Share

Învățământul dual  –  o alternativă pentru importul  forței de muncă

Tot mai mulți tineri ieșeni, aleg învățământul profesional dual. În mod cert, faptul că vor învăța o meserie, bursele primite, deschiderea mediului de afaceri ieșean, prioritatea la angajare, îi determină pe tot mai mulți tineri să se îndrepte spre învățământul profesional, în loc să urmeze licee teoretice, să îngroașe rândurile șomerilor, cu sau fără Examenul de Bacalaureat, sau pur și simplu să abandoneze școala. Piața muncii se resimte după plecarea în Diaspora a mâinii de lucru calificate. Învățământul profesional dual este o alternativă eficientă la importul forței calificate de muncă, din spațiul extra-comunitar.

Povestea învățământului profesional dual (reglementată legislativ în 2017, în România), începută oficial în primăvara anului 2018 în Iaşi, prin semnarea documentelor de către Primăria Iași, a devenit o realitate mult mai evidentă în vara anului 2019.  Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANPFPISD) și  Camera de Comerț și Industrie Iași (CCI Iași), au semnat un protocol de colaborare, la 18 iulie 2019, în Regiunea Nord-Est, urmând să funcționeze un Birou Regional (din cele 8 cerute la nivel național), sediul său, aflându-se la Iași.

Spre deosebire de învățământul profesional, învățământul profesional dual se realizează în parteneriat cu o firmă privată. În învățământul profesional, elevul primește o bursă de 200 lei lunar și, teoretic este îndrumat către piața muncii, pe perioada școlarizării, prin Biroul de Consiliere și orientare Profesională din școala respectivă.

Citeste si   În SPITALELE din municipiul IAȘI nu mai avem locuri la TERAPIE INTENSIVA! Carmen DOROBĂȚ: ”Suntem în CURS pentru a finaliza PROCEDURILE de completare numerică a PERSONALULUI medical”

Bursa pentru învățâmântul dual este de 400 lei lunar

În cadrul învățământului profesional dual, bursa este în valoare de 400 lei lunar, firma care sprijină logistic funcționarea clasei (inclusiv prin asigurarea locului de practică), obligându-se să îi angajeze pe absolvenți, ca primă opțiune. Fie că vorbim despre învățământul profesional sau de cel profesional – dual, autoritățile locale sunt obligate să sprijine activitatea didactică și instituțiile organizatoare.

Unitățile de şcolare ieșene, care găzduiesc forme de învăţământ sunt:  Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“,  Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi, Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, Liceul Tehnologic „Virgil Madgeru”, Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu”, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară ”Vasile Adamachi”, Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări, Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc”- Paşcani, Colegiul Tehnic „Unirea”- Paşcani, Liceul Tehnologic Hârlău, Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu” -Miroslava, Liceul Tehnologic Belceşti,  Şcoala Profesională Holboca.

Multe firme private au cerut sprijin pentru că aveau nevoie de oameni calificați în aceste meserii

Firmele private implicate în organizarea și sprijinirera învățământului profesional și a învățământului profesional dual, până la momentul actual, sunt:  SC Chambon SRL Iaşi, SC Next Construct SRL Iaşi, SC Grup Construcții Est SA, SC Selgros Cash & Carry SRL, SC Rewe România SRL, Apolodor 2003 SRL,  SC Omco România SRL. Totodată, menționăm și implicarea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), în pregătirea elevilor, în sistem profesional dual, pentru profesii din sfera comerțului și serviciilor, întrucât multe firme private au cerut sprijin pentru că aveau nevoie de oameni calificați în aceste meserii și întâmpinau dificultăți în a-i găsi și pregăti.

Citeste si   Tânărul care a DISTRUS 10 MAȘINI în cartierul ALEXANDRU nu deține PERMIS de CONDUCERE

Meseriile pentru sunt organizate forme de învăţământ, sunt specifice mai multor domenii

Meseriile pentru care se organizează învățământ profesional, respectiv învățământ profesional-dual sunt specifice construcțiilor,  amenajărilor interioare, industriei constructoare de mașini, instalațiilor electrice și energetice, lucrărilor publice, industriei auto, mecanizării agriculturii, industriei cosmetice, farmaceutice, prestărilor de servicii, confecțiilor, comerțului, morăritului, panificației:  dulgher – tâmplar – parchetar; tâmplar universal, fierar betonist – montator prefabricate; zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar, zidar – pietrar – tencuitor, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, operator la maşini cu comandă numerică, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, electrician protecţii prin relee, electrician exploatare joasă tensiune, automatizări şi măsurători în instalaţii energetice,  operator industria de medicamente şi produse cosmetice, lucrător construcții-instalații-lucrări publice, sudor, lăcătuș mecanic-prestări servicii, mecanic auto, mecanic agricol, vopsitor-tinichgiu, tricoter-confecţioner, brutar- patiser-preparator produse făinoase; comerciant vânzător.

Citeste si   CEL MAI APRECIAT MANAGER medical al momentului ar putea CANDIDA din partea PSD la PARLAMENTARE

Învăţământul profesional  dual este gratuit în România

Învăţământul profesional dual este gratuit în România, pentru absolvenţii învăţământului obligatoriu, pentru cei care și-au întrerupt studiile gimnaziale, finalizându-le ulterior după mai mulți ani. Învăţământul profesional dual este deschis absolvenților ciclului gimnazial (în anul imediat anterior începerii cursurilor, în învățământul profesional dual), absolvenţilor clasei a VIII-a din seriile anterioare,  elevilor din cadrul învăţământului special, care au încheiat învăţământul secundar inferior (10 clase), fie în ultimul an sau în anii anteriori. Vârsta maximă pentru a fi admis în învățământul profesional dual, este de  26 de ani.

În anul școlar 2019-2020, elevii ieșeni au putut opta pentru 1505 locuri în învățământul profesional clasic și pentru 101 locuri în învățământul profesional dual.

Pentru anul școlar 2020-2021, Ministerul Educației estimează o creștere cu 29% a numărului de locuri pentru învățământul profesional dual, la nivel național.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ