ideall.ro

Odată cu preluarea României a președinției Consiliului European, cursa pentru un loc la „europarlamentare” a devenit scopul multor personalități din scena politică. Printre aceștia se enumeră și membra noului partid al lui Dacian Cioloș, Monica Elena Berescu.

În vârstă de 32 de ani, este de profesie jurist însă activează în domeniul IT de peste nouă ani, iar de o jumătate de an este cofondatorul unui start-up în acest domeniu. La momentul actual este implicată în dezvoltarea partidului PLUS în județul Iași, făcând parte din Grupul de inițiativă Județean, responsabilă de ariile de comunicare și fundraising.

Cine este Monica Berescu?

Tânăr antreprenor, IT project manager, susținător al drepturilor femeilor, soție și mamă.

Când ați luat decizia că este necesar să vă implicați în activități politice?

sensodays.ro

Februarie 2017, atunci a început totul. Ordonanța 13 a reușit să stârnească în mine sentimentul acela de revoltă pe care doar Colectivul îl stârnise înainte. La Colectiv, eram însărcinată în 38 de săptămâni, nu am putut să-mi strig oful în stradă, dar la Ordonanță am ieșit. Am ieșit în stradă în perioada aceea tulbure, alături de sutele de mii de români din toată țara. Și când am fost peste 500.000, m-am gândit ca va pleca, în sfârșit, Coaliția PSD-ALDE, dar nu a fost așa.

Au urmat cele trei guverne PSD, iar eu simțeam că mă sufoc în propria țară.

În 2018 m-am înscris în Platforma RO100, mi-a dat încredere acest ONG, pentru că își dorea să readucă spiritul civic la baza societății.

Și, deși în decurs de o jumătate de an am făcut lucruri remarcabile alături de colegii mei, nu a fost de ajuns. Eram în continuare la proteste, iar fiică-mii i se părea ceva firesc.

Învățase și lozinci, iar pentru ea protestul devenise prilej de joacă cu alți copii. Mi-am zis atunci că trebuie să mă implic în politică, deoarece doar prin politici publice coerente determini o schimbare în plan național.

De ce tocmai partidul +PLUS a fost alegerea decisivă și care au fost criteriile dv. de selecție?

Am ales PLUS datorită lui Dacian Ciolos, Vlad Voiculescu și echipei lor. Avusesem ocazia să îi cunosc pe parcursul lui 2018, prin intermediul lor de a face politică. Dintr-o dată, politica nu a mai fost ceva murdar, ci a devenit cel mai înalt grad de implicare civică. Politica trebuie să fie despre oameni și pentru oameni.

Care este starea actuală a filialei partidului de la Iași?

La momentul actual există o organizare tranzitorie a PLUS. Mai exact, există un grup de inițiativă județean care coordonează în teritoriu înființarea comunităților locale PLUS, urmând ca în toamnă să se creeze propriu-zis filialele.

Enumerați-ne cele mai importante proiecte pregătite de către +PLUS pentru comunitatea locală

PLUS a luat ființă pe 15 decembrie 2018, iar de atunci în fiecare dintre județele țării zeci de voluntari pun umărul la crearea unei structuri eficiente și coerente. Cel mai important proiect pe care îl pregătește PLUS pentru Iași și pentru restul județelor este angrenarea unor oameni extrem de bine pregătiți, profesioniști în domeniile lor, în activitatea viitoarelor filalele locale și județene.

Cum priviți starea actuală a României în context politic?

Care estimați că a fost perioada cea mai echilibrată/stabilă din această perspectivă după anii 2000? Cred că România traversează una dintre cele mai grave crize de după căderea comunismului.

Ineficiența și incompetența guvernantilor noștri au atins cele mai înalte cote. Discursul antieuropean pe care il propagă liderii partidelor de guvernare ne expune la un risc major în ceea ce priveşte poziționarea României ca susținător al statutului de drept şi membru al UE.

Pentru mine, personal, cea mai stabilă perioadă a fost aceea din 2016, a guvernului tehnocrat. Pentru un an, normalitatea si firescul şi-au facut loc în casele noastre. Exista predictibilitate politică şi foarte important, exista predictibilitate economică.

Dacă statul de drept înseamnă implicarea activă a poporului – pe lângă altele – , care credeți că sunt responsabilitățile cetățenilor în ceea ce privește viitorul politic al țării?

Unul dintre cele mai importante drepturi, dar care vine cu o responsabilitate imensă, este dreptul la vot. Fiecare cetățean are datoria sacră de a-si alege reprezentanții şi de a o face în cunoştintă de cauză. Fiecare cetățean este responsabil să se informeze cu privire la comunitatea sa şi la ce se întamplă în cadrul ei. Trebuie sa ieşim din bula „să se facă pentru noi/cineva să vină să ne ajute” şi să începem să acționăm propriu-zis. Nu ne place că nu avem trotuare în comunitate, facem petiție către primarie. Ni se pare injustă o decizie a Consiliului Local? Participăm la şedintele acestuia. Si exemplele pot continua.

Cum credeți că se vor desfășura alegerile europarlamentare și care sunt șansele partidului +PLUS de ocupa cât mai multe locuri la „corpul de lege al Uniunii Europene”?

Acum aproape două săptămâni s-a format o foarte importantă alianță şi anume Alianța 2020. Împreună cu USR, PLUS a pus la comun resursele şi am început să ne organizăm pentru alegerile europarlamentare. Echipa de campanie e deja funcțională.

Cătalin Drulă şi Vlad Voiculescu sunt coordonatorii campaniei la nivel național.

La nivel local deja am avut o primă întâlnire cu colegii de la USR Iaşi pentru a pune bazele colaborării noastre. Scopul nostru pentru 26 mai este ca Alianța 2020 USR PLUS să câştige alegerile europarlamentare în județul Iaşi.

Vrem să fim primii în preferințele oamenilor, peste PNL și PSD. Premisele există pentru așa un rezultat, deoarece scorurile cumulate ale celor două formațiuni se apropie foarte mult de liderii clasamentului la intenția de vot. Sperăm ca Alianța să depăşească PNL şi PSD în urmatoarele luni la intenția de vot.

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ