes, prin proiectele pe care le am în derulare și care deja prind contur.

Cum reușiți să gasiți un echilibru între viața personală și cea profesională?

Nu este usor însă fac tot posibilul să aleg ce este important și necesar, ce poate fi delegat sau refuzat. Încerc să aloc familiei mele cât mai mult timp, dar să fiu și în prima linie de perfomanță administrativă și politică. Comunicarea este factorul determinant pentru a găsi echilibrul din familie, raportat la carieră.

Care este mesajul dumneavoastra adresat femeilor care vor să exceleze în carieră?

Se poate, doamnelor. Dacă eu pot, poate oricine. Ține doar de fiecare în parte să își stabilească linia de final. Eu cred că trebuie să privești din mai multe perspective și să ai încredere în tine. Nu las pe nimeni să spună că nu pot, singura care decide acest lucru sunt eu. Și cred cu tărie că există multe femei competente însă împrejurările și lipsa de încredere le-au făcut să accepte limita până unde pot accede în carieră. De la rude, de la oamenii din jurul lor, niște persoane toxice în opinia mea.

Cât de importantă este cariera pentru dumneavoastră și care sunt principalele calități care vă definesc?

Familia și cariera sunt pe aceeați linie de importanță. În carieră poți avea succes sau poți eșua. Sunt multe variabile însă dacă familia este lângă tine, toate se pot reconstrui. Nu aș putea fi fericită fără carieră, la fel cum nu aș putea fi fericită fără familia mea. E greu să te autoevaluezi, dar știu că sunt competitivă și hotărâtă. Nu mă dezarmez ușor, îmi plac provocările și adrenalina din timpul competiției.

Ce abilități trebuie să aibă o femeie pentru a nu fi intimidată de competitorii bărbați?

Nu cred ca pot sa enumăr abilități. Trebuie să ai tărie de caracter și siguranță pe cunoștințele și capabilitățile tale intelectuale. În fond, toți suntem oameni, nu contează genul prea mult. Contează ce și cum acționăm, adică corect și obiectiv în orice context în care ajungem.

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ